, ,

Θα σε κάνω βασίλισσα: Τζέιν Σέυμουρ και Άννα της Κλεβ

Το «στις 9 του μακαρίτη άλλον έβαλε στο σπίτι» ξέρετε από πού βγήκε; Από τον καραγόμαρο τον Ερρίκο τον Η’ βγήκε! ΝΕ! Να τα πάρουμε από την αρχή;

19 Μαΐου του 1536 αποχωρίστηκε η Αννούλα Μπολέυν το κεφαλάκι της (και στα λέγε μωρή η Ασπασία! Μην μπλέξεις με παντρεμένο!), στις 20 ο μουνάρχης της καρδιάς μας Ερρίκος ο 8ος αρραβωνιάστηκε την επόμενη τυχερή, την Τζέιν Σέυμουρ και στις 30 την παντρεύτηκε! Τσακ-μπαμ μαδαφάκα! Την καβλάντιζε βέβαια από 3 μήνες πριν. Φήμες λένε πως το γεγονός ότι δεν του καθόντανε άνευ γάμου, έπαιξε καταλυτικό ρολό στο να στοιχειοθετήσουν στο άψε-σβήσε κατηγορίες για την εκτέλεση της Αννιώς, μιας και ο μουνάρχης της καρντιάς μας ήθελε να γκαμήκει το Τζέιν.

Κατά τ’ άλλα το Τζενάκι ούτε πολύ μορφωμένη ήταν, ούτε ιδιαίτερα καλλιεργημένη όπως οι δυο προηγούμενες σύζυγοι. Βέβαια και τι κατάλαβαν οι προηγούμενες με τα πτυχία; Η ανάπτυξη προφανώς δεν τις πρόλαβε και κατέληξαν να βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα αγκαλιά με τα Baccalaureate. Το Τζενάκι από την άλλη, ήταν μεγαλωμένη για να γίνει σύζυγος. Ήξερε να κεντάει και να πλέκει, ενώ η εκπαίδευση της ήταν αποκλειστικά στο πώς να κρατάει το νοικοκυριό και τον άντρα της. Γι’ αυτό και την πέταξαν από μικρή στην βασιλική αυλή, ούτως ώστε να βρει κάνα γαμπρό με παραδάκι. Υπηρέτησε την βασίλισσα Κάθριν και την Άννα, μέχρι που την μπάνισε όχι οποίος κι οποίος, αλλά ο Ριρίκος ο μοντελοπνίχτης, βασιλεύς της Αγγλαιτέρας.

Η Τζέιν ήταν γενικά ήσυχο τυπάκι. Λίγο κέντημα, λίγο πλέξιμο και πολύ φίκι-φίκι με τον Ερρίκο. Έπρεπε επειγόντως να του δώσει γιο, μπας και την στέψει βασίλισσα. Γιατί ναι, ήταν βασιλική σύζυγος, όχι όμως και εστεμμένη ακόμη, καθώς ο Ερρίκος περίμενε πρώτα τον γιο. Η επίσημη δικαιολογία βέβαια ήταν ότι μαίνεται μια μικροεπιδημία πανώλης στο Λονδίνο και δεν είναι ασφαλές να γίνει -για την ώρα- η στέψη. Το Τζενάκι, καθότι αυστηρή καθολική, εισήγαγε μια πολιτική λιτότητας στην αυλή, απαγορεύοντας τις πολυτέλειες, την γαλλική μόδα και τις φανφάρες που είχε φέρει η προκάτοχος της. «Τάξις και ηθική» ήταν το μότο της αλλά επειδή είχε το copyright το ΒΥΖ.ΑΝ. του Κατακουζηνού, το άλλαξε σε «bound to obey and serve». Δεν ασχολήθηκε με τα της πολιτικής ποτέ, ίσως επειδή δεν την ενδιέφεραν, ίσως επειδή μια φορά που πήγε να μιλήσει ο Ερρίκος της θύμισε τι συνέβη στην προηγουμένη, περνώντας με μια χαρακτηριστική κίνηση τον αντίχειρα του κατά μήκος του λαιμού του και κοιτάζοντας την με νόημα.

Έμεινε έγκυος τον Ιανουάριο του 1537, αποκτώντας μια περίεργη όρεξη για ορτύκια, κάνοντας τον Ριρίκο να τα παραγγέλνει για πάρτη της από το Καλαί και την Φλάνδρα. Ώσπου στις 10 Οκτώβρη, ξεκίνησε ο τοκετός του Τζενιού. Και λέω «ξεκίνησε», διότι γεννοβολούσε 3 μέρες το Τζενάκι. (ΝΑΙ! 3 ΜΕΡΕΣ! ΕΤΣΙ ΓΕΝΝΟΥΣΑΝ «ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΙΤΖΗΔΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ» ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ! ΓΚΕ-ΓΚΕ; ) Τελικά στις 12 Οκτώβρη, έφερε στον κόσμο το πρώτο (και μοναδικό) αρσενικό τέκνο του Ριρίκου, τον πρίγκηπα Έντουαρντ. Η ίδια, πέθανε από σηψαιμία, λόγω του τοκετού, 12 μέρες μετά, στις 24 Οκτώβρη 1537, βυθίζοντας στο πένθος τον Ριρίκο, που ονειρευόταν πλήρη 11αδα, αλλά δυστυχώς έχασε την χήνα με τα αρσενικά αυγά.

Δυο χρονιά πέρασαν από όταν έμεινε ο Ερρίκος χήρος για 3η φορά, και την πένθησε την μακαρίτισσα. Όλη μέρα άκουγε Μποφίλιου, Ιωαννίδη και Θηβαίο, ενώ το «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι» έγινε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εθνικός ύμνος της Αγγλίας. Δυο χρόνια λοιπόν και ο Ριρίκος έτρωγε και έπινε για να ξεχάσει τον πόνο του. Έγινε σαν το ανθρωπάκι της Μισελέν, τσίμπησε και έναν διαβήτη, ενώ η ποδάγρα του έγινε αισθητά πιο εμφανής.

«Πολυχρονεμένε μουνάρχη show must go on!» του είπε μια μέρα ο σύμβουλος Κρόμγουελ, συνεχίζοντας: «η 11αδα πρέπει να συμπληρωθεί! Πρέπει να βρεις γυναίκα!»
«Κρόμγουελ, πρώτον, η ατάκα είναι κλεμμένη και δεύτερον, πού θα βρω ρε μαλάκα γυναίκα που έχω γίνει σαν γαμώ το στανιό μου; Σηκώνω την κοιλιά για να το βρω στο κατούρημα και πάλι κουράζομαι!»
«ΕΓΩ θα σου βρω σύζυγο πολυχρονεμένε μουνάρχη! Βασίσου πάνω μου! Tomorrow is another day! »
«Ρε Κρόμγουελ… έχω δει την γυναίκα σου και νόμιζα ότι είναι ο παππούς σου, σκατά γούστο έχεις. Επίσης σταμάτα να λες κλεμμένες ατάκες!»
«Μα πολυχρονεμένε μουνάρχη, εσύ θα την διαλέξεις! Θα στείλω απεσταλμένους σε όλα τα ευρωπαϊκά βασίλεια, θα σου στείλουν τα πορτραίτα των υποψήφιων κι εσύ θα διαλέξεις όποια σου γυαλίσει! Σαν το Tinder φάση!»
«Αϊ να δούμε…» απάντησε συγκαταβατικά ο Ερρίκος, μειδιάζοντας ενοχλημένος όταν άκουσε τον Κρόμγουελ φεύγοντας να του φωνάζει «Hasta la vista babyyyyyy!!!»
Έτσι κι έγινε. Ο Κρόμγουελ, έστειλε απεσταλμένους. Επειδή όμως ήτο και ολίγον τι πολιτικάντης, δεν έστειλε όπου κι όπου. Έστειλε σε βασίλεια που ασπάζονταν τον λουθηρανισμό όπως και ο ίδιος, καθότι μεταρρυθμιστής, ούτως ώστε να εδραιωθεί η θρησκευτική μεταρρύθμιση στην Αγγλία με μια λουθηρανή βασίλισσα.
Έφτασαν τα πορτραίτα στον Ερρίκο και του γυάλισε αμέσως η Αννούλα της Κλεβ. Γερμανίδα η Αννούλα, γεννημένη στο Ντίσελντορφ, Λουθηρανή, μορφωμένη δεν ήταν ιδιαίτερα ενώ ήτο και ολίγον χαρτόμουτρο.
«Καλό το γκομενίδιο Κρόμγουελ, κανόνισε το!»

Κανόνισε λοιπόν ο Κρόμγουελ το γαμήλιο σύμφωνο που υπεγράφη το 1539 και ξεκίνησε να έρχεται κατά τας Αγγλίας η Αννούλα. Με το που πάτησε το πόδι της στην νέα της χώρα, ο Ριρίκος που είχε φάει τα βυζγιά του να την δει, πήγε να την συναντήσει αντερκόβερ στο Αββαείο του Ρότσεστερ την Πρωτοχρονιά. Δεν συστήθηκε ως βασιλιάς, και η Αννούλα τον είχε λίγο στο κλανίδι, γεγονός που τον έκανε να τα πάρει κρανίο. Αφού πήγε και άλλαξε μανδύα στο βασιλικό μωβ, ξαναέκανε είσοδο φωνάζοντας «Εγώ είμαι ο βασιλιάς μωρη ακατάδεχτη κάργια!».

Από το Ρότσεστερ έφυγε απογοητευμένος. Φώναξε τον Κρόμγουελ και του είπε: «Εγώ αυτή τη φόλα δεν την παντρεύομαι! Με ξεγέλασες! Μου είπες ότι θα είναι όμορφη! Είχε φέηκ προφάηλ πικ! Είναι σαν μπαλότσα! ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ!». Μάταια. Το σύμφωνο δεν μπορούσε να ακυρωθεί και ο γάμος έγινε κανονικά το 1540. Όσο ο Κρόμγουελ προσπαθούσε να βρει τρόπο να ακυρώσει το γάμο, ο Ερρίκος προσπαθούσε να βρει τρόπο να τον ολοκληρώσει, αλλά μάταια. Κούκου γιοκ! Τσουτσού καπούτ! «Αν δεν μου άρεσε μια φορά πριν, τώρα δεν μ ‘αρέσει 100!» είπε στους υπηρέτες του. Η Αννούλα βέβαια, δεν ήταν και η Μία Καλίφα στο σεχ. Όχι ότι την αδικεί κάνεις… Ο Ριρίκος ήταν υπέρβαρος με μια πληγή που βρωμούσε σαπίλα στο πόδι από την προχωρημένη ποδάγρα. Ντεκαβλέ ολέ. Ο γάμος δεν ολοκληρωνόταν, ο διάδοχος δεν ερχόταν. Μια φορά που ρωτήθηκε η Αννούλα από τις κυρίες επι των τιμών «τι φάση;», τους απάντησε ότι ο βασιλιάς την φιλάει, την αγκαλιάζει και της λέει καληνύχτα κάθε βράδυ και καλημέρα κάθε πρωί που ξυπνούν, για να πάρει την (πληρωμένη) απάντηση: «γιορ μάτζεστυ ξέρετε ότι με αγκαλιές δεν γίνονται παιδιά, έτσι;».

Έξι μήνες πέρασαν, ο Ριρίκος καταδίκασε τον Κρόμγουελ για εσχάτη προδοσία, διότι τον «εξαπάτησε για να παντρευτεί την άσχημη». Ο Κρόμγουελ αποκεφαλίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Οι τελευταίες λέξεις του φημολογείται πως ήταν: «Μάγκες, τον ήπιαμε!».

Ο Ριρίκος τελικά βρήκε παραθυράκι και με αιτιολογία ένα ατυχές λογοδόσιμο που είχε η Αννούλα στα 12, ακύρωσε τον γάμο. Ευτυχώς της επέτρεψε να κρατήσει το κεφάλι της, της έδωσε ένα κάστρο να μείνει ενώ πήρε τον τίτλο της «αγαπημένης αδελφής» του.

Φυσικά ένας από τους λόγους που η Αννούλα πήγε άπατη, ήταν επειδή ο Ριρίκος είχε βρει ήδη μια bimbo στις κυρίες επι των τιμών που του γυάλισε: την Κατερίνα την Χάουαρντ. Περισσότερα επι της bimbo, η Ασπασία Κουρέπη.

 

http://thebluez.gr/tha-se-kano-vasilissa-ann-mpolein/

http://thebluez.gr/tha-se-kano-vasilissa-aikaterini-tis-aragonias/

Μία απάντηση στο “Θα σε κάνω βασίλισσα: Τζέιν Σέυμουρ και Άννα της Κλεβ”

Απάντηση


Αρέσει σε %d bloggers: