Ομερτά

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Είναι από εκείνες τις ιστορίες που διαβάζεις και λες σιγά μην συμβεί σε μένα. Σηκώνεται λίγο η τρίχα σου και μετά μπαίνει στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Εκεί στον σκοτεινό θάλαμο. Τις νύχτες όμως όταν γυρνάς μόνη στο σπίτι (γιατί δεν άκουσες την μάνα σου που πάντα σου ‘λεγε το ταξί να σε αφήσει στην πόρτα) σκέφτεσαι Θεέ μου όχι σε εμένα.
Έχω πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και πλέον δεν ντρέπομαι να το πω. ΝΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΟΥΝ. Ένιωθα αηδία και σιχαμάρα για μένα. Ως εδώ. Τέρμα τα ψέματα κορίτσια. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε αγγίξει. Και μην ακούσω σχόλια τύπου τα ήθελε ο κώλος της με τέτοιο μίνι γιατί θα αρχίσω τα καντήλια.

Μικρές, μεγάλες, παχουλές, αδύνατες δεν παίζει κανένα ρόλο. Όλες έχουμε πέσει λίγο πολύ ή στατιστικά θα πέσουμε θύματα παρενόχλησης είτε μικρής είτε μεγάλης. ΠΡΟΣΟΧΗ. Το μέγεθος δεν παίζει ρόλο. Η παρενόχληση εξακολουθεί να είναι παρενόχληση.

Παραθέτω σχετικό παράδειγμα. Στα 20 μου, φρέσκο λουλουδάκι, περπατούσα σε κεντρική οδό των Ιωαννίνων. Σταματάω να βγάλω λεφτά από το ΑΤΜ και σκάει μύτη δίπλα μου το ραμολί το σιχαμένο και αρχίζει τα πρόστυχα μέσα από τη μασέλα. Θα μου πεις ε σιγά παππούς ήταν, λόγια σου είπε. Έχει το ακαταλόγιστο. Όχι ρε δεν το έχει. Εγώ ένιωθα εκείνη τη στιγμή απαίσια. Ήρθα σε τόσο δύσκολη θέση, ένιωσα τόση αηδία λες και είχα καταπιεί σαύρα Και πες πως συμφωνώ λοιπόν και λέω εντάξει το καταπίνω. Ήταν μπάρμπας. Αν δεν ήταν; Αν ήταν κανένα νταβραντισμένο γομάρι και δεν έμενε στα λόγια;

Και θα μου πεις και τι να κάνω; Ξεφτίλα να τον κάνεις εκείνη τη στιγμή. Δημόσια. Να έρθει στα ίσα του. Να ανοίξεις το στόμα σου. Να μιλήσεις. Να μην το θάψεις. Γιατί αύριο σε αυτή τη θέση μπορεί να βρεθεί η φίλη σου, η μάνα σου, η κόρη σου. Η άγνωστη γυναίκα που είναι σαν εσένα. Μίλα γαμώτο Άνοιξε το. Φώναξε.

Σαν πιο σκληρόπυρηνική πλέον θα σου πω πήγαινε να μάθεις αυτοάμυνα. Ναι να πας. Πρέπει να ξέρεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μάθε εσύ και αχρείαστη να σου μείνει.

Και πάμε τώρα στην άλλη την παρενόχληση μέσα στη σχέση. Γιατί υπάρχει και αυτή. Αγαπητές μου, το όχι είναι γαμημένο ΟΧΙ. Μου είπε μια φίλη κάποτε: ο Τάκης ρε συ θέλει να κάνουμε κάποια πράγματα που εγώ δεν θέλω με τίποτα αλλά τι να κάνω ρε γαμώτο το θέλει πολύ.
Τι να κάνεις; Εφόσον δεν γουστάρεις, νιώθεις άβολα, δεν θέλεις, στην τελική δεν σε φτιάχνει λες όχι. ΟΧΙ μεγάλο σαν αυτό του Μεταξά Και αν συνεχίσει ο Τάκης και ο κάθε Τάκης τότε δεν αξίζει κοπελιά, να τον στείλεις στην μάνα του να τον κάνει τουρσί.

Εσύ ναι εσύ, σε εσένα μιλάω που διαβάζεις τον μονόλογο της τρελής άκου με. Δεν είσαι πορνοστάρ να βγάζεις γούστα, δεν είσαι κούκλα πλαστική, δεν είσαι γαμημένο μπιμπελό, ούτε είσαι αντικείμενο, ούτε είσαι σκεύος ηδονής. Καλά μεταξύ μας είσαι όταν ΕΣΥ γουστάρεις να είσαι με αυτόν /αυτήν που σε φτιάχνει. Το σώμα σου ανήκει αποκλειστικά σε σένα και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σε αγγίξει. Εσύ επιλέγεις το που, το πως και το πότε.

Άκου τώρα και το άλλο, το δικό μου. Στα 23 περίπου είπαμε μπουμπούκι, δέχομαι παρενόχληση στον χώρο της σχολής μου. Από άτομο πέραν πάσης υποψίας. Και δέχομαι παρενόχληση χοντρή τύπου αν δεν μου κάτσεις θα έχεις αυτές τις συνέπειες. Τι έγινε; Έβρισα φυσικά. Άσχημα και αισχρά. Έφυγα. Πήγα σπίτι και έψαξα να βρω λύση. Δεν βρήκα. Γιατί ναι συμβαίνει. Κάτι παπάρες η καταγγελία δεν τους πιάνει. Τι έκανα; Μίλησα. Που; Εκεί που έπρεπε. Δύο μέρες μετά έσκασε μύτη το ψηλό, το δίμετρο, με τα μούσια και το έλυσε το θέμα. Βία θα μου πεις. Ναι βία. Γιατί; Γιατί η επόμενη μπορεί να το σκεφτεί σοβαρά να του κάτσει από απελπισία. Γιατί ο κύκλος θα συνεχιστεί. Γιατί μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη λύση. Γιατί στην τελική δεν πιστεύω στην άλλη ζωή και στην κόλαση. Θέλω τιμωρία σε αυτήν εδώ που ζούμε.

Δεν είσαι μόνη σου. Μπορεί η διπλανή σου να το έχει βιώσει. Μερικές φορές θυμίζει όλο αυτό λες και είναι μια μυστική συμφωνία μεταξύ μας. Ομερτά ρε πούστη μου σε αυτό δεν υπάρχει. Δεν πρέπει να υπάρχει. Το σώμα μας ανήκει σε μας. Τέλος!

Φιλιά στη μάπα

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook