,

Ο Μάθε Να Μιλάς

Αν νομίζετε ότι μόνον ο άνθρωπος και οι όμοιοί του έχουν το προνόμιο να προξενούν ο ένας κακό στον άλλον και να το χαίρονται, είστε βαθιά νυχτωμένοι. Και για να σας το αποδείξω, θα σας πω ένα ωραιότατο και διδακτικότατο παραμύθι :

Μια φορά κι έναν καιρό – μεταξύ μας ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί δε θα μπορούσε να είναι δυο φορές και τρεις καιροί, αλλά προς το παρόν το αφήνω – ζούσε στη χώρα των Ξωτικών που είναι γνωστή ως χώρα των Ωραίων κι Έξυπνων Ξωτικών, ένα μικρό ξωτικό που το έλεγαν Γιατί Όλα Σε Μένα. Ο Γιατί Όλα Σε Μένα αγαπούσε πολύ το σχολείο και διψούσε για μάθηση, γιατί οι γονείς του, της γνωστής οικογενείας Τα Ξέρουμε Όλα, από μικρή ηλικία του έμαθαν ότι η γνώση είναι δύναμη. Παρέλειψαν όμως να του πουν ότι λέγοντας δύναμη, εννοούσαν τη δύναμη του μυαλού κι όχι του σώματος. Μάταια ο Γιατί Όλα Σε Μένα ρουφούσε με όλη του τη δύναμη τις γνώσεις κάθε μέρα, ελπίζοντας να πάρει κιλά και ύψος και να γίνει σαν τους συμμαθητές του. Γιατί – ξέχασα να σας πω – η χώρα των Ωραίων κι Έξυπνων Ξωτικών δε λεγόταν τυχαία έτσι, αλλά ακριβώς επειδή τα ξωτικά ήταν ωραία κι έξυπνα, δηλαδή ψηλά, ξανθά, με ανοιχτόχρωμα μάτια και πολλή πολλή εξυπνάδα. Το μικρό μας όμως ξωτικό δεν ήταν τίποτα απ’ όλα αυτά και αυτό φρόντιζαν κάποιοι να του το θυμίζουν κάθε μέρα.

Κάθε πρωί ο Γιατί Όλα Σε Μένα έφτανε στο σχολείο λίγο πριν χτυπήσει το ξωτικοκουδούνι και τακτοποιούσε τα πράγματά του στο ξωτικοντουλαπάκι που έγραφε απ’ έξω το όνομά του. Όμως κάθε πρωί επαναλαμβανόταν το ίδιο σκηνικό με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες κινήσεις. Μια ομάδα δυναμωμένων και φασαριόζικων ξωτικών εμφανιζόταν ξαφνικά απ’ την αίθουσα των ξωτικοεκδηλώσεων και ορμούσε πάνω στο χαρούμενο ξωτικό φωνάζοντας κοροϊδευτικά ονόματα και προσβολές. Αρχηγός της ομάδας ο Εγώ Είμαι και Κανένας Άλλος, ένα ξωτικό που ήξερε μόνο να φωνάζει και να κοκορεύεται για τις αθλητικές του επιδόσεις στο ξωτικοποδόσφαιρο – μεταξύ μας αυτό ήταν ένα βάρβαρο παιχνίδι που δεν απαιτούσε ιδιαίτερη εξυπνάδα, μια και το μόνο που έπρεπε να κάνεις ήταν να φτάσεις μέχρι τα δίχτυα της αντίπαλης ξωτικοομάδας μαζί με την μπάλα. Μαζί του είχε πάντα δύο άλλα ξωτικά, τον Εσύ Είσαι ο Καλύτερος και τον Συμφωνώ Μαζί Σου που μιλούσαν ελάχιστα αλλά χτυπούσαν πολύ. Τα δύο αυτά ξωτικά ήταν ο φόβος και ο τρόμος του ξωτικοσχολείου. Ο Γιατί Όλα Σε Μένα ήταν ένας από τους στόχους τους και μάλιστα απ’ την στιγμή που ξεχώριζε ανάμεσα στα υπόλοιπα ξωτικά. Η ξωτικοσυμμορία έσπρωχνε το θύμα της στο πάτωμα, του έπαιρναν ό,τι ξωτικονομίσματα κρατούσε πάνω του, μέχρι που τον σήκωναν και τον γύριζαν ανάποδα για να σιγουρευτούν ότι δεν κρύβει τίποτα στον ξωτικοχιτώνα του ή στα ξωτικοπάπουτσά του.

Η τρομοκρατία όμως δεν σταματούσε εκεί. Μετά το τέλος των μαθημάτων οι ξωτικονταήδες έστηναν ενέδρα στο αδύναμο ξωτικό και φωνάζοντάς του προσβλητικά ονόματα στη γλώσσα των ξωτικών όπως όκιτωξ, ορτχαϊκς, σονάν – που είναι οι λέξεις ξωτικό, σκιάχτρο και νάνος διαβασμένες ανάποδα – του χτυπούσαν τα αυτιά, πράγμα που για ένα ξωτικό είναι η μεγαλύτερη προσβολή όλων των κόσμων. Στο όλο σκηνικό υπήρχαν συνήθως και μάρτυρες που απλώς παρακολουθούσαν χωρίς να αντιδρούν ή φρόντιζαν να απομακρυνθούν από φόβο μην πάθουν τα ίδια. Ο Ναι Καλά, ο Δε Βαριέσαι και ο Σιγά το Πράμα ήταν κι οι πιο συχνοί μάρτυρες αυτών των επιθέσεων, μια και αυτός ήταν ο δρόμος τους για την ξωτικολέσχη του σκραμπλ, της οποίας ήταν μέλη. Έκαναν, λοιπόν, πως δεν έβλεπαν και συνέχιζαν αδιάφορα τον δρόμο τους. Ο καημένος ο Γιατί Όλα Σε Μένα υπέμενε όλες τις προσβολές χωρίς να πει κουβέντα, θες γιατί οι γονείς του τού έμαθαν να είναι ευγενικός με όλους, θες γιατί δεν ήξερε να χρησιμοποιεί κι αυτός τέτοιες προσβολές‧ κάθε φορά που το επιχειρούσε η γλώσσα του μπερδευόταν κι έπειτα έπρεπε να επισκεφθεί τον ξωτικορινολαρυγγολόγο. Προτιμούσε, λοιπόν, να μη μιλάει και να υποκρίνεται ότι όλα πηγαίνουν ξωτικοπερίφημα, ακόμη κι όταν οι γονείς του τον ρωτούσαν γιατί σκεπάζει τ’ αυτιά του με ξωτικοκασκόλ χωρίς να είναι χειμώνας.

Η ιστορία είχε αρχίσει πια να γίνεται ρουτίνα για το ξωτικό μας μέχρι που κάποιος ήρθε να ταράξει τα νερά λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο καινούργιος μαθητής που εμφανίστηκε μια μέρα στο εργαστήρι Μαγείας και Ξωτικών Υλικών, τράβηξε αμέσως την προσοχή όλων. Ήταν ένα από εκείνα τα ξωτικά χάρη στα οποία αισθάνεται κανείς υπερήφανος που είναι ξωτικό. Θα μπορούσε να είναι ο πρωταγωνιστής σε διαφημίσεις για τουριστικά πακέτα στην ξωτικοχώρα. Χαμογελούσε σε όλους, ήταν αφύσικα ευγενικός κι έπιανε κουβέντα με όποιον συναντούσε στον δρόμο του. Ο Γιατί Όλα Σε Μένα σκέφτηκε: «Να, έναν τέτοιον φίλο χρειάζομαι!». Αλλά δεν τολμούσε να τον πλησιάσει, γιατί φοβόταν μήπως βρει τον μπελά του όπως με την ξωτικοσυμμορία. Ένα πρωινό όμως από αυτά τα γνωστά και συνηθισμένα για το μικρό ξωτικό μας, ο Γιατί Όλα Σε Μένα αισθάνθηκε ότι η ξωτικοτύχη του του χαμογέλασε. Ο Εγώ Είμαι και Κανένας Άλλος του όρμησε πάλι από το πουθενά με τις γνωστές απειλές κι αφού τον έσπρωξε, του πήρε από τα χέρια το ταπεράκι με τα ξωτικομπισκότα με γεύση κανέλας που είχε μαζί του για πρωινό. Μόνο που τώρα το ξωτικό αισθάνθηκε δυο δυνατά χέρια να τον σηκώνουν όρθιο.

– Θα ‘πρεπε να ντρέπεσαι που τα βάζεις με τους πιο αδύναμους για να δείξεις το νταηλίκι σου, είπε στον αρχηγό της συμμορίας.

– Μπα και ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις τι θα κάνω;

– Κάποιος που θα σου μάθει τρόπους, μια και δε φρόντισε να σου τους μάθει κανείς μέχρι τώρα.

Και με μια απλή κίνηση του παγίδευσε τα χέρια εξουδετερώνοντας κάθε του αντίσταση. Ο Εγώ Είμαι και Κανένας Άλλος έγινε κατακόκκινος απ’ τον θυμό του αλλά κι απ’ την ντροπή. Το καινούργιο ξωτικό του μίλησε δυνατά για να ακούνε όλοι:

– Επειδή καταλαβαίνω ότι σε έφερα σε δύσκολη θέση και για να μην ξαναβρεθείς σε ακόμη πιο δύσκολη, έχω να σου κάνω μια πρόταση. Δε θα σε ξαναενοχλήσω, αν τα καταφέρεις σε τρεις δοκιμασίες που θα σου βάλω.

Ο Εγώ Είμαι και Κανένας Άλλος κατάλαβε ότι δεν είχε και πολλές επιλογές. Έστριψε μια αριστερά και μια δεξιά τη μύτη του σα να σκεφτόταν και δέχτηκε.

– Δοκιμασία νούμερο ένα, ανακοίνωσε το ξωτικό. Για μια ολόκληρη εβδομάδα θα πάρεις τη θέση του Γιατί Όλα Σε Μένα κι εκείνος τη δική σου θέση. Αν αντέξεις, θα σου δώσω το χαρτζιλίκι μιας εβδομάδας και τον ξωτικομανδύα μου που δίνει μαγικές δυνάμεις σ’ όποιον τον φοράει.

– Ενδιαφέρουσα πρόταση! σκέφτηκε ο Εγώ Είμαι και Κανένας Άλλος. Σκέψου τι θα μπορούσα να καταφέρω μ’ έναν τέτοιον μανδύα.

Η δοκιμασία ξεκίνησε την επόμενη μέρα, αλλά ο νταής μας υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του. Δεν μπορούσε να φανταστεί τι βασανιστήρια έπρεπε να περάσει για να βγει νικητής. Ακόμη κι οι φίλοι του του γυρνούσαν την πλάτη υποστηρίζοντας τον Γιατί Όλα σε Μένα. Και σα να μην έφτανε αυτό, όλα τα υπόλοιπα ξωτικά έδειχναν μεγάλο ενθουσιασμό κάθε φορά που το ξωτικό μας ταλαιπωρούσε τον ξωτικονταή. Ο Εγώ Είμαι και Κανένας Άλλος αναζητούσε βοήθεια, αλλά η βοήθεια δεν ερχόταν από πουθενά. Άντεξε μόλις τρεις ημέρες. Στο τέλος της τρίτης ο καινούργιος του ανακοίνωσε τη δεύτερη δοκιμασία.

– Αν καταφέρεις να βρεις έστω και ένα ξωτικό που θα θέλει να σου είναι πιστός κι αφοσιωμένος φίλος και να σ’ ακολουθεί αδιαμαρτύρητα σε ό,τι κάνεις, θα σου ζητήσω συγγνώμη μπροστά σε όλους και θα σε απαλλάξω από την τρίτη δοκιμασία.

– Πανεύκολο, σκέφτηκε ο Εγώ Είμαι και Κανένας Άλλος. Ποιος δε θα θέλει να είναι φίλος μου; Άλλωστε είμαι τόσο αγαπητός, αφού κανένας τόσον καιρό δεν παραπονέθηκε για τίποτα.

Την επόμενη μέρα πρωί – πρωί άρχισε την αναζήτηση. Χαιρέτησε τον Εσύ Είσαι ο Καλύτερος και τον Συμφωνώ Μαζί σου και τους πρότεινε να κάνουνε κοπάνα και να πάνε για ξωτικοποδόσφαιρο. Τα δύο ξωτικά του απάντησαν με δυο χιλιάδες ζόρια.

– Έχουμε κανονίσει με τον καινούργιο για FIFA και μετά για σινεμά. Θα δούμε την ταινία «Ξωτικό χωρίς αιτία», αλλά δεν μπορείς να έρθεις μαζί μας, γιατί είσαι επικίνδυνος.

Ο Εγώ Είμαι και Κανένας Άλλος ένιωσε να του πέφτουν τα αυτιά κι όταν κατάλαβε ότι και τα άλλα ξωτικά τον απέφευγαν από φόβο ή αντιπάθεια, τ’ αυτιά του έφτασαν στο πάτωμα – η πιο μεγάλη ντροπή για ένα ξωτικό. Ώστε κανείς δεν τον συμπαθούσε; Όλοι έκαναν ότι τον αγαπούσαν, αλλά στην πραγματικότητα τον φοβόντουσαν; Παραιτήθηκε απ’ την προσπάθεια και περίμενε ν’ ακούσει την τρίτη δοκιμασία.

Η επόμενη μέρα ήταν ημέρα εκλογών. Τα ξωτικά θα ψήφιζαν για πρόεδρο. Συνήθως κέρδιζε το δημοφιλέστερο ξωτικό και τα τελευταία χρόνια αυτό ήταν ο Εγώ (ας χρησιμοποιήσουμε και κανένα χαϊδευτικό), αλλά βέβαια όχι επειδή ήταν ο πιο αγαπητός. Ο καινούργιος είπε στον Εγώ ότι αν κέρδιζε κι αυτές τις εκλογές, θα εξαφανιζόταν απ’ τις ζωές τους κι αυτές δεν ήταν λίγες. Ο Εγώ έκανε όλα τα απαραίτητα, κανονική προεκλογική εκστρατεία, έδωσε υποσχέσεις, προσπάθησε να δωροδοκήσει με ξωτικολιχουδιές, αλλά η προσπάθειά του δεν κατέληξε πουθενά. Έχασε πανηγυρικά απ’ τον καινούργιο που στο μεταξύ είχε γίνει η μασκότ του σχολείου.

– Πού ξέρεις; Μπορεί να μας πάει και καμιά καλή πολυήμερη εκδρομή, να γνωρίσουμε και κανέναν άνθρωπο – κυριολεκτικά, έλεγαν τα ξωτικά.

Ο Εγώ παραδέχτηκε την ήττα του και παίρνοντας τον λόγο ζήτησε συγγνώμη απ’ όλους για όσα είχε κάνει λέγοντας ότι πήρε το μάθημά του. Ο καινούργιος του έσφιξε το χέρι κι έπειτα στράφηκε στον Γιατί Όλα σε Μένα.

– Ξέρεις γιατί βρίσκομαι εδώ; τον ρώτησε. Ήμουν κι εγώ ακριβώς όπως ο Εγώ, κακός και βίαιος. Αλλά κανένας δε βρέθηκε να με σταματήσει, μέχρι που κάποιος δεν άντεξε και χάθηκε εξαιτίας μου. Από τότε γυρίζω στα σχολεία της χώρας μας και βοηθάω τα ξωτικά ν’ αλλάξουν. Δεν αρκεί όμως αυτό. Η σιωπή πρέπει να σπάσει. Ό,τι δε μας αρέσει το λέμε. Δεν το δεχόμαστε ούτε αδιαφορούμε.

Ο Ναι Καλά και ο Σιγά το Πράμα συμφώνησαν ανεβοκατεβάζοντας το κεφάλι τους.

– Έχεις δίκιο, του απάντησε ο Γιατί Όλα σε Μένα. Έχεις δίκιο, επανέλαβε διστάζοντας. Σε ευχαριστώ… έι, δε μου είπες ποτέ το όνομά σου!

– Μάθε να μιλάς, του απάντησε το ξωτικό κι έφυγε χαμογελώντας.

Λία Βαρμπομπίτη

Απάντηση


Discover more from Thebluez

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading