Ζακέτα να βάλεις!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Πόσες φορές το ακούσαμε, πόσες φορές το είπαμε ή θα το πούμε!
Πόσα κρύβει αυτή η φράση…

Ελληνίδα μάνα πάντα εκεί, πάντα υπερπροστατευτική.

Η φράση αυτή τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστεί παντού στο internet στο ραδιόφωνο στην τηλεόραση όμως κανείς δεν έψαξε το βαθύτερο νόημα αυτής της φράσης.

Πόση προστασία κρύβει, μπορεί εσύ ως έφηβος να εκνευρίζεσαι που ενώ έχεις σκάσει, εκείνη το μόνο που την νοιάζει είναι να βάλεις ζακέτα/μπουφάν.

Δυστυχώς για σένα πάντα θα στο λέει, πάντα θα στο θυμίζει, πάντα κάτι θα βρίσκει, ακόμα και αν βάλεις ζακέτα θα σου πει «Ναι, ζακέτα πήρες, το πτυχίο να δω πότε θα πάρεις».

Σκέψου όμως ότι όλα αυτά περικλείουν την αγάπη της και την φροντίδα της, την σκέψη της και την αγωνία της γιατί αυτή η υπερπροστατευτική μαμά είναι πάντα εκεί για σένα.

Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε παιδιά, όλες μα όλες μας το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε ήταν να μην γίνουμε σαν την μάνα μας.
Δεν ξέρω για εσάς εγώ πάντως (είμαι σίγουρη και εσείς) τα έχω πει όλα με μαθηματική ακρίβεια.
– Από το άλλαξε βρακί θα χτυπήσεις και θα είσαι με σκισμένο;
– Πρόσεξε μην σου ρίξουν τίποτα στο ποτό σου
– Αν χτυπήσεις θα φας και ξύλο από πάνω

Και πολλές ακόμα κλισέ ελληνικές μαμαδίστικες εκφράσεις.

Έλα τώρα μην κρύβεσαι τα έχεις πει και εσύ εεε;

Αλλά το κορυφαίο από όλα είναι η ζακέτα που και 40 χρονών να φτάσει το παιδί εμείς θα το λέμε.

Μην νευριάζεις παιδί μου, δεν είναι η ζακέτα το θέμα μου, είναι η ζεστή αγκαλιά μου που πάντα θα θέλω να είναι γύρω σου.

Ξέρω πως στο βωμό του «Εγώ για το καλό σου τα λέω» έχουμε κάνει τα μεγαλύτερα καταπιεστικά λάθη, πόσες φορές καταπιεστήκαμε για να περάσει το «καλό» της μαμάς.

Πολλές φορές εμείς οι μαμάδες για να καταφέρουμε να γίνει το δικό μας επιστρατεύουμε τέτοια γνώση, εμπειρία και στρατηγική που πραγματικά είμαστε αξιοθαύμαστες.
Φυσικά πάντα για το καλό τους.

Τελικά ποιανού το καλό ;
Έλα τώρα που δεν ξέρεις «του παιδιού μου» φυσικά, εγώ δεν ξέρω και ξέρει αυτό ; Μικρό παιδί τι γνώμη μπορεί να έχει (25 χρονών το μικρό παιδί).

Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι σε όλα αυτά υπάρχει αγάπη, τόσο πολύ που ξεπερνάει ακόμα και τα δικά μας «θέλω» και κάπου εκεί είναι που η Ελληνίδα μανούλα το χάνει λίγο το θέμα της.
Διότι όλα μα όλα γυρίζουν γύρω από τα θέλω του παιδιού της και όταν πλέον το παιδί είναι μεγάλο και πρέπει να φύγει εμείς οι μανούλες που έχουμε δώσει τα πάντα στα παιδιά μας μένουμε κενές και το μόνο που πλέον μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να λέμε κάποιες κλισέ εκφράσεις γιατί πλέον μόνο αυτό μπορούμε και ας ξέρουμε πως σας σπάμε τα νεύρα. Μην νομίζετε πως δεν το ξέρουμε αλλά μέσα από αυτές τις εκφράσεις προσπαθούμε να δείξουμε την αγάπη μας, την αγωνία μας και της προστασία μας.

Αφήστε μας λοιπόν να τις λέμε και ας ξέρουμε πως δεν μας ακούτε, γιατί κάποτε και εμείς τα ίδια κάναμε
Και Ψιτ που είσαι ……

Ζακέτα να βάλεις!!!

Λίλη Αλεξοπούλου

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook