Έπειτα από απαίτηση του αναγνωστικού κοινού, το επόμενο θέμα είναι «καραντίνα και σεξ». Μεγάλο κεφάλαιο και λίγο ζόρικο, αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω τον συγκεκριμένο επίθετο. Γιατί οκ, καλές οι εγκυμοσύνες –όπως ανέφερα σε προηγούμενο επεισόδιο-, αλλά για να φτάσουμε εκεί χρειάζεται να περάσουμε από το στάδιο του σεξ. Και πιστέψτε με, η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων επηρεάστηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Χρειάστηκε να διαβάσω πολύ για να γράψω κι αυτό το άρθρο. Δεν μπορείς να μιλήσεις εκ πείρας σε συγκεκριμένα θέματα. Μπορείς μόνο να σχολιάσεις, αναλόγως της πλευράς που ανήκεις και αυτό σκοπεύω να κάνω.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας, πολλά άλλαξαν στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Θετικά και αρνητικά.
Ας ξεκινήσω από το θετικό, όπως την αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών που είχαν μια σταθερή συναισθηματική και σεξουαλική σχέση και πριν την έναρξη της καραντίνας. Δηλαδή στα μονογαμικά ζευγάρια!
Σε δύσκολους καιρούς, κερδίζει έδαφος η μονογαμία διότι, αποτελεί την πιο σοβαρή συναισθηματική σχέση. Χάνεται πολύ το σαρκικό, το επιθετικό και το παρορμητικό. Με πιο απλά λόγια, όταν απομονώνεσαι στο σπίτι και αφήνεις απ’ έξω το άγχος της δουλειάς ή τους ρυθμούς μιας έντονης καθημερινότητας, περνάς θέλοντας και μη περισσότερο χρόνο με τον/την σύντροφό σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο, αλλά και τη μειωμένη σεξουαλική επαφή, μέσα στην καραντίνα. Τα ζευγάρια έρχονται πιο κοντά, αρχίζουν να επικοινωνούν τόσο εγκεφαλικά, όσο και σωματικά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η λίμπιντο και συνάμα να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή.
Αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό στοιχείο. Δυστυχώς!
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του ινστιτούτου, βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής, είχαν τα ζευγάρια χωρίς παιδιά. Τα ζευγάρια με παιδιά, δεν πήγαν τόσο καλά είναι η αλήθεια. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ακυρώνεται η σεξουαλική τους ζωή! Σαν γονείς όμως, έδιναν όλη τη σημασία τους στα παιδιά (τηλεκπαιδεύσεις, διαβάσματα, δημιουργική απασχόληση, ανατροφή κλπ.) και δεν άφησαν χώρο για τους δυο τους. Λογικό! Είναι γονείς! Αλλά… Είναι και ζευγάρι κι αυτή η ιδιότητα θυσιάζεται στο βωμό της οικογένειας και είναι λάθος.
Δεν είναι καθολική άποψη και εννοείται πως χρήζει αμφισβήτησης! Θέλω να μου στείλει μήνυμα ένα ζευγάρι με παιδιά και να μου πει «καλά, εντάξει! Τρίχες! Εμείς είχαμε χρόνο για εμάς!». Θα μου δώσει μεγάλη ικανοποίηση! Πραγματικά!
Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η καραντίνα επηρέασε αρνητικά όσους δεν έχουν σχέση. Η επαφή τους με άλλα άτομα περιορίστηκε στο ελάχιστο. Είτε σε σεξουαλικό, είτε σε διαπροσωπικό επίπεδο. Οι ελεύθεροι, που αναζητούσαν έναν άνθρωπο είτε για μια σταθερή σχέση, είτε για κάτι πιο περιστασιακό, περιορίστηκαν στο φλερτ και στις γνωριμίες μέσω διαδικτύου. Φωτιά πήραν οι εφαρμογές γνωριμιών καθώς και οι πορνογραφικές ιστοσελίδες, ως το μοναδικό μέσο «ανακούφισης» από την σεξουαλική αποχή.
Βέβαια, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε και τα ζευγάρια που δεν έμεναν κάτω από την ίδια στέγη. Η επικοινωνία τους στηρίχτηκε στο διαδίκτυο, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά, αλλά και μέσω του cyber sex να τροφοδοτήσουν έστω και εικονικά την ανάγκη τους για σωματική και σεξουαλική επαφή. Δεν μπορούν ν’ αντικαταστήσουν το σεξ όμως. Το ζωντανό σεξ είναι πάντα απόλυτο, ολοκληρωτικό και πολύ σημαντικό για τη ζωή μας.
Πολλά άλλαξαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας σχετικά με το σεξ. Οι άνθρωποι έγιναν επιφυλακτικοί για λόγους υγείας. Το περιστασιακό σεξ σχεδόν εξαφανίστηκε εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του ιού απ’ τα διάφορα σταγονίδια, αλλά και από την πολύ μικρή απόσταση των σωμάτων. Το φλερτ περιορίστηκε λόγω της έλλειψης επαφών. Όχι επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα. Καμία σχέση! Όποιος θέλει βρίσκει τρόπους, όποιος δε θέλει βρίσκει δικαιολογίες! Λόγω της τρομοκρατίας γύρω από την μετάδοση του ιού. Ο κόσμος σκεφτόταν «οκ, κι αν εγώ βγω τώρα με τον τάδε, πως ξέρω ότι δεν είναι ασυμπτωματικός και έτσι μεταφέρω τον ιό στην οικογένειά μου;».
Μειώθηκαν οι επαφές, μειώθηκε και το σεξ. Όμως, αυτό θα κρατήσει για πολύ λίγο. Στην μετά Κοροναϊού εποχή, τα πράγματα θα επανέλθουν στα φυσιολογικά. Ο κόσμος θα έχει ανάγκη από επαφές, είτε σε κοινωνικό, είτε σε σεξουαλικό επίπεδο. Δε θα υπάρχουν καταπιέσεις και απαγορεύσεις. Αυτή η περίοδος θα διαρκέσει λίγο… Μην ξεχνάς άλλωστε, πως όσες κρίσεις και να περάσουμε ως ανθρωπότητα, η σεξουαλικότητα δε θα οπισθοχωρήσει.
Κι αν είσαι από τους τυχερούς, εκείνους τους μονογαμικούς, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία. Μετά θα μπούμε ξανά σε ρυθμούς και ίσως ο χρόνος σου για σεξ να είναι περιορισμένος…
Χα! Μα τι λέω; Πάντα υπάρχει χρόνος για σεξ, αρκεί να θέλουν κι δύο!