,

Είμαστε Παρθένοι κι είμαστε γαμάτοι!

Σήμερα θα σας μιλήσω για ζώδια. Ναι, εγώ! Άφησα πίσω την ταμπέλα της δασκάλας, της αρθρογράφου, της εκλεπτυσμένης κορασίδας κι αποφάσισα να μεταμορφωθώ στη γυναίκα της διπλανής πόρτας. Σε εκείνη που όταν βγαίνει έξω, η πρώτη της ερώτηση είναι «τι ζώδιο είσαι;» κι αν ακούσει κανένα «δίδυμος» ή «ταύρος», θα κατεβάσει μια μούρη μέχρι το πάτωμα.

(Να σημειωθεί πως η κολλητή μου είναι δίδυμος, αλλά την αγαπώ! Ακούς Μαρία;)

Πιστέψτε με, θα με κράξουν! Έχω ανθρώπους στη ζωή μου, που μετά απ’ αυτό το άρθρο, κατά πάσα πιθανότητα δε θα μου ξαναμιλήσουν. Αλλά τι να κάνω; Ανωτέρα βία, παιδιά! Με έπιασαν τα παρθενικά μου και θέλω να δικαιώσω αυτό το υπέροχο ζώδιο!

Ναι! Είμαι Παρθένος κι είμαι γαμάτη! (Λέμε τώρα!).

Εργασιομανία, τελειομανία, υποχονδρίαση, επικριτικότητα, γκρίνια, κτητικότητα, ανισορροπία, με αρχηγικές τάσεις (1..2…3…Ντά-νος), ασπλαχνία, τσιγκουνιά, αδεξιότητα και σχολαστικότητα, είναι μερικά απ’ τα αρνητικά που μπορούν να χαρακτηρίσουν έναν Παρθένο.
Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί όμως δεν μπορώ να εστιάσω σε καθετί αρνητικό. Θα μου πάρει ώρα!

Θέλω να μιλήσω για τα θετικά στοιχεία μας, γιατί έχουμε κι απ’ αυτά. Κάτι λένε για εργατικότητα, φιλοδοξία, ισχυρή θέληση, καλοσύνη, επικοινωνία, συναισθηματικότητα, πειθαρχία, ψυχραιμία, υπομονή. Τα έχουμε ρε! Είμαστε ψυχούλες, κατά βάθος!

Εντάξει, τρώμε κάτι φρίκες ώρες – ώρες! Δεν μας φτάνουν οι ώρες της ημέρας (ή ακόμα κι οι μέρες) για όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε, με αποτέλεσμα να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Με την πρώτη στραβή μουτρώνουμε, γιατί δε μας αρέσουν οι αποτυχίες. Είναι μαθήματα, αλλά δεν τις χωνεύουμε ρε παιδάκι μου! Μας πέφτουν βαριές.

Σκεφτόμαστε λένε με τη λογική! Όχι εγώ. Εγώ έχω μέσα μου και την ευαισθησία του καρκίνου. Είμαι δηλαδή σε μια μόνιμη μάχη. Άλλο κεφάλαιο. Σκεφτόμαστε λοιπόν με τη λογική, επομένως κάθε κίνησή μας είναι μελετημένη. Με ακρίβεια. Με χαρτί και μολύβι.

Θέλουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, όπως ακριβώς μας αρέσει κι όποτε μας αρέσει, διαφορετικά θα σας πάρει και θα σας σηκώσει. Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα τέλεια κι αυτό απαιτεί χρόνο και δουλειά. Πολύ χρόνο και πολλή δουλειά. Είμαστε ψείρες και λατρεύουμε τις λεπτομέρειες.
Μας αρέσει η ρουτίνα μας. Λατρεύουμε το πρόγραμμά μας. Δε θέλουμε εξωτερικές παρεμβάσεις. Μας αγχώνει και το άγχος δεν είναι σύμμαχός μας. Μας χτυπάει στο στομάχι και μετά από λίγο, να όλα τα ψυχοσωματικά μας στη φόρα!

Είμαστε λιγάκι των άκρων. Ή του ύψους ή του βάθους. Μέση λύση ποτέ. Τα περνάμε όλα μόνοι μας. Δεν είμαστε για λύπηση, ούτε θέλουμε να φορτώνουμε τον κόσμο με τα προβλήματά μας. Είμαστε άριστοι ακροατές και συμβουλάτορες, ενώ για εκείνους που αγαπάμε και θέλουμε στη ζωή μας, γινόμαστε χαλί να μας πατήσουν.
Αγαπάμε χωρίς όρια. Ερωτευόμαστε χωρίς αύριο κι όταν επιλέξουμε εκείνον που πραγματικά θ’ αγγίξει τη ψυχρή ψυχή μας, τότε θα το παλέψουμε κι όπου βγει.

Είμαστε καλά παιδιά. Μας αρέσει η αλήθεια κι οι ειλικρινείς άνθρωποι. Αν μας πουν κάτι που δε μας αρέσει, θα μουτρώσουμε, αλλά μετά θα το σκεφτούμε προσεκτικά και θα διακρίνουμε το λάθος μας. Δε θα το παραδεχτούμε αμέσως, αλλά ναι, θα το ενστερνιστούμε και θα το δουλέψουμε.

Έχουμε τις φοβίες και τις αδυναμίες. Άνθρωποι είμαστε! Έχουμε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας. Τα κυνηγάμε κι ας μη μας βγουν. Τρώμε τα μούτρα μας και σηκωνόμαστε. Δίνουμε τα πάντα προκειμένου να κάνουμε όσους αγαπάμε, ευτυχισμένους και χαρούμενους!

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, έχουμε κι άλλα κουσούρια. Είμαστε ψυχαναγκαστικοί. Μπορεί να κάτσουμε να ξεχωρίσουμε όλα τα στυλό ανά χρώμα και μετά να νιώθουμε λες και πήραμε το Νόμπελ Ειρήνης. Είμαστε ψυχάκηδες και με απίστευτη μνήμη, γι’ αυτό μη μας πας κόντρα. Οι φίλοι μας, μας ξέρουν. Έχουν περάσει εκατομμύρια τεστ για να κερδίσουν αυτή τη θέση.

Λατρεύουμε τη μυρωδιά της χλωρίνης. Ναι, τη λατρεύουμε! Πλένουμε τουλάχιστον 30 φορές την ημέρα τα χέρια μας. Έχουμε κόλλημα με συγκεκριμένα αντικείμενα, τραγούδια, ταινίες, βιβλία ή ανθρώπους. Αυτή η ροζ αναθεματισμένη κούπα και το κόκκινο στυλό στη δουλειά, είναι σοβαρά προβλήματα.

Δε θέλουμε να μας πιέζεις, γιατί είμαστε ικανοί να σου φυτέψουμε καμιά σφαίρα στο κεφάλι. Όταν νευριάζουμε (ή μάλλον όταν μας νευριάζετε, γιατί είμαστε πολύ ψύχραιμοι), καλύτερα ν’ αρχίσετε να τρέχετε και μη γυρίσετε να κοιτάξετε ποτέ πίσω. Μπορούμε να γίνουμε πολύ κακοί. Πάρα πολύ κακοί όμως, γι’ αυτό να μας κρατάτε σε μια νιρβάνα.
Α κι όταν θέλουμε κάτι, δε παν’ να γυρίσει ο κόσμος τούμπα; Εμείς θα βρούμε τρόπο να το καταφέρουμε!

Στα λάθη μας, θα πούμε συγγνώμη. Στην εκτίμησή μας, ευχαριστώ. Στον έρωτα, σ’ αγαπώ.

Παιδιά, έτσι είναι η τελειότητα και δε γίνεται να γεννιέστε όλοι σαν κι εμάς. Κάποιοι θέλετε λίγη δουλίτσα για να μας φτάσετε, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε!
Είμαστε γαμάτοι, πάρτε το χαμπάρι!
(Όσοι με ξέρετε, δείξτε επιείκεια! Μισή Παρθένος, μισή Καρκίνος. Άλλο δράμα, εγώ!)

Κατερίνα Μοχράνη

Απάντηση


Αρέσει σε %d bloggers: