,

Η λίστα της ευτυχίας

Δεν ξέρω τι κάνει τους άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους και μεταξύ μας, δε με νοιάζει! Ο καθένας τα όνειρα του και τις επιλογές του. Μπορώ όμως να σου πω τι κάνει εμένα ευτυχισμένη. Κι αν σου φαίνεται το επίθετο υπερβολικό, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα χρησιμοποιήσω το επίθετο χαρούμενη. Ετοιμάσου, λοιπόν, να σου πω τι με κάνει χαρούμενη. Απόλυτα χαρούμενη όμως, όχι αστεία.

Νο.1 στη λίστα – Το φθινόπωρο. Η ρομαντική μου ψυχή λατρεύει τη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος και το χρώμα των κιτρινισμένων φύλλων. Άσε που, ως Παρθένος, είμαι η εποχή μου. Εποχή ανασυγκρότησης και προετοιμασίας.

Νο.2 – Ένας καλός καφές (κατά κύριο λόγο ζεστός). Με κανέλα από πάνω. Να μοσχομυρίζει. Σε κούπα ή σε χάρτινο, δεν έχει σημασία. Να σφίγγω τα δάχτυλά μου γύρω απ’ την κούπα και μόλις την πλησιάζω στο πρόσωπό μου να εισπνέω δυνατά, ώστε η μυρωδιά να διαπεράσει όλο μου το κορμί.

Νο.3 – Ένα ωραίο βιβλίο. Δε με νοιάζει αν είναι παλιό ή καινούργιο. Μυθιστόρημα ή δράμα. Μεγάλο ή μικρό. Όταν το πιάνω στα χέρια μου, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να το ανοίξω και να το μυρίσω. Λατρεύω τη μυρωδιά των βιβλίων.
Νο.4 – Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μπορώ να μείνω ξύπνια και να χαραμίσω αρκετές ώρες απ’ τη μέρα μου για χάρη της. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από έναν καλό συνομιλητή και πλούσια θεματολογία για να αναλύσετε.

Νο.5 – Μια μεγάλη αγκαλιά. Εκείνους που τυλίγουν τα χέρια γύρω μου λες και θα τους φύγω, τους αγαπάω λίγο παραπάνω. Μέσα σε μια αγκαλιά μπορείς να νιώσεις ασφάλεια, ανακούφιση, θαλπωρή κι εγώ είχα την τιμή να δεχτώ πολλές τέτοιες αγκαλιές. Δε χόρτασα όμως, οπότε κάνω υπομονή και χώρο για κείνες που θα έρθουν.

Νο.6 – Οι Κυριακές. Είναι μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Μέρες φαγητού, καφέ, σειρών και ταινιών. Μέρες για την οικογένεια κι ίσως για τους φίλους! (μια καλή σειρά δε σου αφήνει χρόνο για τίποτα!).

Νο.7 – Οι κολλητοί μου. Εδώ δε χρειάζονται λόγια. Ο καθένας νιώθει ευτυχισμένος όταν βλέπει πως υπάρχουν αμοιβαία συναισθήματα με ανθρώπους που πραγματικά αγαπά και νοιάζεται.

Νο.8 – Μια βόλτα στη θάλασσα. Ειδικά αν είναι χειμώνας και φυσάει. Νιώθεις την αλμύρα να σου χτυπάει το πρόσωπο και το αλάτι να σε ψήνει. Ικανοποίηση. Αν δε, βγάλεις και τα παπούτσια και βουτήξεις τα πόδια, τότε η χαρά είναι διπλή.

Νο.9 – Η πίτσα. Παιδιά ναι, το φαγητό με κάνει ευτυχισμένη. Το φαγητό δε σε προδίδει. Το φαγητό ξέρει! Κι ως ιταλίδα κατά το 1/3 δε θα μπορούσα ν’ αντισταθώ στην πίτσα!

Νο.10 – Ο σκύλος μου. Είναι πάντα δίπλα μου. Ό,τι κι αν κάνω, όπως κι αν είμαι. Ο πιο πιστός φίλος.

Νο.11 – Ένα ποτήρι κρασί. Καταλαβαίνει. Με νιώθει και με κάνει να θυμάμαι και να νοσταλγώ.

Νο.12 – Τα μπισκότα. Παντού και πάντα. Είτε κανέλας, είτε σοκολάτας, είτε βρόμης, είτε ολικής, είτε με φρούτα. Εθιστικά κι απολαυστικά.

Νο.13 – Η δουλειά μου. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, είναι πάθος. Αυτό το «κυρία Κατερίνα» παίρνει καθετί κακό απ’ το μυαλό μου κι ό,τι κι αν μου συμβαίνει, φέρνει το χαμόγελο στα χείλη μου.

Νο.14 – Ένας άνθρωπος. Ναι, τόσο γενικό, αλλά τόσο ειδικό στη ζωή μου. Εκείνος που όταν έρθει, ό,τι κι αν συμβεί μεταξύ μας, εγώ στη σκέψη και στο όνομά του, θα χαμογελάω!

Και Νο.15- Το γράψιμο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά κι ευτυχία απ’ τις 1000 λέξεις που θ’ αραδιάσεις σ’ ένα λευκό χαρτί. Απ’ τον ήχο των πλήκτρων του υπολογιστή, το γκλίνκ της γραφομηχανής και τον ήχο της ξύστρας. Είναι η ψυχοθεραπεία μου. Είναι εγώ.

Ίσως είναι κι άλλα που, καθόλου τυχαία, παραλείπονται. Όμως κατά κύριο λόγο, αυτά είναι που με κάνουν χαρούμενη, αλλά κι ευτυχισμένη. Θα μπορούσα να το γενικοποιήσω, αλλά δε θα ήταν εγώ. Αυτά τα 15 είναι εγώ. Σειρά σας τώρα! Η λίστα της ευτυχίας.
Υ.Γ. Να ξέρετε πως είμαι το παιδί της λίστας. Για καθετί έχω λίστες και σκέφτομαι να σας τις αραδιάζω σιγά – σιγά μία –μία!

Απάντηση


Αρέσει σε %d bloggers: