Πού να στα λέω! Χτες βράδυ είδα ένα περίεργο όνειρο. Είχα μεταφερθεί λέει σε έναν άλλον πλανήτη! Κάτσε να δεις πως τον έλεγαν. Εεε… Mo… Moth… Motherhood! Ναι, αυτό είναι! Πλανήτης Motherhood! Α ήταν πολύ ωραία, μόνο που συμβαίνουν περίεργα πράγματα… Μυστήρια πλάσματα με περίεργες συνήθειες και μαγικές δυνάμεις κατοικούν εκεί.
Και μετά που ξύπνησα, συνειδητοποίησα ότι αυτός ο πλανήτης υπάρχει. Κάτι σαν παράλληλο σύμπαν. Ναι! Και είναι πολύ κοντά. Κι εσύ μπορεί να ζεις εκεί. Για σκέψου.

Καταρχήν εκεί οι κάτοικοι παίρνουν αυτόματα κιλά. Αναπνέεις, τσουπ ένα κιλό συν, ανοιγοκλείνεις τα μάτια, πάρε δύο κιλάκια. Τόσο απλά!
Εντάξει, υπάρχουν και κάποιοι που είναι 45 κιλά με επίπεδη κοιλιά και ανύπαρκτη περιφέρεια, αλλά αυτοί ας σταματήσουν το διάβασμα ΤΩΡΑ και ας αλλάξουν σελίδα… (Δείτε κανένα βίντεο του Πετρετζίκη ας πούμε!)

Μιλάνε περίεργα.
Πληθυντικός παντού! Μιλάνε για το παιδί τους στο πρώτο πληθυντικό: Εμείς κόψαμε την πάνα στα δύο. Εμείς πάμε παιδικό σταθμό. Εμείς θηλάζουμε. Εμείς κάνουμε κακά μόνο μία φορά τη μέρα!
Επίσης αναφέρονται στα παιδιά των άλλων στο δεύτερο πληθυντικό: Εσείς τι τάξη πάτε; Κάνατε εμβόλιο;
Όσο για τον εαυτό τους, αναφέρονται σ’ αυτόν στο τρίτο ενικό πρόσωπο: Το ξέρεις ότι η μανούλα σ’ αγαπάει; Η μαμά σου έχει πει να μην το κάνεις αυτό γιατί την ενοχλεί.

Η λέξη “τελευταίο” έχει μάλλον μια άλλη ερμηνεία, ή δεν σημαίνει τίποτα.
Τελευταία φορά! Κάνε μια τελευταία τσουλήθρα και φύγαμε! Θα φας ένα τελευταίο σοκολατάκι! Στο λέω για τελευταία φορά! Φράσεις χωρίς κανένα απολύτως νόημα.

Έχουν έναν δικό τους τρόπο μέτρησης της ηλικίας: Εμείς είμαστε 37 μηνών!

Οι βασικές αισθήσεις εκεί λειτουργούν διαφορετικά.
Έχουν μάτια και στην πλάτη και παρακολουθούν τα πάντα.
Τα αφτιά τους λειτουργούν σαν κεραίες ραντάρ, πιάνουν τον παραμικρό ψίθυρο, τον ήχο που κάνει το μωρό όταν αλλάζει πλευρό τρία δωμάτια παραπέρα.
Μετρούν τον πυρετό με το στόμα.
Καταλαβαίνουν ότι το μωρό έχει κακά μυρίζοντάς τα, πριν καλά καλά τα κάνει!

Δεν χρειάζονται ύπνο για να λειτουργήσουν.
Μπορούν να είναι όοοολη την ημέρα στο πόδι, να κάνουν χίλιες δουλειές, να φροντίζουν τα πάντα, ενώ πολλές νύχτες κοιμούνται δύο, το πολύ τρεις ώρες (κι αυτές διακεκομμένες!).

Μπορούν με 39 πυρετό (και φουλ αϋπνία βεβαίως) να συνεχίζουν τις χίλιες δουλειές και ταυτόχρονα να έχουν την ψυχραιμία να ΜΗΝ πνίγουν κάτι άλλα μυστήρια πλάσματα που λέγονται μπαμπάδες και με 37.2 πέφτουν στο κρεβάτι, βογγάνε και αρνούνται να κάνουν οτιδήποτε γιατί έχουν πιστέψει ότι ψυχομαχούν…!

Έχουν κρυφά, αόρατα επιπλέον χέρια.
Μπορούν να πλένουν πιάτα κρατώντας αγκαλιά ένα μωρό που κλαίει, ενώ μαγειρεύουν, μιλούν στο τηλέφωνο με τον παιδίατρο ΚΑΙ ταΐζουν ένα νήπιο. Όλα μαζί, ταυτόχρονα!

Ξεχνούν. Τα πάντα. Συνεχώς.
Μπορούν πάνω από 10 φορές την ημέρα να πηγαίνουν από το ένα δωμάτιο στο άλλο και να αναρωτιούνται “Γιατί ήρθα τώρα εδώ;”, “Γιατί άνοιξα το ντουλάπι/ψυγείο;”, “Πού έβαλα το τέτοιο;” και κοιτούν τριγύρω με χαμένο βλέμμα μπας και θυμηθούν!

Περιφέρονται μέσα στο σπίτι μονίμως με έναν στραβοπιασμένο κότσο, φόρμες, δύο διαφορετικές κάλτσες, μαύρους κύκλους κι όταν τύχει να περάσουν μπροστά από κανέναν καθρέφτη, γουρλώνουν τα μάτια με τρόμο. Κάθε φορά!

Λοιπόν τι λες; Σου θυμίζει κάτι;

Μαργαρίτα Τσεντελιέρου

Απάντηση


Αρέσει σε %d bloggers: