,

Νέα ζωή

Αυτό το ταξίδι θα ήταν η τελευταία του ελπίδα να την πείσει επιτέλους να κάνουν ένα παιδί. Είχε κουραστεί να της το ζητάει. Ήταν κάτι που επιθυμούσε πολύ και ένιωθε πως εννιά χρόνια τώρα τους έδεναν πολλά. Ίσως όμως, όχι έρωτας.

Αυτός μηχανικός και εκείνη αρχιτέκτονας, μετρούσαν πολλές επιτυχίες στο χώρο τους. Η άψογη συνεργασία τους και το τέλειο αποτέλεσμα, ήταν η καλύτερη διαφήμιση και έπαιρναν τη μια δουλειά μετά την άλλη. Εξαιρετικά φιλόδοξοι και τελειομανείς και οι δύο. Είχαν γνωριστεί στην ανέγερση ενός πολυκαταστήματος και σύντομα έγιναν ζευγάρι. Η ταύτισή τους είχε γερά θεμέλια από την αρχή και αυτό τους έκανε ακαταμάχητο δίδυμο επαγγελματικά και ερωτικά. Η ανταγωνιστικότητα στην εργασία τους λειτουργούσε σαν αφροδισιακό και ήταν πολλές οι φορές που ο ένας προσπαθούσε να ξεπεράσει τον άλλον. Αυτό αντί να τους απομακρύνει, αντίθετα τους έφερνε πιο κοντά, τουλάχιστον στην αρχή. Τα τελευταία χρόνια είχαν εναρμονιστεί τέλεια ο καθένας στο κομμάτι του και λειτουργούσαν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Η δουλειά τους είχε απορροφήσει για τα καλά και το κομμάτι της οικογένειας είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Εκείνος όμως τον τελευταίο καιρό ήθελε κάτι παραπάνω από την σχέση τους. Ήθελε μια πραγματική οικογένεια με παιδιά. Μπορεί η σύντροφός του να μην ήταν το πρότυπο της μάνας που είχε ακριβώς στο μυαλό του, αλλά ήλπιζε ότι η μητρότητα θα την έκανε να αλλάξει λίγο τις προτεραιότητές της. Άνοιξαν πολλές φορές αυτή την συζήτηση, αλλά δεν κατέληγε πουθενά. Η καριέρα της ήταν πάνω απ’ όλα και ήθελε να αποδείξει στον ίδιο και τον εαυτό της ότι μπορούσε να γίνει καλύτερη. Τελικά όμως ένα ταξίδι τους έκανε καλό, αναθέρμαναν την σχέση τους και δεν πήραν καμία προφύλαξη στην διάρκειά του. Γύρισαν ανανεωμένοι και άρχισαν τελικά να συζητάνε το θέμα του παιδιού. Οι μήνες περνούσαν χωρίς όμως να έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα και αποφάσισαν να συμβουλευτούν ειδικό. Ύστερα από σειρά εξετάσεων όπου υποβλήθηκαν και οι δύο, το πόρισμα ήταν ότι δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί με τον παραδοσιακό τρόπο, δυστυχώς μια φλεγμονή της πυέλου είχε καταστρέψει και τις δύο σάλπιγγές της. Έπρεπε απ’ εδώ και πέρα να μπουν σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο γιατρός πρότεινε την λύση της παρένθετης μητέρας. Στην αρχή εκείνη το απέρριψε, αλλά όταν το σκέφτηκε καλύτερα άρχισε να της αρέσει η ιδέα. Θα είχε το παιδί που ήθελαν χωρίς να λείψει λεπτό από την δουλειά της και χωρίς να χαλάσει την σιλουέτα της που τόσο καμάρωνε.

Το θέμα όμως ήταν πού θα έβρισκαν κοπέλα για να γίνει παρένθετη. Η οικιακή τους βοηθός έτυχε να γίνει μάρτυρας των συζητήσεών τους και άκουσε τα πάντα, καθώς και το ποσό που ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν. Η ανάγκη της για επιβίωση καθώς και το μεγάλωμα των 5 παιδιών της, την έκανε να σκεφτεί μια λύση. Η μεγαλύτερη κόρη της ήταν άνεργη και ελεύθερη. Το συζήτησε μαζί της και αποφάσισαν να το προτείνουν στο ζευγάρι. Έκπληκτοι εκείνοι, ξαφνιάστηκαν με αυτή της την πρωτοβουλία, αλλά δέχτηκαν να την γνωρίσουν. Αν όλα πήγαιναν καλά και πληρούσε τις προϋποθέσεις, θα ήταν η λύση στο πρόβλημά τους. Τελικά η Ιρένε ήταν η τέλεια λύση. Νέα και υγιής, ήταν το κατάλληλο άτομο να κυοφορήσει το μωρό τους. Η πρώτη συνάντηση μαζί της, τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια εντυπωσιακή κοπέλα με πυρόξανθα μαλλιά και πράσινα μάτια. Συζήτησαν αρκετή ώρα μαζί της και τους κέρδισε με την αφοπλιστική ειλικρίνεια της και ευγένεια που την διακατείχε.

Η πρώτη προσπάθεια μεταφοράς του γενετικού υλικού στην Ιρένε ήταν επιτυχής και σε 15 μέρες η χοριακή ήταν θετική. Το ταξίδι της εγκυμοσύνης μόλις ξεκίναγε. Της πρότειναν να της παραχωρήσουν ένα δωμάτιο στο σπίτι τους για να είναι πιο άνετα. Η Ιρένε δέχτηκε. Η ρουτίνα της δουλειάς τους βρήκε τους ρυθμούς της και ένα καινούργιο έργο τους είχε απορροφήσει ξανά. Μια απρόσμενη απροσεξία στο εργοτάξιο του στοίχισε ένα κάταγμα στο πόδι. Δυστυχώς θα έπρεπε να μείνει στο σπίτι για λίγο καιρό. Τις περισσότερες ώρες ήταν στο τηλέφωνο και στο laptop, αλλά παράλληλα άρχισε να περνάει και λίγο χρόνο με την Ιρένε. Απολάμβανε τις συζητήσεις μαζί της. Μιλούσαν για τα πάντα, για βιβλία, ταινίες, μουσική και κάποιες φορές έβλεπαν και μαζί dvd.

Η κοιλιά της είχε αρχίσει να φουσκώνει, διάνυε τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Τον είχε κερδίσει αυτή η κοπέλα και ένιωθε πολύ όμορφα μαζί της. Δεν τον ένοιαζε πλέον τόσο η δουλειά και του άρεσε που βρισκόταν σπίτι μαζί της. Είχε αρχίσει να την ερωτεύεται, όσο κι αν δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Το πόδι του ήταν καλύτερα και θα μπορούσε πλέον να επιστρέψει στην εργασία του. Η Ιρένε έκλεινε τον 6ο μήνα και ένιωθε υπέροχα. Το μωρό είχε κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του και ήταν κορίτσι. Οι εξετάσεις ήταν όλες καλές χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Στεναχωρήθηκε που γύρισε στην δουλειά, της είχε γίνει πλέον απαραίτητος. Χωρίς να το θέλει άρχισε να τον ερωτεύεται και το γεγονός ότι μέσα της μεγάλωνε το παιδί του την είχε μπερδέψει για τα καλά. Έκανε σκέψεις που αμέσως μετάνιωνε, γιατί ήξερε πως ήταν λάθος. Το μωρό δεν ήταν δικό της και σύντομα θα έπρεπε να το αποχωριστεί και μαζί και αυτόν.

Η μόνη που ήταν αδιάφορη για το μωρό που ερχόταν, ήταν η βιολογική του μητέρα. Το νέο έργο την είχε απορροφήσει τόσο πολύ, που αδιαφορούσε για οτιδήποτε άλλο. Μια πρόταση εργασίας στο Ντουμπάι ήταν η πυροδότηση για έναν τεράστιο καυγά. Ένα μεγαλεπήβολο έργο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής θα ξεκινούσε σε λίγους μήνες στο Ντουμπάι και ήθελε οπωσδήποτε να το αναλάβει. Δεν της προκαλούσε καμία εντύπωση η γέννηση του παιδιού, αντίθετα η προοπτική του να πάρει εκείνη την δουλειά την γέμιζε ενθουσιασμό.

– Ας το μεγαλώσει η Ιρένε για όσο καιρό χρειαστεί να λείψουμε. Ό,τι ζητήσει θα της το δώσουμε, εξάλλου με τα χρήματα που θα μας αποφέρει η δουλειά δεν θα της λείψει τίποτα. Ούτε σε αυτή ούτε στο παιδί.
– Και ποιος σου είπε ότι εγώ θέλω αυτή την δουλειά; Εγώ θέλω να βρίσκομαι δίπλα στο μωρό όταν γεννηθεί!

Για άλλη μια φορά δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη. Ήταν ανένδοτοι και οι δυο και κάνεις δεν έβαζε νερό στο κρασί του. Η Ιρένε εκείνο το βράδυ αναστατώθηκε και είχε σπασμούς. Αμέσως εκείνος την μετέφερε στο νοσοκομείο και έμεινε δίπλα της όλο το βράδυ. Η καρδιά που άκουσαν και οι δυο να χτυπάει τους καθησύχασε, αλλά παράλληλα τους ένωσε με ένα τρόπο μαγικό. Όλο το βράδυ έμεινε ξάγρυπνος και την παρατηρούσε. Η εγκυμοσύνη την είχε ομορφύνει και η γαλήνη στο πρόσωπό της την φώτιζε ολόκληρη.

Το περιστατικό με την κατάσταση της Ιρένε δεν προκάλεσε κανένα συναίσθημα σε εκείνη που ούτε καν ενδιαφέρθηκε για την κατάσταση του μωρού ή της ίδιας. Την απόφασή της την είχε πάρει και τίποτα δεν θα της άλλαζε γνώμη.

Η γέννηση του μωρού εντελώς συμπτωματικά συνέπεσε με την ημέρα αναχώρησής της από την Ελλάδα. Είχε ήδη φύγει από το σπίτι εκείνο το βράδυ και τα διαδικαστικά είχαν ολοκληρωθεί. Τα χαρτιά του διαζυγίου καθώς και η αποποίηση κηδεμονίας είχαν πάρει τον δρόμο τους. Κάνεις δεν την συνόδευσε στο αεροδρόμιο εκείνη την ημέρα. Αντίθετα στο μαιευτήριο είχε σπεύσει όλη η οικογένεια της Ιρένε να τους ευχηθούν για το μωρό τους. Αυτός ευτυχισμένος στο πλάι της αγκαλιά με το μωρό τους, έκανε σχέδια για την νέα τους ζωή.

Σοφία Λακιώτη

Μία απάντηση στο “Νέα ζωή”


%d