Η μοναξιά δεν είναι αδυναμία

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Μη κρίνεις κάποιους ως περίεργους και περιφρονημένους απ την ζωή επειδή είναι μόνοι. Γιατί δεν είναι η μοναξιά εκείνη που τους επέλεξε αλλά εκείνοι ήταν που το έκαναν. Βλέπεις, δεν κάνουν όλοι εκπτώσεις στα συναισθήματα τους.

Είναι προτιμότερο γι αυτούς να κοιμούνται μόνοι από το να αγκαλιάζουν στο κρεβάτι τους μέτρια συναισθήματα. Γιατί προτιμούν να προχωρούν μόνοι, πατώντας γερά στα πόδια τους, κι ας σκοντάφτουν καμία φορά απ το να χάνονται σε τρύπιες αγκαλιές. Γιατί το δικό τους παζλ θέλει τα σωστά κομμάτια να κουμπώσουν, και δεν συμβιβάζονται με όλους και με όλα. Γιατί ξέρουν πως το να μείνουν σπίτι, είναι καλύτερο απ το να διασκεδάζουν ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν τους γεμίζουν.

Όχι δεν είναι κολλημένοι στο παρελθόν, ούτε ψυχικά άρρωστοι. Η ηρεμία τους δεν είναι αρρώστια. Αγάπησαν και αγαπήθηκαν κάποτε. Ερωτεύτηκαν και πέθαναν για μια αγάπη, και ξεπέρασαν τα όρια του μυαλού τους για αυτήν. Έδωσαν όλο τον εαυτό τους χωρίς να πάρουν πίσω αυτά που άξιζαν και τσαλάκωσαν κάθε είδους αξιοπρέπεια γι’ αυτούς που αγαπούσαν.

Όμως γι’ αυτούς αγάπη και έρωτας δεν είναι για κάθε σεζόν. Δεν είναι μια καθημερινή ρουτίνα. Αγαπούν και ερωτεύονται σπάνια, αλλά όταν το κάνουν είναι αληθινό και φωτεινό. Η αγάπη τους έχει διάρκεια και αντέχει μέσα στον χρόνο.

Ναι. Κουβαλάνε κι αυτοί στην πλάτη τους τις δικές τους αναμνήσεις. Έχουν κι αυτοί τα δικά τους σημάδια από το πέρασμα του χρόνου. Είναι ρομαντικοί και ονειροπόλοι, αλλά δεν είναι μίζεροι. Απλώς βαριούνται να εξηγούν σε όσους πιστεύουν πως ξέρουν την ζωή, πως τα μέτρια δεν είναι για όλους. Γιατί βαριούνται να εξηγούν γιατί η μοναξιά είναι καλύτερη από μια άχρωμη και άγευστη ζωή. Γιατί στα σκοτάδια της ζωής, εκεί που οι άλλοι τρομάζουν, εκείνοι πορεύονται με το δικό τους φως και δεν τους τρομάζουν οι μπόρες της ζώης. Δεν τους νοιάζει αν θα βραχούν και δεν τρέχουν να κρυφτούν για να προστατευτούν από τις ψιχάλες σε χάρτινους ανθρώπους.

Να τους ζηλεύεις. Γιατί μέσα από την μοναξιά τους, έμαθαν τι πάει να πει αληθινή αγάπη. Να τους ζηλεύεις γιατί εκεί που οι άλλοι φοβούνται την μοναξιά εκείνοι ανακάλυψαν την δύναμης της. Γι αυτούς η μοναξιά δεν είναι η απουσία της ζωή, ούτε η αποστασιοποίηση απ ότι τους πλήγωσε.μΕίναι ο δικός τους τρόπος να αφουγκραστούν τον βαθύτερο εαυτό τους. Να τον κατανοήσουν για να ανασυνταχθούν και να εξελιχθούν, και κάθε πρωί που ξυπνάνε να κοιτούν στον καθρέφτη και να αναγνωρίζουν το ίδιο πρόσωπο.

Γι’ αυτούς η διαδρομή μέχρι την αυτογνωσία είναι μοναχική, βασιζόμενοι στον εαυτό τους και στα θέλω τους, και δεν επηρεάζονται από κάθε είδους φερέφωνα γύρω τους. Έχουν την δική τους γνώμη. Την δική τους φωνή. Δεν ψάχνουν ξένους ώμους να στηριχθούν.

Γι αυτό σου λέω, μην τους κρίνεις. Ας τους στην ησυχία τους! Γιατί δεν είναι αυτοί οι αδύναμοι αλλά οι δυνατοί.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook