Στατιστικά ασφαλής

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Προχώρησε βιαστικά στον διάδρομο του αεροπλάνου ανάμεσα στους άλλους επιβάτες ψάχνοντας τη θέση του. Τη βρήκε και βόλεψε την μικρή του βαλίτσα στο ντουλάπι από πάνω της. Σφιχτά. Την κούνησε πέρα δώθε και βεβαιώθηκε ότι είναι τελείως ακίνητη, σφηνωμένη ανάμεσα στις άλλες.
Τότε μόνο κάθισε και δέθηκε.

Προσπάθησε να ηρεμήσει φέρνοντας και πάλι τα στατιστικά στο μυαλό του. Τόσο δύσκολο κάθε φορά. Κάθε φορά. Αυτά τα ταξίδια τον άγχωναν τόσο!
Ξανακοίταξε τη λίστα που είχε πάντα μαζί του: Το 99% τον καθημερινών αεροπορικών ταξιδιών ολοκληρώνονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά στο 17% εμφανίζονται προβλήματα που λύνονται εν πτήσει και αναφέρονται μόνο στο ημερολόγιο πτήσεων. Το 80% των προβλημάτων που αναφέρονται στο ημερολόγιο των πτήσεων εμφανίζονται ξανά στο ίδιο αεροπλάνο, στις ίδιες συνθήκες πτήσης μέσα στον επόμενο μήνα. Και τότε τα στατιστικά έλεγαν πως συνήθως όλα πήγαιναν καλά και πάλι, αλλά αυτό δεν του ήταν αρκετό!!
Δίπλωσε το χαρτί και βολεύτηκε καλύτερα, κοιτώντας τους συνεπιβάτες του έναν έναν την ώρα που περνούσαν δίπλα του. Ποιοι ήταν όλοι αυτοί; Τι είχαν στο μυαλό τους;; Πόσοι είχαν όλες τις πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση εκείνος;
Η ψυχολόγος του είχε κάνει καλή δουλειά! Στην αρχή δεν μπορούσε ούτε να τα βλέπει να πετούν πάνω από το κεφάλι του και τώρα – ένα χρόνο μετά – μπορούσε να επιβιβαστεί! Να πετάξει κι εκείνος! Να κάνει τις μετακινήσεις του πιο εύκολες. Αλλά με τόσο κόπο..
Είχαν ψάξει μαζί να βρουν τρόπο να ελέγξουν ότι δεν ήταν στο χέρι του να ελέγχει: Τις συνθήκες πτήσης. Έψαξαν πολύ να βρουν ένα αποκούμπι λογικής να πάει να στηριχθεί, να δεθεί πάνω του για να μπορέσει να έχει τον έλεγχο! Πόσο είχε ανάγκη να ελέγχει το περιβάλλον του! Ο συνεπιβάτης που έκατσε δίπλα του άραγε θα είχε την ίδια ανάγκη; Κι αν ήθελε να το ελέγχει κι εκείνος;
Ξεδίπλωσε τη λίστα και συνέχισε να διαβάζει νοερά : Το 90% των επιβατών εμπιστεύεται απόλυτα τον πιλότο, το 85% εμπιστεύεται απόλυτα την πτητική κατάσταση του αεροσκάφους και μόλις το 65% εμπιστεύεται απόλυτα τις αγαθές προθέσεις των συνεπιβατών του!
Και εδώ είχαμε ένα θέμα…
Αυτό το 35% των επιβατών σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο ανέβαινε στο 47% των επιβατών στις Η.Π.Α, δεν ήταν σίγουροι ότι όλοι όσοι ανέβηκαν στο αεροπλάνο ήθελαν πράγματι να μετακινηθούν μεταξύ δύο προορισμών. Δεν μπορεί να είναι όλοι φοβικοί!! Συμφωνούσε και η ψυχολόγος του σ’ αυτό, αλλά και πάλι ήταν μια ένδειξη ότι οι πτήσεις πια δεν είναι αυτό που ήταν παλιά! Και όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, μόνο το επιβεβαίωνε: Κάτι υπήρχε!
Έδεσε τη ζώνη του και κοίταξε την αεροσυνοδό που έκανε έλεγχο από κάθισμα σε κάθισμα. Και για τις αεροσυνοδούς;; Τι λένε οι στατιστικές για τις αεροσυνοδούς;;
Άνοιξε τη λίστα του. Το 89% των επικίνδυνων και παράνομων αποσκευών, συμπεριλαμβανομένων όπλων, ναρκωτικών και εκρηκτικών είχαν φορτωθεί στα αεροπλάνα, με τη γνώση και τη βοήθεια υπαλλήλων των αεροδρομίων ή του πληρώματος. Όταν πέρασε από μπροστά του, το χαμόγελό της δεν του έλεγε τίποτα! Τι να σκέφτεται άραγε αυτό το χαμογελαστό, βαμμένο νεαρό κορίτσι από μέσα του;
Όσο έντονα κι αν την κοιτούσε, δεν μπορούσε να καταλάβει σε ποιο κομμάτι της στατιστικής είχε πέσει. Ακόμα κι αν το πλήρωμα ήταν εντάξει, ποιος του έλεγε ότι είχε πέσει στους σωστούς υπαλλήλους φόρτωσης επισκευών; Αλλά θα έπεφτε στο επιθυμητό μέρος των στατιστικών και στους επιβάτες;; Και στο αεροσκάφος;
Ορίστε ένα κενό κομμάτι στην έρευνα. Πόσοι επιβάτες έχουν όλες αυτές τις πιθανότητες με το μέρος τους, ώστε να είναι στο σωστό, ανώδυνο και αγαθό κομμάτι όλων αυτών των ποσοστών ταυτόχρονα; Ταυτόχρονα! Ποιος μπορούσε να του εξασφαλίσει ότι ένας από όλους τους κρίκους δεν λύθηκε;
Το αεροπλάνο τροχοδρομεί κι αυτή τη φορά επιβάλλεται να κλείσει τα μάτια του, για να μη βλέπει το πρόσωπο του διπλανού του που τον κοιτάζει χαμογελαστός και έχει το ύφος «όλα θα πάνε καλά!!». Όχι, σ’ αυτόν! Δεν τα τρώει αυτός!!
Αυτή τη φορά ήρθε τόσο μελετημένος, τόσο έτοιμος!
Αυτή τη φορά έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.
Το αεροπλάνο επιταχύνει και απογειώνεται. Εκείνος ανοίγει τα μάτια του και προσπαθεί να ακούσει αν έρχεται κάποιος θόρυβος από τη σφηνωμένη βαλίτσα στο ντουλάπι πάνω από το κεφάλι του! Δεν μπορεί να ακούσει, αλλά θα ελέγξει μόλις τους επιτρέψουν να σηκωθούν.
Γνωρίζει ότι η βαλίτσα δεν πρέπει να κουνηθεί πολύ, δεν πρέπει να χτυπηθεί. Τα πλαστικά εκρηκτικά που έχει μέσα δεν αντέχουν πολλά χτυπήματα και ο πυροκροτητής, αν και μοιάζει με στυλό αφημένο πάνω σε πλαστελίνη, είναι ενεργοποιημένος. Όχι γιατί το ήθελε βέβαια…. Γιατί έπρεπε!
Ξανακοίταξε τον διπλανό του και χαμογέλασε από μέσα του! Όποιος κι αν είσαι αυτή τη φορά, στην έφερα!!
Η αεροσυνοδός σέρβιρε καφέ δύο σειρές μπροστά του και δύο σειρές μακριά από τη βαλίτσα με τα εκρηκτικά που κατάφερε να περάσει στην πτήση, χάρις στην θέση εργασίας του στα γραφεία της αεροπορικής εταιρίας! Κανείς δεν ελέγχει τους υπαλλήλους…..ωωω, πόσο δίκιο είχαν οι στατιστικές!!
Άνοιξε τη λίστα και διάβασε την τελευταία στατιστική : Το ποσοστό ταυτόχρονης ύπαρξης δύο βομβών από διαφορετικούς επιβάτες στην ίδια πτήση είναι σχεδόν μηδενικό!! Αυτό ήταν κλειδί!
Όσο λοιπόν εκείνος κουβαλούσε μία βόμβα, ήταν στατιστικά ασφαλής!!
Ευχαρίστησε την αεροσυνοδό για τον καφέ και ξανακοίταξε τη σφηνωμένη του βαλίτσα με τα εκρηκτικά….
Επιτέλους, είχε τον έλεγχο!!

 

Κ.Λ

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook