Ο εχθρός μου, ο καλύτερος μου φίλος!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο έχεις εχθρούς. Μπορεί επειδή είσαι προκλητικός άνθρωπος, επειδή είσαι επιθετικός, επειδή είσαι προνομιούχος, επειδή είσαι τυχερός, ή επειδή απλά δεν γουστάρει ο άλλος τη φάτσα σου. Όλοι έχουν εχθρούς. Ίσως να μην πρόκειται ακριβώς για “εχθρούς” τύπου “σου καίω το σπίτι” ή “σου καρφώνω ένα κατσαβίδι στον κρόταφο” αλλά για ανθρώπους που δεν εύχονται και τα καλύτερα για σένα και αν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να είσαι καλά ή να επιτύχεις τους στόχους σου θα το κάνουν. Ας πάρουμε λοιπόν ως δεδομένο πως όλοι έχουμε τέτοιους εχθρούς.

Ο εχθρός λοιπόν, μπορεί να είναι ντόμπρος άνθρωπος, ξεκάθαρος. “Δε σε γουστάρω ρε φίλε, γι’ αυτόν και γι’ αυτόν τον λόγο.” Μπορεί και να μην πει οκ, αλλά θα το δείξει με σαφή τρόπο που δεν χωράει αμφιβολίες. Ξέρεις πως ο τάδε δε σε πάει μία! Το ξέρεις! Και ασφαλώς προφυλάσσεσαι ανάλογα αν και η ταπεινή μου γνώμη είναι πως ο φανερός εχθρός σπάνια θα κάνει κίνηση να σε βλάψει πραγματικά, πιο πιθανό να σε βρίζει στα μούτρα σου και να φαίνεται η απέχθεια στο πρόσωπο του όταν σε βλέπει. Αλλά ως εκεί. Μια χαρά.

Τον εχθρό που ξέρεις, μην τον φοβάσαι. Μη φοβάσαι αυτόν που δε θα σου πει καλημέρα, αυτόν που δεν θα σε καλέσει στη γιορτή του, αυτόν που θα σε διαγράψει από φίλο. Να τον σέβεσαι, να τον εκτιμάς! Δε σε θέλει ρε παιδί μου στη ζωή του, τέλος! Δεν θα καταπιεστεί για πάρτη σου και αν χρειαστεί να σε αντιμετωπίσει θα το κάνει! Δεν κινδυνεύεις από τον φανερό εχθρό, είναι ο συνήθης ύποπτος και όλοι ξέρουμε πως οι συνήθεις ύποπτοι είναι τις πιο πολλές φορές αθώοι.

Τον εχθρό που ΔΕΝ ξέρεις να φοβάσαι. Που φορά το προσωπείο του φίλου, του οικείου. Που έχει πρόσβαση στα τρωτά σου, που τον βάζεις σπίτι σου και μπαίνεις στο δικό του, που έχετε πιει κρασί μαζί, που έχετε μοιραστεί μια σοκολάτα, ένα τσιγάρο, ένα όνειρο. Ο “φίλος” που ζηλεύει, που καραδοκεί, που βάζει τρικλοποδιές εκεί που δεν το περιμένεις και έπειτα σου δίνει χέρι για να σηκωθείς όταν έχεις πέσει. Aυτόν τον εχθρό να φοβάσαι. Τον εχθρό που δεν ξέρεις. Που δεν φυλάγεσαι από αυτόν, που δεν πάει το μυαλό σου.

Πολύ πιθανό ο “φίλος” να μην καρφώσει το μαχαίρι στη πλάτη σου μπαμ και κάτω, μπορεί εν αγνοία σου να σε “τραυματίζει” αργά και σταθερά για πολύ καιρό, εξ που και να μην έχεις αντιληφθεί τις πράξεις του. Δρα υπογείως, πάντα κρατώντας τα προσχήματα σε σένα και προσποιείται πως εκπλήσσεται μαζί σου και εξαγριώνεται με την πιθανότητα κάποιος να θέλει το κακό σου. Στην πραγματικότητα το εύχεται και ψάχνει για συμμάχους.

Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί, όμως μέχρι τότε ο “φίλος” θα σου έχει κάνει ζημιά. Υλική και συναισθηματική. Το σοκ της αποκάλυψης ασφαλώς, τεράστιο – αυτό από μόνο του μπορεί να σε πληγώσει περισσότερο από το ίδιο το κακό που σου έκανε που δυστυχώς συχνά είναι μεγάλο, καθώς αυτός ο άνθρωπος ξέρει που και πότε θα χτυπήσει ώστε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη καταστροφή. Όταν όλα βγουν στο φως, θα λουφάξει. Θα επιδείξει μετάνοια, αν βέβαια δεν μπορέσει να σε πείσει πως κάνεις λάθος. Θα επικαλεστεί δικά του σοβαρά προβλήματα ώστε να σε ρίξει στο φιλότιμο και θολώσει τα νερά. Προβλήματα που όντως μπορεί να έχει αλλά δεν τον είχαν εμποδίσει ως εκείνη την στιγμή να σου σκάβει το λάκκο Προβλήματα που αναλόγως της κατηγορίας που του απευθύνεις, γιγαντώνει για να υποτιμήσει το μέγεθος της πουστιάς του. Κλασική περίπτωση βλάβης.

Είναι εξαιρετικά πιθανό να ταυτίστηκες με αυτό το κείμενο, τα έχεις ζήσει αυτά που σου περιγράφω. Γι’ αυτό σου λέω. Να τον αγαπάς τον φανερό εχθρό σου. Δεν κινδυνεύεις από αυτόν. Τον φίλο να προσέχεις. Ο εχθρός είναι ακίνδυνος. Τον εχθρό τον ξέρεις!

Frenemy

 

 

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook