“Το κάστρο” του Βαγγέλη Γιαννίση (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Στο χιονισμένο Έρεμπρο, μία επαρχιώτικη πόλη της Σουηδίας, το έγκλημα μπορεί να χτυπήσει από εκεί που δεν το περιμένεις. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης, προκειμένου να προστατέψει την οικογένειά του, αναγκάζεται να ζει μακριά τους. Μία έκρηξη θυμού και μία περίπλοκη υπόθεση, τον έχουν βάλει στο στόχαστρο. Μετά από αρκετή αδράνεια, επιστρέφει στο αστυνομικό σώμα μόνο και μόνο για να να ανακαλύψει ότι το κουβάρι που είχε αρχίσει να ξετυλίγεται μήνες πριν, είναι πολύ πιο μπλεγμένο απ’ ότι νόμιζε.

Το Κάστρο, αποτελεί την συνέχεια μετά το επιτυχημένο «Το μίσος» στο οποίο και γνωρίσαμε τον ήρωά μας. Είναι ένα καθαρά αστυνομικό βιβλίο με ιστορία που εξελίσσεται και σε αρπάζει από την πρώτη κι όλας σελίδα. Πολλές ιστορίες παρόμοιου τύπου, ακολουθούν έναν ήρωα και διαβάζουμε την ιστορία μόνο από την δική του σκοπιά. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, τα πράγματα είναι διαφορετικά κι αυτό το κάνει να ξεχωρίζει.
Έχουμε τον επιθεωρητή Άντερς με το ιδιαίτερο του ταπεραμέντο και χαρακτήρα (Ελληνική καταγωγή γαρ) αλλά η ιστορία επικεντρώνεται και στους άλλους χαρακτήρες, ακόμα και σε αυτούς που «μοιάζουν» να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.

Όπως κάθε αστυνομική ιστορία που σέβεται τον εαυτό της, το Κάστρο έχει τις ανατροπές που χρειάζεται, χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό. Οι εναλλαγές σκηνών είναι αρκετά άμεσες, ίσως λίγο παραπάνω απότομες απ’ ότι θα ήθελα, αλλά καταφέρουν να σε κρατάν σε εγρήγορση και να μην σε αφήνουν καθόλου.

Η γραφή είναι άμεση, μεστή και χωρίς υπερβολές. Το Έρεμπρο παρουσιάζεται σαν ένας εικονικός επαρχιωτικός παράδεισος, που κρύβει όμως πολλά μυστικά και πράγματα που κανείς κάτοικος του δεν φαντάζεται. Οι χαρακτήρες ζουν, κινούνται κι αναπνέουν ελεύθερα χωρίς να τους καθοδηγεί ο ίδιος ο συγγραφέας. Εκείνος, απλά, στήνει το ταμπλό. Η υπόθεση ξεκινάει με μία υποτιθέμενη τρομοκρατική ενέργεια και μετατρέπεται σε κάτι τελείως διαφορετικό, κρατώντας αρκετούς άσσους στο μανίκι του και δείχνοντάς τους την στιγμή που πρέπει.
Με ένα όμορφο σχεδιαστικό εξώφυλλο κι έναν ιντριγκαδόρικο τίτλο, το Κάστρο αποτελεί το σπίτι του επιθεωρητή Άντερς αλλά και το σπίτι όλων μας.

Είναι ένα βιβλίο ενός νέου συγγραφέα, ο οποίος όμως δείχνει ξεκάθαρα που βαδίζει. Αγαπάει τους χαρακτήρες του και τους αφήνει να παίξει ο καθένας τον δικό του, προσωπικό ρόλο. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και το τρίτο βιβλίο με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Άντερς, με τίτλο «Ο χορός των νεκρών».

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook