Η Μάνα όλων των μανάδων

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Για άτομο που πατάει στην εκκλησία κάθε Ανάσταση 12 παρά 3, έχει να κοινωνήσει πάνω από 10 χρόνια και δεν καλοξέρει το Πιστεύω, μάλλον δεν καλοταιριάζει να με πεις καλή Χριστιανή.

Ναι, δεν είμαι.

Δεν το ’χω πολύ με τους παπάδες, τα δόγματα, τις νηστείες, τα παραδόσεις και τους ψυχαναγκασμούς της Ορθοδοξίας. Οι θεούσες με φρικάρουν, κοιτάω καχύποπτα τους μεγαλοσταυρούς και τους σκληροπυρηνικούς πιστούς και στην εκκλησία βαριέμαι.

Και έζησα καμιά 30ριά χρόνια της ζωής μου έτσι και κακό μεγάλο δε με βρήκε, εννοώ πόσο πιο δύσκολα θα πέρναγα αν ήμουν ξέρωγω, βουδίστρια ας πούμε; Έχω την αίσθηση πως και στον Ζαρατούστρα να πίστευα, πάλι τα ίδια μονοπάτια θα βάδιζα – δε ξέρω δεν είχε χρειαστεί να τον επικαλεστώ ποτέ “Ω Μεγάλε Ζαρατούστρα μου, Εσύ που τάδε Έφης, βοηθάς λίγο την κατάσταση να μη μείνω μεταξεταστέα στη φυσική και με ξεπετσιάσει η μάνα μου;”

Κι όλα είναι εύκολα κι όλα είναι απλά, κι όλοι μάγκες είμαστε και δε πιστεύουμε πουθενά επειδή ζούμε στον 21ο αιώνα και Θεός μας είναι η τεχνολογία.

Κι έρχεται η στιγμή φίλε μου, που είσαι ξαπλωμένη σ’ ένα χειρουργικό κρεβάτι και όλη η τεχνολογία του κόσμου δεν μπορεί να σου πάρει τους πόνους. Όλη η τεχνολογία του κόσμου δε μπορεί να σου εγγυηθεί πως το κομμάτι σάρκας και ψυχής που βγαίνει από μέσα σου, σκίζοντας τα σπλάχνα σου, θα πάρει ανάσα. “Έχει πρόβλημα το μωρό” ακούς να λένε, και μετά να ουρλιάζουν “ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΝΑ”, τους ακούς μα δεν τους βλέπεις, ο πόνος έχει σκοτεινιάσει τα μάτια σου, ο τρόμος έχει θολώσει όλες τις αισθήσεις σου.

Είναι περίεργο πράμα, το μυαλό του ανθρώπου. Μαγικό. Τι χημικές ουσίες εκλύονται από τον εγκέφαλο τη στιγμή που ο άνθρωπος ψυχορραγεί; Τη στιγμή που ξεματώνει, που πέφτει η πίεση του στο 5, που η ζωή πια γλιστράει μακριά;

Πως λέγεται η ορμόνη που παράγεται εκείνη τη στιγμή, στη γυναίκα που γεννά δύσκολα, και την ώρα της μαρμαρυγής, το δευτερόλεπτο που το νυστέρι της ανοίγει την κοιλιά χωρίς αναισθησία επειδή δεν υπάρχει χρόνος, πως λέγεται αυτό που την κάνει να ουρλιάξει βουβά μέσα στο χάσιμο της “ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ!”

Πως λέγεται η εικόνα, που βλέπει ξαφνικά να στέκεται πάνω από το κεφάλι της και να της χαϊδεύει το μέτωπο; Που μοιάζει με μάνα, μα δεν είναι η μάνα της; Που την κοιτάει στα μάτια και χωρίς να της μιλάει, της λέει “Έχω βρεθεί στη θέση σου. Έχω πονέσει όλους τους πόνους σου. Μη φοβάσαι. Μη φοβάσαι!”

Ο οργανισμός σου, το σώμα σου – τη στιγμή του έντονου στρεςς σε έκανε να έχεις ψευδαισθήσεις, έτσι σου λέει η λογική σου τόσα χρόνια μετά. Μα είναι στιγμές, που λες στη λογική σου “κάνε στην άκρη” και χαμογελάς.

Και την ώρα που ο παπάς βουτάει το παιδί σου στην κολυμπήθρα και το ονομάζει δυνατά ΜΑΡΙΑ, εσύ λες από μέσα σου ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Και νοερά, τις φιλάς με ευγνωμοσύνη τα ακροδάχτυλα που άγγιξαν το μέτωπο σου κι έσβησαν τον πόνο, έδιωξαν τον τρόμο. Και θυμάσαι καλά τα λόγια του μαιευτήρα “στον άλλο κόσμο πήγες κι ήρθες, και συ και το παιδί σου”. Ας είναι καλά και εκείνος. Και η επιστήμη και τα νοσοκομεία και τα φάρμακα. Όλα απαραίτητα. Μα, πιο πολύ από όλα, απαραίτητη είναι η δύναμη της θέλησης και της ελπίδας, ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Και εγώ, την ύστατη στιγμή, ζήτησα τη βοήθεια Σου. Και δεν την άξιζα, γιατί ποτέ πριν δεν είχα πιστέψει σε σένα. Μα ήρθες. Και βάζω τη λογική στην άκρη και ανάβω ένα κερί στη Χάρη Σου. Και λέω στο παιδί μου την ιστορία του ονόματος της, της μιλάω για την Μάνα που προστατεύει τις μανάδες. Και ακόμα κι αν δεν πιστεύουν, ακόμα κι αν δεν νηστεύουν, ακόμα κι αν δεν ξέρουν καλά το Πιστεύω, ακόμα κι αν δεν πάνε συχνά στην εκκλησία, ακόμα κι αν πιστεύουν στο Βούδα ή τον Ζαρατούστρα, Την έχουν πλάι τους, την ώρα του Μεγάλου Πόνου.

Η γιορτή της μητέρας, δεν θα έπρεπε να είναι το Μάιο. Σήμερα θα έπρεπε να είναι. Αφιερωμένη σε όλα τα κορμιά που άνοιξαν στα δύο για να γεννήσουν, σε όλα τα “ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ”, σε όλα τα μωρά που παραλίγο να μην πάρουν ποτέ την πρώτη τους ανάσα.

Αφιερωμένο σε όλες τις Μαρίες, τους Μάριους, τις Παναγιώτες, τους Παναγιώτηδες και τις Δέσποινες.

Χρόνια πολλά!

 

 

 

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook