MISS SLOANE (2016)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ξεκινάς με την ιστορία της ταινίας : Ικανότατη λομπίστρια, πολύ πετυχημένη, γνωστή και μη εξαιρετέα για την πόρωσή της σε αυτό που αναλαμβάνει, βάζει άλλο ένα στοίχημα στην καριέρα της και ξεκινά να το κερδίσει κι αυτό.
Υπέροχα, πολιτικό θρίλερ!
Στο απόγειο της καριέρας της, ασταμάτητη από όπου κι αν πέρασε κι ενώ όλα τα λόμπι θέλουν να την προσλάβουν για να προωθεί τις δικές τους ιδέες, η Miss Sloane αρνείται την πρόσληψή της από το λόμπι που είναι υπέρ της οπλοκατοχής.
Ωωωω!! Αυτό το προγραμματισμένο ρομπότ έχει ηθική; Εντάξει, τη συμπαθείς!
Βλέπεις ότι δεν έχει προσωπική ζωή, δεν κάνει τίποτα άλλο στη ζωή της παρά να δουλεύει ασταμάτητα, κατεβάζει χάπια κάθε βράδυ φτάνοντας τον οργανισμό της στα άκρα, στερούμενη ακόμα και τον ύπνο. Τελικά είναι άνθρωπος;
Στη συνέχεια παραιτείται πομπωδώς, όπως αρμόζει στην προσωπικότητά της, αφού διαφωνεί ηθικά με τον πελάτη της και περνά στο απέναντι στρατόπεδο, κάνοντας ότι μπορεί για να σταματήσει την εκστρατεία συμπάθειας των υποστηρικτών της ελεύθερης οπλοκατοχής. Παίρνει τους συνεργάτες της μαζί, παίρνει τον αέρα της πετυχημένης, παίρνει την έπαρσή της και τη σιγουριά ότι θα φάνε τη σκόνη της. Αμείλικτη κι ατσαλάκωτη!
Μμμμ!! Όσο παρακολουθείς τις μεθόδους και τη στρατηγική της, αλλάζεις διάθεση και σκέφτεσαι ότι θα έπρεπε να φέρεται καλύτερα στους συνεργάτες της. Έχει αρχίσει να σου τη δίνει ο εγωισμός κι η βεβαιότητά της ότι όλοι είναι υποχείρια.
Εντάξει, δεν την συμπαθείς πια και τόσο!
Η δύο φορές προτεινόμενη για Όσκαρ Jessica Chastain, σαν Ελίζαμπεθ Σλόαν , απ’ το καινούριο της στρατόπεδο πια, ρίχνει στη μάχη όλα τα μέσα αυτού που ξέρει καλά τους κανόνες της πολιτικής και των λόμπι στην Αμερική, ώστε να πετύχει αυτό που θέλει : Να πάρει με το μέρος της όσα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου μπορεί ώστε να μπλοκαριστεί ο επερχόμενος νόμος που νομιμοποιεί την ελεύθερη οπλοκατοχή.
Στυγνή, ευφυής και ψωνισμένη! Χρησιμοποιεί ακόμα και τους ανθρώπους της, τις εκμυστηρεύσεις τους, τα προσωπικά τους δράματα στον αγώνα για τη νίκη! Ο στόχος της είναι πάνω από κάθε ηθική! Bitch! Την μισείς και επανεκτιμάς τον δικό σου προϊστάμενο, ειδικά όταν την βλέπεις να τηλεφωνεί στους δύσμοιρους που δουλεύουν μαζί της, όλο το 24ωρο! Έχεις αλλάξει διάθεση και θέλεις κάποιος να της κόψει τον άερα!
Εκεί, στη μέση της ταινίας βρίσκεται ένας δικαστής, που την κατηγορεί για λάθη του παρελθόντος και τη φέρνει προ των ευθυνών της. Η ταινία από εκεί και μετά δείχνει ταυτόχρονα την προσωπική της μάχη στην ανάκριση από το Κογκρέσο για τα λάθη της όσο συνεχίζει τον αγώνα κατά της οπλοκατοχής που δεν πρέπει να επηρεαστεί.
Μήπως τελικά έχει πράγματι συναισθήματα και δεν πρέπει να την πληρώσει για μερικές παραλείψεις ή ατασθαλίες, αφού είναι τόσο καλή σ’ αυτό που κάνει; Ναι, τώρα τη συμπαθείς λίγο. Όμως πόσο απότομα είχε φερθεί στα λάθη των άλλων, πόσο άκαρδα τους τα είχε πετάξει μπροστά τους;
Καλά να πάθει, όλα εδώ πληρώνονται!
Ο σκηνοθέτης John Madden δεν σε αφήνει πραγματικά να αποφασίσεις αν τη μισείς ή την συμπαθείς. Αν αξίζει να πληρώσει για τα λάθη της ή θα πρέπει να την κρίνει κάποιος πιο συνολικά ως προσωπικότητα και να κάνει τα στραβά μάτια. Δεν ξέρεις αν θέλεις να κερδίσει ή να χάσει. Όλοι έχουν επιχειρήματα, όλοι έχουν κάποια ηθική.
Κι ενώ η ταινία φτάνει περίπου στο τέλος, κι εσύ πελαγοδρομείς συναισθηματικά πάνω στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Miss Sloane, με την Jessica Chastain να το κάνει τόσο καλά, αντιλαμβάνεσαι ότι ο σκηνοθέτης John Madden κι ο σεναριογράφος Jonathan Perera, απλώς σε έχουν πάρει από το χέρι και για 132 λεπτά σε οδηγούσαν εκεί που ήθελαν να βρεθείς!
Το τέλος της ταινίας είναι ανατρεπτικό, όπως αρμόζει σε ένα πολιτικό θρίλερ αφήνοντάς σε με την αναπάντητη ερώτηση του τι είναι ηθικό και κατά πόσο ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν.

 

Κ.Λ

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook