Λοιπόν άκου τώρα τι παθαίνω: με το που αρχίζει και ανοίγει ο καιρός η έντονη επιθυμία για σοκολάτα μου φεύγει. Εντάξει, όταν μιλαμε για παγωτό μην με υπολογίζεις. Εκει πέφτω με τα μούτρα ό,τι παγωτό και να είναι. Όμως αν σου αρέσει η άνοιξη, αν θέλεις μια ανανέωση στις γεύσεις σου και αν θέλεις τον ουρανίσκο σου να γεύεται αρώματα φρουτένια και ντελικάτα (σε συνταγές ζαχαροπλαστικές είσαι όχι σε αρωματοπολείο!!!) η σημερινή μου πρόταση είναι εγγύηση! Πάρε διαδικτυακό μολύβι και χαρτί (γνωστό στην πιάτσα ως εκτύπωση συνταγής) και ξεκίνα.

Πανακότα με μπανάνα και σμέουρα!

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά

Category: dessert, sweet. pannacota

Cuisine: ιταλική

Πανακότα με μπανάνα και σμέουρα!

Συστατικά

  • Για την κρέμα μπανάνας
  • 250 γρ πουρές μπανάνας (εύκολα φτιαχνεις πουρέ στο μούλτι με μπανάνες. Ελάχιστες σταγόνες λεμονάκι για να διατηρήσει το λευκό χρωματάκι χρειάζεται μόνο)
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 6 γρ ζελατίνη σε φύλλα (η συνήθης αντιστοιχία ειναι 1 φυλλο ζελατίνης=2 γρ, να διαβάζεις όμως πάντα στη συσκευασία που αγοράζεις την ποσότητα του περιεχομένου).
  • Προαιρετικά μερικούς κόκκους από βανίλια
  • Για την κρέμα σμέουρο
  • 250 γρ πουρές σμέουρου (μπορείς να βρεις και σε κατεψυγμένη συσκευασία στο σούπερ μάρκετ αλλά και φρέσκα σμέουρα στην εποχή τους. Εναλλακτικά φτιάχνεις με φράουλα που είναι εξίσου γευστικό).
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 6 γρ ζελατίνη σε φύλλα (μην ξεχάσεις για επάναληψη να διαβάσεις την παρένθεση στη ζελατίνη πιο πάνω)

Οδηγίες

  • Η συνταγή ειναι εύκολη. Θα προετοιμάσουμε δύο κρέμες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όμως με λίγη ωρίτσα διαφορά τη μία απο την αλλη.
  • Ξεκινάμε με την πανακότα μπανάνα (μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε με όποια απο τις δυο κρέμες θέλουμε..)
  • Σε ενα μεγάλο μπωλάκι με κρύο νερό βάζουμε τα 6 γρ ζελατίνης (δε χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό νερό γιατι η ζελατίνη θα λιώσει) και αφήνουμε να μαλακώσουν και να μουλιάσουν για ένα δεκάλεπτο.
  • Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τον πουρέ του φρούτου τη ζάχαρη και λίγους κόκκους βανίλιας. Το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού.
  • Μόλις αρχίζει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε καλά τη ζελατίνη και την προσθέτουμε στο μείγμα μας με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι πριν προσθέσουμε την κρέμα στα μπωλάκια μας. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε για να μην πιάσει κρούστα. Οταν χλειάνει λοιπόν γεμίζουμε μπωλάκια ή ποτηράκια κατα το ήμισυ. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ενα δίωρο.
  • Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παρασκευάζουμε και τη δεύτερη κρέμα.
  • Μετά το δίωρο της πρώτης κρέμας και αφού εχουμε ελέγξει ότι έχει αρχίσει και πήζει καλά, προσθέτουμε τη δεύτερη κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 3-6 ώρες.
  • Και μετά, πάρε το κουτάλι της σούπας και απολαυσε με την καρδιά σου!

Σημειώσεις

• Θέλεις να κάνεις κι εσύ το κολπάκι με τις κρέμες όπως τις έχω τοποθετήσει? Εύκολο. Έχεις στο σπίτι/ταψιά/θήκες για κάπκεικς? Βάζουμε τα ποτηράκια μέσα στις θήκες πλαγιαστά, όπως σου δείχνω στην παρακάτω φωτογραφία. Προσθέτουμε την πρώτη κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο όπως είναι επάνω στο ταψάκι. Μετά, εφόσον έχει σταθεροποιηθεί η κρέμα, ειναι εύκολο να γεμίσουμε και με άλλη κρέμα από πάνω. • Ξέρω τώρα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορείς να συνδιάσεις άλλα φρούτα ή γεύσεις... Μα και βέβαια μπορείς. Δοκίμασε μάγκο με φράουλα, δοκίμασε απλή λευκή πανακότα αρωματισμένη με κόκκους βανίλιας μαζί με φράουλα ή σμέουρο, ακόμα και σοκολάτα μπορείς να συνδιάσεις. Αν θές σοκολατένια εκδοχή θα προσθέσεις σκούρα σοκολατα. 90-100 γραμμάρια ειναι καλά για την παραπάνω δοσολογία. • Αν δεν έχεις φύλλο ζελατίνης χρησιμοποιήσεις και ζελατίνη σε σκόνη στην ίδια αναλογία. • Ζάχαρη. Ξέρω, σου αρέσει η ζάχαρη αλλά τη χρησιμοποιούμε με μέτρο. Μην προσθέσεις παραπάνω σε αυτές τις ποσότητες εκτός και αν βάλουμε κάποια φρούτα πιο όξινα όπως το μάγκο, τα εξωτικά φρούτα αλλά και κεράσια. Αυξάνουμε κατα 10-20 γρ παραπάνω ζάχαρη. • Πουρές φρούτων. Εύκολο να φτιάξεις. Σε μούλτι βάζουμε τα ωραιότατα φρουτάκια μας και τα κάνουμε πολτό. Αν θέλουμε λίγο πιο λεπτό αποτέλεσμα στην υφή μπορούμε να τα σουρώσουμε μια φορά πριν τα βράσουμε με την κρέμα γάλακτος. Φρούτα όπως η μπανάνα μπορεί να χρειαστούν μερικές σταγόνες νερό για να δέσει ο πουρές στο χτύπημα. Επίσης σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής μπορείς να βρείς έτοιμο πουρέ φρούτων. • Αν δε θέλεις πανακότα με δυο γεύσεις, υπάρχει πάντα η επιλογή να κάνεις μόνο μία. Η μαγκιά είναι να κάνεις και με τρεις. Σκέψου το!

https://thebluez.gr/panakota-me-fraoula-kai-smeoura/