The Night Of (μίνι σειρά)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Μία νύχτα αλλιώτικη από τις άλλες. Μία νύχτα που μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα νέο άνθρωπο, ελπιδοφόρα για έναν απελπισμένο δικηγόρο αλλά μπορεί και να σηματοδοτεί μία νέα τάξη πραγμάτων για μία κοινωνία που ποτέ δε θα αποβάλλει από μέσα της το σύνδρομο του ρατσισμού.
Αυτήν τη φορά ταξιδεύουμε τηλεοπτικά σε μία σκοτεινή Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη της βραδινής περιπολίας αλλά και του μεροκάματου. Ένας ελπιδοφόρος νέος φοιτητής Πακιστανός παίρνει κρυφά το ταξί του πατέρα του και αναχωρεί για βραδινή διασκέδαση. Μέχρι που η πορεία του αλλάζει και καταλήγει σε ένα κρεβάτι με μία νεκρή κοπέλα δίπλα του. Κι εκεί αρχίζει η κρίση πανικού καθώς η μνήμη δεν το βοηθά να συνθέσει το παζλ μίας παθιασμένης βραδιάς και παράλληλα παίρνει στιγμιαίες αποφάσεις για να ξεφύγει. Αποφάσεις που θα γυρίσουν μπούμεραγκ.
Πόσο δύσκολο είναι να συνθέσουμε κομμάτια σε ένα παζλ; Συνήθως όταν έχουμε λίγα κομμάτια, τα οποία έχουν και μεγαλύτερες διαστάσεις βοηθιόμαστε καλύτερα στο πώς θα ολοκληρώσουμε γιατί το σχέδιο είναι καθαρά αποτυπωμένο. Όμως τι γίνεται όταν τα κομμάτια αυτά αποτελούν μικρά θρύψαλα, μικροσκοπικά κομματάκια και ψήγματα από μία βραδιά που πήρε άλλη τροπή και δεν μπορείς καν να βρεις την αλήθεια; Όσο τραγική ή ευχάριστη και να είναι. Παίρνεις αποφάσεις. Ο εγκέφαλος λειτουργεί βεβιασμένα καθώς το σωστό και το λάθος αναμειγνύονται και σε μπερδεύουν τελικά σε ένα άτιμο παιχνίδι γάτας και ποντικιού. Τώρα αν το παιχνίδι αυτό έχει να κάνει με τον ύποπτο και την αστυνομία ή με τον ύποπτο και τον ίδιο του τον εαυτό, αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να ανακαλύψεις στη σειρά αυτή.
Σκοτεινή Νέα Υόρκη, γονείς υπερπροστατευτικοί μίας κοινωνίας μειονοτήτων που δακτυλοδειχτεί και ενδεχομένως απορρίπτει όποιον παρακάμπτει το σωστό δρόμο. Φυλακές που δε θυμίζουν σε τίποτα το Prison Break γιατί το ζητούμενο δεν είναι η απόδραση αλλά η επιβίωση. Η αλλοτρίωση που σε οδηγεί να πάρεις σοβαρές αποφάσεις και να φανείς δυνατός. Μέχρι να λύσεις παράλληλα και το παζλ. Βία, τρόμος, επίδειξη δύναμης και όλα αυτά μέσα στο καλογυαλισμένο διαφανές βάζο του ρατσισμού, που δεν καταλαβαίνει από χρώματα, από εξηγήσεις, από ανθρωπιά, απλά σε τοποθετεί με μία ταμπέλα στο κούτελο. Ο χειρότερος ρατσισμός είναι αυτός προέρχεται ακόμα και από τους πιο δικούς σου ανθρώπους.
Η σειρά αυτή επικεντρώνεται σε δύο πρόσωπα. Απίστευτη υποκριτική επίδειξη δύναμης από το Βρετανό ηθοποιό και ράπερ 35χρονο Riz Ahmed, γνωστό για τις ανεξάρτητες κινηματογραφικά επιλογές του όπως στο σκοτεινό Nightcrawler με τον Jake Gyllenhaal αλλά και τη στιχουργική δυναμική της ιδιαίτερης αυτής μουσικής που υπηρετεί πιστά μέσω του συγκροτήματός του. Βραβευμένος με Emmy και με Χρυσή σφαίρα. Ο νεαρός πακιστανός που δίνει μάχη με το δικό του εαυτό είναι ένας ρόλος αρκετά απαιτητικός ένας ρόλος που θα έλεγα του ταιριάζει πάρα πολύ, παρακολουθώντας σιωπηλά αλλά με ενδιαφέρον τις αλλαγές στην προσωπικότητά του μέχρι την τελική απάντηση στα ερωτήματα που θέτει η υπόθεση. Και μετά πέφτεις στη φοβερή και άκρως απολαυστική ερμηνεία που βγαίνει μέσα από το ταλέντο του John Turturro. Έναν ηθοποιό που έχει επιτυχημένα ενσωματώσει σε ένα μεγάλο κομμάτι των ρόλων του κινηματογραφικά το μαύρο χιούμορ μέσα από πραγματικά δραματικές ή τρομακτικές ερμηνείες. Ο John Turturro, βραβευμένος με Οσκαρ, Emmy αλλά και Χρυσή Σφαίρα, σε αυτήν τη σειρά ακολουθεί το μοντέλο ενός «αλλεργικού» ανθρώπου που αναζητά την αλλαγή στη ζωή του απλούστατα μέσα από τη δουλειά του. Δρα μεθοδικά αλλά με το δικό του μοναδικό τρόπο, προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του από τα παρελθοντικά του λάθη και παράλληλα αναζητά λύσεις στη χρόνια αλλεργία που πιστεύει ότι έχει. Παρακολουθείς δηλαδή ένα δικηγόρο που ουσιαστικά είναι ένας καθημερινός άνθρωπος με τις αδυναμίες του, τα πάθη του, την κρυμμένη φιλοζωία του. Δοσμένα με φοβερές δόσεις μαύρου χιούμορ αλλά και σαρκασμού.


Πέραν των δύο πρωταγωνιστών που απογειώνουν τη μίνι αυτή σειρά, να δώσετε ιδιαίτερη σημασία επίσης στη μάνα του νεαρού Πακιστανού Poorna Jagannathan αλλά και το φυλακισμένο που κινεί τα νήματα Michael Kenneth Williams.
Τη σειρά την παρακολούθησα το φθινόπωρο του 2016. Μία σχετικά δύσκολη σειρά για όσους θέλουν πολύ ξεκάθαρα να ξέρουν εξ’αρχής τι συμβαίνει στην ιστορία. Η σειρά κλιμακώνεται μέχρι να φτάσει στο τελικό ξεκαθάρισμα όπου αρχίζεις και χάνεις το ενδιαφέρον σου έντονα για τον ένοχο της υπόθεσης άλλα θέλεις πλέον απεγνωσμένα να λύσεις κι εσύ μαζί το παζλ αυτού του κεντρικού χαρακτήρα και υπόπτου που τελικά κρύβει πολλά ως προς τον τρόπο που λειτουργεί. Ελπίζεις να παραμείνει το καλό παιδί που είδες εξ’ αρχής.
Τη σειρά τη συστήνω ανεπιφύλακτα και άνετα θα την έβλεπα και δεύτερη φορά. Η σκοτεινή εικόνα μιας Νέας Υόρκης που αφήνει κατά πολύ πίσω της το girlish Sex and the City, σε κάνει να ξεχάσεις την εμπορικότητα του Prison Break αλλά σε τρέχει και σε άλλες δεκαετίες. Σε εκείνη τη δεκαετία του 80, στις μαγικές εικόνες μίας μεγαλούπολης μέσα από την αξέχαστη σειρά Hill Street Blues όπου δύσκολα βλέπεις εξελίξεις στο φως της ημέρας. Κι όταν ακόμα χαράζει ο καιρός η ατμόσφαιρα παραμένει μουντή δραματική και αινιγματική.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook