,

Οι σχέσεις σήμερα

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, που προσπαθούν να εξηγήσουν το θέμα «σχέσεις». Υιοθετείς κάθε ιδέα που μπορεί να σε βοηθήσει και ακόμα ψάχνεις. Αλλά τείνουμε να ψάχνουμε στα λάθος σημεία.

Γιατί λοιπόν οι σχέσεις είναι τόσο δύσκολες σήμερα; Γιατί αποτυγχάνουμε στην αγάπη κάθε φορά, παρά το ότι προσπαθούμε τόσο σκληρά; Γιατί οι άνθρωποι ξαφνικά, έχουν γίνει τόσο ανίκανοι να κάνουν τις σχέσεις να διαρκέσουν; Ξεχάσαμε πώς να αγαπάμε; Ή ακόμα χειρότερα, ξεχάσαμε τι είναι η αγάπη; Υπάρχουν μερικά λάθη και κάποιες συμπεριφορές, που βλάπτουν μια σχέση και σαμποτάρουν την εξέλιξή της, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι σημαντικό για την επιτυχία μιας σχέσης, να υπάρχουν κριτήρια, αλλά και όρια. Αν δεν έχεις ή αν έχεις και δεν τα τηρείς, είναι λογικό τα πράγματα να μην πηγαίνουν καλά και μετά να αναρωτιέσαι γιατί αποτυγχάνεις.

Ένα από τα βασικά προβλήματα σήμερα, είναι η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ζευγαριών ή γενικότερα των ανθρώπων με τους οποίους έχουμε μια ερωτική επαφή.

Η τεχνολογία μας έχει φέρει πιο κοντά, τόσο κοντά, που είναι αδύνατο να αναπνεύσουμε. Η φυσική μας παρουσία έχει αντικατασταθεί από κείμενα, φωνητικά μηνύματα, και βιντεοκλήσεις. Δεν αισθανόμαστε πλέον την ανάγκη να ξοδεύουμε χρόνο στις προσωπικές μας συναντήσεις. Έχουν όλα ειπωθεί και δεν υπάρχει τίποτα για να συζητήσουμε, όταν επιτέλους συναντιόμαστε. Επικρατεί μια βασανιστική σιωπή! Κανένα ενδιαφέρον, καμιά λαχτάρα, τίποτα καινούργιο να μοιραστούμε, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να αποξενώνεται και η φλόγα του έρωτα τους να σβήνει σιγά – σιγά.

Οι περισσότεροι φοβούνται τη δέσμευση. Δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους με έναν άνθρωπο για το υπόλοιπο της ζωής τους. Περιφρονούν την μονιμότητα. Τους αρέσει να πιστεύουν ότι είναι «διαφορετικοί» από τους υπόλοιπους, ότι δεν συμμορφώνονται με τους κοινωνικούς κανόνες. Γι’ αυτό, επιλέγουν σχέσεις στις οποίες δεν χρειάζεται να επενδύσουν συναισθηματικά. Η εποχή μας βοηθάει σε αυτό. Είμαστε μια γενιά που αποκαλείται «σεξουαλικά απελευθερωμένη». Μπορούμε να έχουμε το σεξ, αλλά όχι την αγάπη, ή έτσι πιστεύουμε. Έχουμε πρώτα σεξ και μετά αποφασίζουμε αν θέλουμε να αγαπήσουμε κάποιον. Το σεξ έρχεται εύκολα. Το σεξ εκτός σχέσεων δεν είναι πλέον ταμπού. Έτσι οι άνθρωποι ξεγελούν εαυτό τους, θεωρούν πως δεν επενδύουν, δεν χάνουν χρόνο και δεν θα πληγωθούν.

Οι σχέσεις δεν είναι τόσο απλές. Δεν είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει μια σχέση. Θέλουμε τα πάντα εύκολα. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις θυσίες, για τους συμβιβασμούς, για την άνευ όρων αγάπη. Δεν αφήνουμε την αγάπη που νιώθουμε για τον σύντροφό μας να μεγαλώσει με το πέρας του χρόνου, διότι απογοητευόμαστε εύκολα και αποχωρούμε. Δεν είναι αγάπη αυτό που ψάχνουμε, μόνο ενθουσιασμός και αδρεναλίνη για να τονώσει την ζωή μας. Θέλουμε κάποιον να παρακολουθούμε ταινίες παρέα και να μας συνοδεύει σε πάρτι, όχι κάποιον που μας καταλαβαίνει, ακόμη και στις βαθύτερες σιωπές μας. Περνάμε χρόνο μαζί, μα δεν κάνουμε αναμνήσεις. Δεν θέλουμε έναν σύντροφο για μια ζωή, αλλά κάποιον που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ζωντανοί αυτή τη στιγμή! Όταν ο ενθουσιασμός ξεθωριάζει, ανακαλύπτουμε ότι κανείς δεν μας έχει προετοιμάσει για αυτή την ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα.

Επίσης, ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν ψάχνουμε σύντροφο, είναι πως βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη, αναζητώντας το «τέλειο». Δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι, ούτε τέλειες σχέσεις. Αυτά είναι στερεότυπα της εποχής μας. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που ερωτεύονται, αγαπούν και προσπαθούν για να είναι μαζί. Η αγάπη θέλει θυσίες, ακόμα και συμβιβασμούς για να ευδοκιμήσει.

Μήπως δεν είναι τόσο περιπλοκές οι σχέσεις; Μήπως εμείς τις περιπλέκουμε; Ιδού το αιώνιο ερώτημα!

Είμαστε μια φοβισμένη γενιά, που φοβάται να ερωτευτεί, φοβάται να δεσμευτεί, φοβάται να πέσει, φοβάται να πληγωθεί, φοβάται να σπάσει την καρδιά της. Δεν αγαπάμε κανέναν άνευ όρων. Επομένως, πώς είναι δυνατόν να μην αποτυγχάνουν οι σχέσεις μας; Για να χτίσεις ουσιαστικούς δεσμούς με έναν άνθρωπο, πρέπει να είσαι παρών για τις ανάγκες του, να ακούς, να αγαπάς και να κάνεις υπομονή. Όλα θέλουν δουλειά.

Η συντροφικότητα είναι εξίσου σημαντική ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι, παρόλο που πολλές φορές την υποτιμούμε. Σε δύσκολες καταστάσεις προσφέρει υποστήριξη και κατανόηση, απαραίτητα συστατικά για την διατήρηση μιας σχέσης.

Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι και εραστές και σύντροφοι που αγαπούν, κατανοούν και πολεμούν καθημερινά για τη δημιουργία μιας πετυχημένης και ευτυχισμένης σχέσης.

Ιωάννα Μπέικο

Απάντηση


Αρέσει σε %d bloggers: