,

Ο μονόλογος μιας βιβλιοφάγου

Μ’ αρέσει να διαβάζω. Και μάλιστα, μ’ αρέσει να διαβάζω πολύ!

Ανήκω στους ανθρώπους που μόλις πάρουν ένα καινούργιο βιβλίο στα χέρια τους, το ξεφυλλίζουν και μετά χώνουν τη μύτη τους στη μέση του βιβλίου, ώστε να ρουφήξουν στο έπακρο αυτή τη μυρωδιά που αναδύει. Ναι, το κάνω! Κάθε φορά.

Ορισμένες φορές, πηγαίνω απευθείας στις τελευταίες σελίδες και ταξιδεύω με αστραπιαία ταχύτητα πάνω στις λέξεις. Χωρίς λόγο! Απλά ταξιδεύει το μάτι μου, αλλά στο τέλος όλο και κάποιο όνομα αποτυπώνει στη μνήμη μου και το κουβαλάω καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Όχι, δεν διαβάζω το τέλος! Εγώ με ανώμαλους δε μιλάω!

Καλά, το έχω κάνει! Έχω κάτσει κι έχω διαβάσει τις τελευταίες 30 σελίδες απνευστί και μετά ξεκίνησα με την πρώτη. Έχει συμβεί! Μια φορά (και μόνο) γιατί η περιέργειά μου δεν είχε όρια! Θα έσκαγα αν δεν είχε το τέλος που έπρεπε. Που ήθελα εννοώ!
Έκτοτε, ξεκινάω την ανάγνωση σωστά και με ευλάβεια.

Διαβάζω παντού και διαβάζω τα πάντα. Διαβάζω στη δουλειά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις ουρές των ταμείων (προ covid εποχές), στην αναμονή τράπεζας/ δημόσιων υπηρεσιών/ άφιξης λεωφορείων. Διαβάζω πριν την έναρξη της ταινίας στον κινηματογράφο, πριν κοιμηθώ αλλά και μόλις ξυπνήσω. Διαβάζω με απόλυτη ησυχία, αλλά και με πολλή βαβούρα. Διαβάζω όταν είμαι μόνη μου, αλλά κι όταν είμαι με κόσμο.

Διαβάζω όταν κάνω διάδρομο, όταν ταξιδεύω, όταν είμαι συναισθηματικά ευάλωτη ή πιεσμένη. Διαβάζω όταν πεινάω, όταν βαριέμαι, όταν θέλω να χαλαρώσω κι όταν θέλω να ενεργοποιήσω το μυαλό μου. Γενικότερα, διαβάζω. Αυτό είναι το θέμα!

Τι διαβάζω; Άλλη ιστορία! Μεγάλη. Διαβάζω τα πάντα. Όχι, το εννοώ! Διαβάζω κυριολεκτικά τα πάντα. Και σε είδος και σε μορφή. Βασικά… για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα αναγκαστώ να διαβάσω τα πάντα, γιατί υπάρχουν θεματικές που δεν τις προτιμώ. Τέτοιες είναι τα θρίλερ με άκρως ανατριχιαστικές και αιματηρές περιγραφές ή πολιτικά διηγήματα. Δεν τα καταλαβαίνω.

Να, όπως τώρα που έχω μπει στην διαδικασία να διαβάσω ένα ιστορικό μυθιστόρημα με έντονο μαθηματικό άρωμα και νιώθω ξανά μαθήτρια προσπαθώντας να λύσω τις αναφερθέντες εξισώσεις! Σκέτη καταστροφή. Δεν έχω καταλάβει το μισό βιβλίο. Μην σου πω, ολόκληρο το βιβλίο!

Λατρεύω τα μυθιστορήματα. Μπορώ να διαβάζω το ένα μετά το άλλο, ειδικά αν έχουν ερωτικό περιεχόμενο. Είναι ο τρόπος να τροφοδοτώ την ρομαντική μου πλευρά. Μπορώ να διαβάζω σερί για ώρες ή και μέρες, ανάλογα με το πλήθος των σελίδων. Μ’ αρέσει να μπαίνω στο ρόλο της πρωταγωνίστριας και μέσα στο μυαλό μου να ζω κάθε σελίδα του βιβλίου. Να δίνω σάρκα και οστά στις λέξεις και μετά να ζω στο έπακρο κάθε συναίσθημα. Μεγάλος κάλλος, τον οποίο κουβαλάω απ’ την εφηβεία!

Λατρεύω τα αστυνομικά. Οι εξιχνιάσεις των εγκλημάτων με εξιτάρουν. Κάνουν το μυαλό μου να δουλεύει με αστραπιαία ταχύτητα, δίνοντας βάση και προσοχή σε κάθε λέξη. Προσπαθώντας να εντοπίσω τα κρυφά νοήματα, ώστε να καταλήξω στο συμπέρασμά μου πριν την τελευταία σελίδα. Δε θα ξεχάσω που, πριν χρόνια, διάβαζα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα κι επιστράτευσα όλη την παρέα μου, ώστε να βρούμε τον δολοφόνο.

Λατρεύω τα ψυχολογικά θρίλερ. Με κρατούν σε μια αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα σωστά ψυχολογικά θρίλερ έχουν την ατμόσφαιρά τους, το λεξιλόγιό τους, έναν πανέξυπνο πρωταγωνιστή με τον οποίο όλοι, μα όλοι, ταυτιζόμαστε σε κάποια σελίδα. Αν είναι σωστά γραμμένα και δομημένα, μπορούν να σου κρατήσουν την τρίχα σηκωμένη μέχρι να μπει η τελευταία σελίδα.

Λατρεύω τα ιστορικά, με ιδιαίτερη αδυναμία στην βικτωριανή εποχή. Δίνω ζωή σε κάθε σελίδα προσπαθώντας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης να ταξιδέψω, έστω και για λίγη ώρα, στο τότε. Λατρεύω τα βιβλία υπερφυσικού περιεχομένου με μάγισσες και μάγους. Με βρικόλακες και ζόμπι. Με κόσμους μακρινούς και εξωπραγματικούς. Σε βάζουν σε ένα κλίμα παραμυθένιο και με τη βοήθεια μερικών σελίδων ξεφεύγεις απ’ την πραγματικότητα.

Πάντα θα βρεις ένα βιβλίο στην τσάντα ή στο κομοδίνο μου. Άλλες φορές θα πεις “οκ, πάλι μυθιστόρημα!” κι άλλες θα σε εντυπωσιάσω επιλέγοντας ένα βιβλίο εκπαιδευτικό, ψυχολογικό, αυτοβελτίωσης, ξενόγλωσσο κλπ. Παίζουν μεγάλο ρόλο τα κέφια μου, να ξέρετε! Βέβαια, μεταξύ μας, δεν με νοιάζει το θέμα, αλλά οι σελίδες. Στα δύσκολα χώνομαι μέσα τους και νιώθω ασφάλεια.

Μ’ αρέσει το διάβασμα. Και μάλιστα διαβάζω πολύ! Διαβάζω για να ξεφεύγω απ’ αυτόν τον άχρωμο κόσμο, διαβάζω για να εμπλουτίσω το λεξιλόγιό μου και να ενεργοποιήσω το μυαλό και τη φαντασία μου. Διαβάζω για να μειωθεί το άγχος και το στρες που με διακατέχει. Διαβάζω για να μάθω να γράφω και να δουλεύω σωστά, αλλά και για να κοιμάμαι σωστά. Διαβάζω γιατί μέσα απ’ τα βιβλία ανακαλύπτω εμένα και τον κόσμο γύρω μου.

Διαβάζω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος!

Αλήθεια, εσύ διαβάζεις;

Κατερίνα Μοχράνη

Απάντηση


Discover more from Thebluez

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading