Να ζεις, να αγαπάς, να δίνεις.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ξημερώνει. Οι πρώτες αχτίδες του ήλιου κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους στον πευκόφυτο ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα. Η φύση σού μιλά. Στο βάθος του ορίζοντα, τα σύννεφα χορεύουν αγκαλιά με την πυκνή ομίχλη, επάνω από τις τελευταίες δασοκορφές. Η πρωινή πάχνη καθρεφτίζει το καλλίπυγο των δέντρων, κάνοντάς τα εξωτικά για το ξεσυνηθισμένο ανθρώπινο μάτι. Ειδυλλιακή στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, που στη θολούρα του σύγχρονου αστισμού ξεχνά για ποιο λόγο ήρθε στη ζωή. Αφορμή για να ξεκουραστείς και να ξεφύγεις. Αφορμή για να διαλογιστείς. Μα όχι για τον Έλληνα εθελοντή διασώστη της Ε.ΟΜ.Ε.Δ. Εδώ, στο Πέταλο του Κιθαιρώνα, θα γραφτεί ένα από τα πιο συναρπαστικά επεισόδια της περιπέτειας. Επεισόδιο, που ακούει στο όνομα Έρευνα και Διάσωση.

Οι εθελοντές διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Ε.ΟΜ.Ε.Δ.) είναι οι άγγελοι που εύχεσαι να συναντήσεις στο δρόμο σου, τη δύσκολη ώρα. Εξοπλισμένοι με ό,τι πιο σύγχρονο στα χρονικά της διάσωσης και της παροχής Α’ Βοηθειών, μα πάνω απ’ όλα έχοντας εφόδιο την πολυετή τους γνώση και εμπειρία, γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας εκπαιδεύουν και εκπαιδεύονται στον πιο ιερό σκοπό: ΝΑ ΣΩΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ. Αυτή ήταν και η αφορμή μιας ακόμα εκπαιδευτικής αποστολής στο Καταφύγιο «Βαγγέλης Τσάκος», σε υψόμετρο 1.090 μ. Δυναμικοί και αποφασισμένοι άνθρωποι είναι εδώ για να φέρουν εις πέρας ένα από τα ειδικά Σχολεία Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν ακόμα και περιβάλλον μαζικής καταστροφής. Η παρουσία τόσων πολλών εθελοντών διασωστών, αυτή τη φορά όχι μπρος σε πραγματικό ατύχημα, αποπνέει ελπίδα κι αισιοδοξία για το μέλλον του ανθρώπου. Έτσι, αναιτιολόγητα.

Σταματημένα αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου μετά από πρόσκρουση, δυσεύρετοι πολυτραυματίες χωμένοι στα πουρνάρια… Τόσες ακόμα σκηνοθετημένες ιστορίες συνθέτουν τα πιο αληθοφανή σκηνικά δυστυχημάτων. Ειδικά καταρτισμένοι εκπαιδευτές διασώστες συντονίζουν το έργο των ομάδων και αποτρέπουν ατυχείς χειρισμούς, με γνώμονα την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του διασώστη και του θύματος. Πανταχού παρόντες, οι εμπειρότεροι επικεφαλής ελέγχουν και παρεμβαίνουν, με κύριο στόχο να εμφυσήσουν τις ηθικές αξίες της ζωής στο θυμικό του εκπαιδευόμενου εθελοντή διασώστη. Όταν μάλιστα όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, παρά μόνο έχοντας τα απαραίτητα για τη χάραξη πορείας (όπως μία πυξίδα), αυτό κάνει πλασαρισμένες τηλεπαιδικές χαρές τύπου Nomads και Survivor να θυμίζουν ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Σε αστικό ή φυσικό περιβάλλον, η παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου δίπλα στο θύμα βελτιώνει κατά πολύ τις συνθήκες που θα τον οδηγήσουν στην επιτυχή ιατρική περίθαλψή του. Γνωρίζοντας τί να πει και τί να μην πει στον τραυματία, μα πάνω απ’ όλα γνωρίζοντας πώς να τον κρατήσει και σε ποιά θέση ανάλογα με την περίπτωσή του, ο διασώστης εξασφαλίζει την επιτυχία της έπειτα ιατρικής μέριμνας, σε νοσοκομειακό πια επίπεδο. Αυτό είναι που πολλές φορές ξεχνάμε. Μα αυτό είναι που πάντα κάνει τη διαφορά.

Είναι στιγμές, που ελπίζεις να είχες κοντά σου έναν από εκείνους. Είναι στιγμές, που περισσότερο από εσένα, το ελπίζουν τόσοι και τόσοι τραυματίες στο δρόμο μας, θύματα της ασφάλτου και όχι μόνο. Δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθήσεις από κοντά τις εκπαιδευτικές αποστολές της Ε.ΟΜ.Ε.Δ. για να το καταλάβεις. Επιτελούν κοινωνικό έργο στη σημερινή κοινωνία υπό κρίση. Ο Έλληνας διασώστης αναλαμβάνει το ρόλο που, προσευχόμενοι ψηλά περιμένουμε επί γης. Φύλακας οδηγός. Φύλακας άγγελος…

* Μάθετε περισσότερα για τη δράση της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης: http://www.eomed.net.gr

6994 24 3701.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook