Καφεδάκι με το νέο χρόνο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ξέρω πως είσαι βιαστικός. Μόλις ξεκίνησες και θέλεις να τα κάνεις όλα όπως τα μικρά παιδάκια που, γεμάτα ανυπομονησία, βρίσκονται με το ένα πόδι στη γη και το άλλο στον ουρανό. Ξέρω πως δεν θέλεις να χάσεις καθόλου χρόνο από τις 365 μέρες που σε αποτελούν. Έχεις προγραμματίσει εκατομμύρια πράγματα, το είναι σου λειτουργεί σε φρενήρεις ρυθμούς. Σε νιώθω. Κάνε όμως ένα διάλειμμα. Θα σου φτιάξω ένα μερακλίδικο καφεδάκι και θα μου αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου. Εδώ, θα τα πούμε σαν δύο αδελφικοί φίλοι σε μία στάση λεωφορείου που μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις τους λίγο πριν αποχωρήσουν σε παράλληλες διαδρομές. Κι ας είναι για πάντα ένα.
Δεν έχω προετοιμαστεί ακόμα για το τι θα σου ζητήσω κι ας έχει περάσει ήδη η πρώτη εβδομάδα. Έχω την αίσθηση ότι όλοι γύρω μου έχουν ήδη βάλει τους στόχους τους για φέτος κι εγώ προσπαθώ ακόμα να ξεκαθαρίσω μέσα μου τι ακριβώς ζητάει με λαχτάρα η ψυχή μου. Βλέπω το αποφασισμένο βλέμμα τους, παρακολουθώ τις πρώτες εμφανείς κινήσεις που θα τους οδηγήσουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, νιώθω την αισιοδοξία να ρέει αβίαστα από το κάθε κύτταρο της ύπαρξης τους και τους ζηλεύω. Τους ζηλεύω γιατί εγώ ακόμα δεν έχω δεήσει να φτιάξω τη δική μου λίστα. Κι ενώ ξέρω ότι στην πραγματικότητα ο χρόνος είναι σχετικός, ταυτόχρονα γνωρίζω ότι το αναβλητικό, σε πολλές περιπτώσεις, γνώρισμα του χαρακτήρα μου μπορεί να με παγιδεύσει και φέτος σε ένα «Εντάξει μωρέ, πάμε και βλέπουμε στην πορεία τι θέλουμε να πετύχουμε».
Θα σου εξομολογηθώ κάτι. Πριν μερικές μέρες έκανα μία εκκαθάριση στα αρχεία του υπολογιστή μου. Έτσι όπως έψαχνα να βρω τι θα πετάξω και τι θα κρατήσω, βρήκα ένα έγγραφο με τον τίτλο «Στόχοι». Δεν μου έλεγε τίποτα ο τίτλος του και το άνοιξα για να διαπιστώσω δευτερόλεπτα μετά ότι αποτελούσε μία λίστα με στόχους για το έτος 2016. Διάβασα με προσοχή και τους 23 στόχους που είχα θέσει για το συγκεκριμένο χρόνο και συνειδητοποίησα ότι δεν είχα πετύχει ούτε έναν. Ναι καλέ μου. Ούτε έναν. Είκοσι τρεις στόχοι και δύο χρόνια μετά δεν είχαν επιτευχθεί. Και μη φανταστείς ότι ήταν τεράστιοι. Απλοί, καθημερινοί στόχοι που θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν μόνο ακολουθούσα πιστά ένα πρόγραμμα. Κι εγώ δεν θυμόμουν καν ότι τους είχα γράψει….
Γι’ αυτό λοιπόν, κάτσε να πιεις μία γουλιά από το καφεδάκι που σου έφτιαξα και άκουσε με. Φέτος θα αλλάξουν όλα. Φέτος σου υπόσχομαι ότι θα γίνω συνεπής και θα εκπλαγείς από την αποφασιστικότητα μου. Εξάλλου λένε ότι αν ασχολείσαι με κάτι ανελλιπώς για 14 μέρες, αμέσως γίνεται συνήθεια και μπορείς πλέον να το εντάξεις με άνεση και ευκολία στη ζωή σου. Οπότε δεν θα σου ζητήσω τρελά πράγματα όπως ίσως έκανα στους προηγούμενους που πέρασαν πριν από σένα. Θέλω συγκεκριμένα πράγματα. Και κάθομαι εδώ μπροστά σου και σου τα επισημαίνω ένα προς ένα για να δεσμευτώ και να βάλω το καταραμένο πρόγραμμα στη ζωή μου. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως είναι ο πρώτος στόχος που θα θέσω. Να βάζω πρόγραμμα και να το ακολουθώ απαρέγκλιτα. Και πιστεύω ότι φέτος θα το κάνω πραγματικότητα.
Για αρχή αυτό που θα σου ζητήσω είναι να αποβάλλω οριστικά από τη ζωή μου την αρνητικότητα. Να καθαρίσω τη ζωή μου από τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει τη μιζέρια γιατί φοβούνται το φως. Που πιστεύουν ότι η ζωή είναι βαμμένη με μαύρα χρώματα, ότι υπάρχουν παντού προβλήματα και άσχημες καταστάσεις. Άνθρωποι που σε ζηλεύουν αν τυχόν έχεις κάτι παραπάνω από αυτούς αλλά ποτέ δεν θα κάνουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους για να σου μοιάσουν. Άνθρωποι που θα χαρούν κρυφά με τον πόνο σου και θα φθονήσουν τη χαρά σου. Ναι καλέ μου, αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους θα τους κρατήσω μακριά μου. Φέτος η χρονιά θα είναι γεμάτη φως. Κι αν εμφανιστούν προκλήσεις μην ανησυχείς, θα οπλιστώ με υπομονή και θετική διάθεση και θα τις αντιμετωπίσω. Γιατί όλα περνάνε στο τέλος.
Φέτος θέλω να προσφέρω περισσότερη βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη γύρω μου. Διαπίστωσα ότι είναι πολύ εύκολο και δεν χρειάζεται να έχω απεριόριστα χρήματα ή χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δίνω αυτό που μου περισσεύει σ’ αυτόν που το χρειάζεται πραγματικά. Και ξέρεις τι έμαθα τα τελευταία χρόνια; Ότι όσο προσφέρω τόσο μου ανταποδίδεται. Γιατί τελικά σ’ αυτή τη ζωή όλα είναι δούναι και λαβείν. Ό,τι δίνεις παίρνεις. Κι αν δίνεις αγάπη με οποιαδήποτε μορφή, αυτή θα εισπράξεις στη συνέχεια. Πλέον το ξέρω, το ζω.
Φέτος θα ξαναγνωρίσω τους φίλους μου. Έχω παγιδευτεί τα τελευταία χρόνια μέσα στον κόσμο του φεισμπουκ που συνειδητοποίησα τις προάλλες ότι είχα να δω παιδική φίλη μου τρία χρόνια. Τόσο καιρό ανταλλάσσαμε ευχές μέσω υπολογιστή, μιλούσαμε στο τηλέφωνο αλλά είχα να δω το πρόσωπο της τρία ολόκληρα χρόνια. Και αυτό δεν ισχύει μόνο γι’ αυτή αλλά και για άλλους ανθρώπους που εκτιμώ και αγαπώ ειλικρινά αλλά η ζωή μας έχει βάλει σε ένα τριπάκι και «χαθήκαμε». Και δεν το θέλω αυτό πλέον. Ευκαιρία να ανοίξω το σπίτι μου όπως έκανα παλιά. Και να ανοίξω τη ζωή μου και σε νέους φίλους. Γιατί υπάρχουν τόσες όμορφες ψυχές εκεί έξω, τις συναντώ καθημερινά. Σημείωσε το κι αυτό.
Όπως καταλαβαίνεις, φέτος θα μάθω να ζω περισσότερο. Θα πάψω να βρίσκω δικαιολογίες για να μένω κλεισμένη σπίτι και να χαζεύω στον υπολογιστή. Ίσως καταφέρω φέτος και πάω επιτέλους σ’ αυτές τις θεραπευτικές ομάδες γέλιου που υπάρχουν και που το σχεδιάζω κάθε χρόνο και κάθε φορά το ξεχνάω. Γελάω που γελάω συνέχεια, ε ας το μοιραστώ με άλλους για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Θα τολμήσω να κάνω ορειβασία, πεζοπορία, να έρθω πιο κοντά στη φύση και γιατί όχι; Θα δοκιμάσω και εξτρήμ σπορ έτσι για τον χαβαλέ. Κοινώς θα δοκιμάσω κάτι καινούργιο και θα μου αρέσει, γιατί όχι;
Μιλώντας σου συνειδητοποίησα πόσα πράγματα θέλω να υλοποιήσω φέτος. Θα σου κάνω τη λίστα και σου υπόσχομαι ότι θα την τηρήσω. Ένα μόνο πράγμα θέλω από σένα. Ίσως το μοναδικό που θα σου ζητήσω μέσα από την ψυχή μου. Σε παρακαλώ φρόντισε την υγεία των δικών μου ανθρώπων. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά φέρσου μας με αγάπη κι εσύ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχω στη ζωή μου. Μοίρασε απλόχερα αγάπη και ευημερία και μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να το ξεχάσω. Να το ξέρεις.
Ελπίζω να το ευχαριστήθηκες το καφεδάκι σου. Το έφτιαξα με αγάπη για σένα. Και να ξέρεις ότι ακόμα κι αν οι γύρω μου είναι καχύποπτοι για το τι θα τους φέρεις τους επόμενους μήνες, εγώ σε εμπιστεύομαι απόλυτα. Σε εμπιστεύομαι όσο εμπιστεύτηκα και τους προηγούμενους χρόνους που ήρθαν και μπορεί να μη μου έφεραν αυτό που ήθελα αλλά μου έδωσαν αυτό που χρειαζόμουν πραγματικά και δεν το ήξερα.
Εύχομαι ολόψυχα να είσαι εσύ αυτός ο χρόνος που θα εκπληρώσει όλες τις αληθινές επιθυμίες μου.
Καλό μας ταξίδι αγαπημένε μου.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook