Undercover

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Δε σας κρύβω ότι τον τελευταίο καιρό έχω εκπλαγεί απο τις βρετανικές σειρές. Αυτή η έντονη εικόνα του Λονδίνου ως μία πόλη βροχερή και μυστηριώδης περνάει μέσα στις σειρές και παράλληλα σε διαπερνάει. Μόνο με τον τίτλο και πριν καν διαβάσω την υπόθεση, αμέσως το μυαλό μου πήγε σε αστυνομική σειρά. Σκέφτηκα ότι θα έχουμε κάποιο φόνο, κάποιο μυστήριο και ως είθισται κυνηγητό. Παραδόξως η σειρά αν και έχει και το αστυνομικό της ενδιαφέρον σε παραπέμπει σε δραματικά μονοπάτια.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι γίνεται όταν δημιουργείς οικογένεια με ένα άτομο που τελικά αποδεικνύεται ο απόλυτος άγνωστος? Μια χτισμένη ζωή επάνω στο ευτυχισμένο πρότυπο που είναι αρκετά ζηλευτό προφανώς στην αγγλική κοινωνία και όλα ξαφνικά αλλάζουν. Όλα γίνονται σκοτεινά όχι μόνο για τον ένα αλλά και για τον άλλο σύντροφο. Με φόντο την εισαγγελία και την αστυνομία στη σύγχρονη Αγγλία και με πολλά υπονοούμενα για τη μυστική δραστηριότητα των ανωτέρων αξιωματικών και πολιτικών παρακαλουθούμε μία μίνη σειρά ντυμένη στο γκρίζο. Γκρίζο βροχερό αλλά και γκρίζο στις σχέσεις, γιατί δεν μπορείς να ξεκαθαρίσεις τι είναι καλό και τι κακό μέχρι τέλους. Για ποιο λόγο άνθρωποι βάζουν ένα τεράστιο Χ στη ζωή τους και ξεκινούν απο το μηδέν ελπίζοντας πως η αγάπη όλα τα νικά. Τα νικά όμως?

Τέτοιου είδους σειρές έχουν το εξής ενδιαφέρον: με την προυπόθεση ότι έχουν ένα αξιόπιστο σενάριο ένα καλό καστ και ένα διαχειριστή (σκηνοθέτη), σου δημιουργούν διλήμματα ως προς το σωστό και το λάθος. Δεν ξέρεις αν αυτός που κοροιδεύει κατάμουτρα τον άλλο ή ο άλλος που επιδέχεται την κοροιδία αυτή είναι ο πιο συμπαθής στην ιστορία. Αυτός που βασανίζεται πιο πολύ, αυτός που έχει κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες από τον άλλο. Εγώ διάλεξα έδαφος και εννοείται πως δε θα σας το αποκαλύψω. Θα σας πω όμως πως το νόημα της σειράς με άγγιξε προσωπικά γιατί αν και η περιγραφή μίας τέτοιας σχέσης θα ήταν λίγο δύσκολο να συμβεί στον απλό κόσμο, πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με τον αγώνα και τις θυσίες ενός τουλάχιστον εκ των ηρώων, ίσως και να δικαιολογήσει την ύπαρξη του ζευγαριού αυτού ως μία οντότητα, αλλά και τις συμπεριφορές καθενός ξεχωριστά. Να ταυτιστεί με τη ματιά του με την αντίληψη της αγάπης, της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας. Κυρίως όταν αυτά ένα ωραίο πρωί όλα εξανεμίζονται.

Το καστ της ταινίας δε μου είναι ιδιαίτερα γνωστό. Εκτός από τον Αμερικανό Denis Haysbert, γνωστό πρόεδρο των ΗΠΑ στον πρώτο κύκλο του 24, θα έλεγα πως τους υπόλοιπους ηθοποιούς δεν τους γνωρίζω. Όταν ομως διάβασα τα βιογραφικά τους, αντιληφθηκα γιατί η Sophie Okonedo, υποψήφια το 2004 για όσκαρ και ο Denis Lester απόφοιτοι της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών δεν ήταν τυχαία επιλεγμένοι για δυο ρόλους όπου η σημασία του βλέμματος είναι καμιά φορά η μεγαλύτερη επιτυχία σε μια ερμηνεία παρά οι κινήσεις ή οι διάλογοι. Πραγματικά δυνατές ερμηνείες.

Σκοτεινό Λονδίνο, ναρκωτικά, μυστική αστυνομία, μία υπόθεση φόνου στην άλλη μεριά του Ατλαντικού που αποτελεί και το συνδετικό κρίκο της ιστορίας αυτής, μία πενταμελής οικογένεια με δύο γονείς αστέρια και ένα γιο προβληματικό καθώς και πολλά καλά κρυμμένα μυστικά είναι μέρος της ιστορίας αυτής. Το θέμα του ρατσισμού κρατά την επικαιρότητα και σε αυτήν τη σειρά, η κοινωνική αδικία, οι δωροδοκίες και τα κρυφά συμφέροντα αλλά και η σιωπηλή κραυγή πονεμένων ανθρώπων.

Ο θεατής ψάχνει να βρει απαντήσεις. Συνήθως μια αστυνομική σειρά σου εξιστορεί μία υπόθεση, ένα χρονικό, μία κακή στιγμή που πρέπει να τιμωρηθεί μαζί με τον ένοχο. Εδώ δεν θέλεις απαραίτητα να ξέρεις ποιος είναι ο ένοχος. Ή μάλλον θέλεις όχι για να κλείσει μία υπόθεση αλλά για να αποφασίσεις σαν θεατής αν οι δυο πρωταγωνιστές ήταν είναι και θα είναι θύματα μιας εν αγνοίαν τους πλεκτάνης. Σε μπέρδεψα? Μα πρέπει…

Δείτε τη σειρά. Είναι ευχάριστη. Παρόλο που έχει χαμηλούς τόνους στην εξέλιξη θεωρώ οτι ταιριάζει «γάντι» στην ατμόσφαιρα. Λίγα επεισόδια και ένα μεγάλο ερωτηματικό: H σειρά άραγε θα έχει δεύτερο κύκλο? Ακόμα παραμένει ερώτημα. Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Η εξέλιξή της δε μας βοηθά να καταλάβουμε. Θα το ήθελα όμως πολύ.

Σημείωση: Κυκλοφορεί και άλλη σειρά με τον ίδιο τίτλο. Εδώ μιλάμε για τη σειρά του BBC.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook