The People v. O. J. Simpson: American Crime Story

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

 

Η σειρά που μου προκάλεσε απίστευτη κρίση πανικού μόνο με το που είδα τον Τζον Τραβόλτα. Γιατί ναι, ήμουν κι εγώ εκεί κάποτα παιδούλα και του τραγούδησα με τη Σαντρα Ντι «you’re the one that I want” αλλά εδώ πια περάσαμε στη δεκαετία των τραβηγμάτων, κολλαγόνων, σιλικόνης και το “Nip Tuck” σε νέα αποτυχημένη εκτέλεση (άλλη φορά θα πούμε για αυτό). Φίλε μου Τζον όσο είναι καιρός τρέχα να διορθώσεις τις ατέλειες αλλιώς σε βλέπω πάλι να τρέχεις να αλλάξεις πρόσωπο με το Nicolas Cage (θυμάσαι το “Face off”. Τώρα βέβαια ποιος θέλει να αλλάξει μούρη με ποιον θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε).

Και μετά από αυτό το σύντομο παραλήρημα στον πρόλογο με τον Τζον που είναι και παραγωγός της σειράς αυτής, ήρθε η ώρα να αναβιώσουμε τη δίκη του O.J. Simpson. Πραγματικά δε σας κρύβω πως πριν παρακολουθήσουμε τη σειρά έκανα μία διαδικτυακή έρευνα και ντράπηκα λιγάκι, γιατί παρόλο που την ιστορία τη γνώριζα καθώς και τις κατηγορίες, ουδέποτε ασχολήθηκα με τη δίκη αλλά και την εκβασή της.

Είναι ωραίο να βλέπεις σειρές που σε ανατρέχουν σε προηγούμενες δεκαετίες. Παρακολουθείς στενά προσωπικότητες της αμερικάνικης επικαιρότητας και των ριάλιτι, σε εποχές και καταστάσεις που ούτε καν σου περνούσαν από το μυαλό ότι υπήρξαν μέρος τους. Ο συγκεκριμένος πολυ επιτυχημένος και πλούσιος παίκτης του αμερικάνικου φούτμπωλ, γνωστός επίσης και από μερικά περάσματα στον κινηματογράφο γίνεται το αντικείμενο της σειράς αυτής. Για τους αμερικάνους ο OJ θα έλεγα ότι παρουσιάζεται στη σειρά αυτή σαν ένα εθνικό σύμβολο. Σαν ένα ινδαλμα λατρευτό. Παρατηρείς λοιπόν τον τρόπο ζωής του, τα βιώματά του, τις σχέσεις του με τους θανόντες, τις φιλίες του αλλά και το πώς αντιμετώπισε τις κατηγορίες του. Τους δικηγόρους του. Τη δίκη του. Για διπλό φόνο. Εκ προμελέτης.

Είναι μία σειρά που την παρακολουθείς αρκετά ευχάριστα. Σα νεράκι την πίνεις. Δεν είναι μόνο ο κατηγορούμενος που παρακολουθούμε. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που γίνεται στην προσωπική ζωή δικηγόρων, εισαγγελέων, φίλων και γνωστών του O.J. αλλά και του ίδιου. Επίσης γίνεται μία διακριτική προσέγγιση στο νομικό καθεστώς και σύστημα των Η.Π.Α., όπου για άλλη μια φορά οι μαριονέτες των συμφερόντων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης εμπλέκονται, με κίνητρο τον αυτοσκοπό, σε δημόσιες εμφανίσεις, παιχνίδια εντυπωσιασμού αλλά και σε «διπλωματικές» παραλλαγές. Μία προσέγγιση που σίγουρα έχει διαμορφωθεί και συνταχθεί σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής εκείνης αλλά και τις προσωπικές ιστορίες που διέρρευσαν ή γράφτηκαν για τα εμπλεκόμενα στη δίκη πρόσωπα. Δεν είναι τυχαίο το απίστευτο παιχνίδι εντυπωσιασμού και επίδειξης ισχύος των δικηγόρων συμβούλων του κατηγορούμενου, οι οποίοι φτάνουν ακόμα και στα όρια του να καταστρέψει ο ένας τον άλλο προκειμένου να μην τους κλέψει κανεις τη διάχυτη γλοιώδη «λάμψη» η οποία τους συντηρεί στο νομικό σύστημα που υπηρετούν.

Μεγάλο καστ. Γενιές ηθοποιών που τους έχεις ζήσει σε διάφορες πτυχές της ζωής σου. Cuba Cunning Junior, βραβευμένος με όσκαρ την περίοδο που εσύ έβλεπες τον Τομ Κρουζ σα λουκουμάκι (μετά ναι σου τα χάλασε με τη σαιεντολογία). John Travolta, Sarah Paulson, μια από τις πολύ καλές ηθοποιούς της νέας γενιάς. Εξαιρετική για άλλη μία φορά στο ρόλο της εισαγγελέως, κερδισε Εmmy για την ερμηνεία της. Πάντως το λουκ στη σειρά που θα ξετρελλάνει τη μαμά σου. Εσένα όχι. Εκτός και αν είσαι εσύ η μαμά που με διαβάζεις. Περμανάντ μαλλί από τα λίγα. Sterling K. Brown, βραβευμένος με Emmy για το ρόλο του στη σειρά. Το ένα από τα παιδιά του «This Is Us» για άλλη μία φορά αποδεικνύει την αξία του ως ηθοποιός. Εύχομαι να συνεχίσει με ενδιαφέροντες ρόλους. Cortney B. Vance, ο ένας από τους δικηγόρους του OJ και άλλο ένα βραβείο Emmy κερδισμένο για τη σειρά αυτή. Και βέβαια ο Ross Geller του Friends είναι εδώ επίσης. O David Schwimmer απέκτησε μαλλί Παναγιωταρέα, βάτα από εποχή «Last Christmas” και ονομάστηκε Kardashian. Μέσα στη σειρά παρακολουθούμε τη φιλία του Καρντάσιαν με τον O.J. αλλά και την ταραγμένη, εκείνη την περίοδο, σχέση του με το αστέρι που διαλέγει συζύγους από καλάθια λαικής, όπως φαίνεται, Kris (ναι ξέρω ήθελες να δεις και τα τρελλοκόριτσα αλλά στη σειρά παραείναι παιδούλες, τα οπίσθια δεν είχαν κάνει ακόμα εμφάνιση). Ξέχασα να σου πω πως στη σειρά έχει τρυπώσει και ένας παλιός «άγγελος του Τσάρλι» παραμένοντας μία γοητευτική γυναίκα τριάντα πέντε χρόνια μετά.

Η σειρά είναι δραματική αλλά δε θα συγκινηθείς. Απλά βρίσκεσαι εκεί και παρακολουθείς χαρακτήρες να κινούνται στον ιστό μιας δίκης που έγραψε μελανή ιστορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του διάσημου αθλητή football του οποίου η δράση εντασσόταν μεταξύ γηπέδων, κακοποίησης, ακριβής ζωής και πάρτυ με τα όλα τους. Πάρε λοιπόν ποπ κορν και παρέα και πιάσε μονοκοπανιά να τα δεις τα επεισόδια του κύκλου. Εγώ έμαθα πολλά από τη σειρά. Αλλά πάντα θα αναρωτιέμαι για την εικόνα της Αμερικής στο σύγχρονο κόσμο καθώς και για το κοινωνικό όφελός της  με τέτοιες εκβάσεις δικών.

Α! Και φίλε Τζον! Σε παρακαλώ πολύ … ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΕΙΡΑΓΜΑ το προσωπάκι!!!!!!

 

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook