Ο 13ος Θεός

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Υπάρχει μια άγνωστη ιστορία για τον Όλυμπο που πάει κάπως έτσι:
Οι θεοί του Ολύμπου αρχικά, υπήρξαν 13 όχι 12. Επειδή όμως ο 13ος Θεός ήταν ο καλύτερος όλων, οι υπόλοιποι από ζήλια -ένα από τα βασικά στοιχεία των θεϊκών χαρακτήρων- αποφάσισαν να τον παγώσουν. Ο 13ος Θεός όντας τίμιος και δίκαιος, δέχτηκε την απόφαση της πλειοψηφίας και έτσι βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ένα συμπαγές Κομμάτι πάγου.
Τα χρόνια πέρασαν. Οι θεοί εξορίστηκαν από άλλους θεούς ή και από ανθρώπους. Ο παγωμένος Θεός ξεχάστηκε. Αλλά το φαινόμενο του θερμοκηπίου έλιωσε σιγά-σιγά τον πάγο που περιέβαλε τον 13 θεό, με άμεσο αποτέλεσμα αυτός να ελευθερωθεί.
Ξεκινώντας λοιπόν μια νέα ζωή, ο Θεός που πλέον είχε πάρει ανθρώπινη μορφή, έχοντας χάσει την αθανασία του μετά την ταλαιπωρία του πάγου, έψαξε στη γη να βρει μια θνητή κατάλληλη να γίνει ιέρεια του.
Τον ίδιο καιρό, μια θνητή περίφερε το κορμί της μην έχοντας σκοπό στη ζωή της. Την είδε ο Θεός και αποφάσισε να την δοκιμάσει για τη θέση. Αυτή γνωρίζοντας τον Θεό όπως ήταν φυσικό, τον ερωτεύτηκε και αποφάσισε να του αφιερωθεί ολοκληρωτικά. Είχε μεγαλώσει με βιβλία μυθολογίας και ήξερε ότι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για τους Ολύμπιους θεούς. Γνώριζε τον χαρακτήρα τους! Της άρεσε που ήταν τόσο τσαντίλες, ανταγωνιστικοί, ζηλιάρηδες και εκδικητικοί, ενώ όμως παράλληλα ήταν και δίκαιοι, γεμάτοι τρυφερότητα για τους πιστούς τους, ερωτικοί και απόλυτα πιστοί στις ιδέες τους.
Σύντομα λοιπόν Θεός και θνητή γίναν αχώριστοι. Ο Θεός απαιτούσε την λατρεία της θνητής προσφέροντας απλόχερα όλα τα θεϊκά του χαρακτηριστικά. Από την άλλη, η θνητή είχε πλέον σκοπό της ζωής της να τιμά και να λατρεύει τον Θεό της. Αλλά όπως όλες οι σχέσεις, ακόμα και οι θεϊκές, ενείχε προβλήματα. Δεν ήταν μόνο η ζήλια που όπως είπαμε ήταν μέσα στη φύση του θεού, αλλά και όταν προέρχονταν από τη θνητή όχι μόνο κολάκευε τον Θεό αλλά του θύμιζε κιόλας την παλιότερη θεϊκή συντροφιά του. Τα προβλήματα ήταν άλλα. Από την αγάπη του ο Θεός ξεχνούσε πως η ιέρεια ήταν θνητή και θύμωνε και εξαπέλυε φωτιές όταν αυτή αδυνατούσε να εκφραστεί ορθά όπως άξιζε σε θεούς. Από την άλλη η ιέρεια δεν ξεχνούσε ποτέ ότι ο σύντροφος της ήταν Θεός. Αυτό την γέμιζε φόβο μην αποδειχτεί μικρότερη του με αποτέλεσμα να κάνει διαρκώς λάθη μέσα στον πανικό της. Παρόλα αυτά ο Θεός επιδείκνυε περίσσια αγάπη και υπομονή και παρά τα ξεσπάσματα του, νουθετούσε την ιέρεια προκειμένου να την κάνει λίγο θεά. Επιπλέον, εκείνη δεν είχε ουσιαστικά ποτέ απογοητευτεί από τον Θεό γιατί παρότι ήταν συχνά σκληρός και ίσως φορές άδικος, γνώρισε πως έτσι είναι οι θεοί.
Γιατί αυτή τον Θεό της τον ήθελε απόλυτο. Σίγουρο για τον εαυτό του. Δίκαιο. Τόσο στα δικά της όσο και στα δικά του λάθη. Τον ήθελε όπως ήταν! Αυθόρμητο. Γεμάτο επιθυμίες. Γεμάτο πάθη θεϊκά! Και αν για να είναι έτσι έπρεπε να είναι και λίγο εκδικητικός ή σκληρός απέναντι της, ε, δεν έγινε και τίποτα! Αναγνώριζε πως ήταν για καλό.
Το τέλος αυτής της ιστορίας έχει χαθεί. Κάποιοι λένε πως δεν υπήρξε τέλος και ο Θεός με την θνητή τελείωσαν μαζί τις μέρες τους περνώντας άλλοτε καλά και άλλοτε δύσκολα, μα πάντα ενωμένοι. Άλλοι πάλι λένε αλλά. Λένε πως κάποια στιγμή ο Θεός κουράστηκε από την ανθρώπινη φύση της ιέρειας και θέλησε να απομακρυνθεί μιας και απολλύοντας την πολυτέλεια της αθανασίας δεν μπορούσε πλέον να περιμένει να βελτιωθεί εκείνη. Υπάρχουν ακόμα φήμες πως κάποια στιγμή η κοπέλα είδε τον άνθρωπο μέσα στον Θεό της. Ανακάλυψε πως προκειμένου αυτός να επιβιώσει με τις ανθρώπινες καταστάσεις ακολουθούσε την νέα του φύση και άφηνε πίσω κάτι από τη θεϊκή του υπόσταση. Και η ιέρεια επειδή τον αγαπούσε δεν δεχόταν ο Θεός της να είναι τίποτα λιγότερο. Ούτε καν για την ίδια. Ήθελε να είναι Θεός γιατί αυτό μόνο του άξιζε. Έτσι πικραμένη τον άφησε να διαλέξει τον ανθρώπινο δρόμο. Απογοητευμένη που πια δεν υπήρχαν θεοί.
Όπως και να ‘χει, αυτή δεν είναι πάρα μια ιστορία. Που όπως όλες τις αληθινές ιστορίες, τις πλάθουν μόνο οι πρωταγωνιστές της.


Σε όλους όσους τους είχαν κάποτε, θεούς.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook