Ο ψεύτης και ο κλέφτης…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Στην παλιά εποχή πριν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γνωριμίες του καθενός μας περιορίζονταν σε έναν στενό κύκλο συγγενών, συμμαθητών, συντοπιτών, άντε και λίγο μακρινών συγγενών ή άγνωστων αλληλογράφων και μέχρι εκεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γνωρίζαμε κάποιον, αποκτούσαμε σφαιρική άποψη και κάναμε μακρινή ή κοντινότερη παρέα ανάλογα με το πόσο μας ταίριαζαν σαν χαρακτήρες, δίνοντας κατά περίπτωση και τα αντίστοιχα παρατσούκλια σε αυτούς που είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μερικά ήταν τόσο πετυχημένα που αντικατέστησαν το επίθετο των ανθρώπων και έμειναν και στους απογόνους τους. Και έτσι κυλούσε η ζωή με γνωριμίες και κουτσομπολιά ενίοτε, ειδικά όταν κάποιος ξέφευγε από το μέσο όρο είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.

Πριν καμία 20ετία η ζωή μας άλλαξε άρδην με την εμφάνιση των υπολογιστών, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ξαφνικά ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου, αφού η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών, φωτογραφιών και βίντεο δεν παίρνει παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα σε όποιο γεωγραφικό πλάτος ή μήκος βρίσκεται κάποιος. Τα τελευταία δε χρόνια με την χρήση των smartphones αυτό έγινε εύκολο οπουδήποτε κι αν βρίσκεται κάποιος, αφού αντικαθιστούν επάξια σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές.

Λείπει όμως κάτι σε αυτή την επαφή. Λείπει το σε γνωρίζω άμεσα και καταλαβαίνω τι καπνό φουμάρεις. Όχι, δεν μπορώ να το πετύχω αυτό σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να βρίσκεσαι αλλού και να μην μπορείς ή να μην θέλεις να βρεθείς από κοντά. Έτσι παρουσιάζεις μια όμορφη εικόνα για τον εαυτό σου και για τη ζωή σου και η παραπλάνηση –του εαυτού σου πρώτα από όλα- ξεκινάει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Και ναι έτσι αποκτάς θαυμαστές, τα like πέφτουν βροχή και όλοι μακαρίζουν την ομορφιά και την τύχη σου, αλλά πόσο αληθινός είσαι; Πόσο σε εκφράζουν αυτά που λες και διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου ότι κάνεις;

Το χειρότερο από όλα όμως δεν είναι αυτό. Παρουσιάζοντας μια άλλη εικόνα για τον εαυτό σου κάνεις κακό στον εαυτό σου πρώτα, αλλά ΟΚ δικό σου πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι όταν νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε ιθαγενείς ή σε ανθρώπους που σε θαυμάζουν και τους κοιτάς αφ’ υψηλού. Τότε αυτό που κάνεις αφορά και τους άλλους. Και μπορεί μια δυο τρεις οι καλοί τους τρόποι να μην τους επιτρέπουν να σε προσβάλλουν όπως το κάνεις εσύ κατάμουτρα, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα μιλήσουν και θα πουν κουβέντες που δεν θες να ακούσεις. Εκεί θα καταλάβεις ότι δεν τρώνε κουτόχορτο, αλλά θα είναι πλέον αργά για σένα.

Οπότε καλέ μου ψεύτη την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να προβάλεις τον εαυτό σου προσβάλλοντας και υποβιβάζοντας τους άλλους σκέψου ότι δεν θα είναι πάντα η τυχερή σου μέρα. Μια ελληνική παροιμία λέει <ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται> και ο δικός σου πρώτος χρόνος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook