Η Τζαζ του δολοφόνου (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Όταν ξεκινάς να διαβάζεις ένα βιβλίο, και από τις πρώτες γραμμές βρίσκεσαι στην Νέα Ορλεάνη και παρακολουθείς μια κηδεία που εξελίσσεται σε ξέφρενο πάρτυ, τότε ξέρεις ότι διαβάζεις ένα διαφορετικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που καταφέρνει να σε ταξιδέψει εκατό χρόνια πριν, σε έναν τόπο τόσο ξεχωριστό όσο η Νέα Ορλεάνη. Και ουσιαστικά ο συγγραφέας αυτό το καταφέρνει σε κάθε σελίδα του βιβλίου του. Ο Ray Celestin έχει αποτυπώσει με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα της πόλης, με κάθε λεπτομέρεια, τόσο που μυρίζεις τα αρώματα και βλέπεις τα χρώματα που σου περιγράφει.

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη το 1919, και ο Ray Celestin το τονίζει αυτό από την αρχή, αφού επιλέγει να ξεκινήσει με μια επιστολή που κατά δήλωσή του είναι πραγματική. Στην συνέχεια χρησιμοποιεί έναν πρωτότυπο τρόπο να μας εξιστορήσει τα γεγονότα. Αποφασίζει να έχει τρεις πρωταγωνιστές και με τρεις παράλληλες αφηγήσεις μας οδηγεί βήμα βήμα στην εύρεση του δολοφόνου.

Σε μια πόλη με έντονο φυλετικό διαχωρισμό, όπου οι μαύροι έχουν ξεχωριστές θέσεις στα τραμ, και απαγορεύεται να τρώνε στα ίδια εστιατόρια με τους λευκούς, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τρεις διαφορετικούς ανθρώπους που ο καθένας έχει λίγο ή περισσότερο μαύρο στην ζωή του. Τον υπαστυνόμο Μάικλ Τάλμποτ, με πολύ μαύρο παρόν και μέλλον, τον Λούκα Ντ΄Αντρέα, έναν άντρα με έντονα μαύρο παρελθόν, και την Άιντα Ντέιβις, μια επίδοξη ιδιωτική ντετέκτιβ που έχει 1/8 μαύρο αίμα μέσα της.

Η έκπληξη του βιβλίου είναι η παρουσία του Λιούις Άρμστρονγκ, πριν γίνει ακόμα γνωστός, στα πρώτα βήματα της καριέρας του. Και η σκηνή του σολαρίσματος του, είναι μαγευτική, σχεδόν ακούς τις νότες της μουσικής του και τον ήχο της τρομπέτας του. Είναι απίστευτο το πόσο έντονη είναι η σκηνή όπου ο μικρός οργανοπαίκτης κλείνει τα μάτια του και ταξιδεύει με ένα δανεικό όργανο αφήνοντας τις αναμνήσεις να τον οδηγήσουν.

Σε γενικές γραμμές το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι ένα κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Κάποιες στιγμές ο συγγραφέας σου δίνει την εντύπωση ότι επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα για να έχει την ευκαιρία να μιλήσει για την Νέα Ορλεάνη, και είναι φανερό ότι έχει κάνει μεγάλη έρευνα γύρω από τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην πόλη. Οι περιγραφές του είναι αναλυτικές, και υπάρχουν διάσπαρτες λεπτομέρειες που μας μεταφέρουν ακριβώς το κλίμα που υπήρχε τότε. Νονοί της Ιταλικής μαφίας, νέγροι και κρεολοί, όλοι μαζί συνυπάρχουν σε μια πόλη που καταπολεμά τους φόβους της με την μουσική.

Το βιβλίο «Η τζαζ του δολοφόνου» από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται τόσο στους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος, όσο και σε αυτούς που επιλέγουν να διαβάσουν κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Σίγουρα ο Ray Celestin με αυτό το πρώτο του βιβλίο κερδίζει το αναγνωστικό κοινό.
Καλή ανάγνωση.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook