6.30π.μ. ΈΞΙ ΚΑΙ ΜΙΣΗ. Τ Ο Π Ρ Ω Ι. Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η. 45 λεπτά νωρίτερα από το ξυπνητήρι για το σχολείο της μικρής. Τα 2/3 της οικογένειας, ο γάτος και η πλάση όλη ροχαλίζει με πάθος. Why God? WHY ME? Τι φταίει; Τι μου κρύβετε; Περνάω ΚΤΕΟ φέτος; Κάνω άλμα ανάπτυξης στους 472 μήνες μου; Πόσο στρώσιμο θέλω πια; Τα πρώτα 30 χρόνια έλεγαν ότι είναι δύσκολα. Φταίει η πρωινή 1000% υγρασία; Φταίει ο έρωτας; Φταις εσύ που με λες αλήτη; Μισό να σηκωθώ να κατουρήσω (μπορεί να φταίει και αυτό, τώρα που το σκέφτομαι έβλεπα το σιντριβάνι του Νιάρχου στον ύπνο μου) και να δω την ανατολή από το μπαλκόνι μου. Ναι ρε εσείς που κοιμάστε ακόμα, νια νια νια νια νια, βλέπω ένα μπορντοροδοκόκκινο ήλιο να βγαίνει τώρα αριστερά από την Ύδρα.

Ξαναξάπλωσα. Πήρα αγκαλιά μαξιλάρι, κουβέρτα και βύθισα κορμί στο memory foam ανώστρωμά μου. Βαθιά ανάσα, λίγο τρίψιμο πατούσας στην κάτω αριστερή γωνία και έτοιμη για Kessel Run σε λιγότερα από 12 παρσέκς. Τζίφος. Μάτι γαρίδα. Εγώ πάντα που κοιμόμουν πιο γρήγορα και από το Millenium Falcon. Τι μου συμβαίνει; Δε μπορώ να πιστέψω ότι εγώ με τον ύπνο μου είμαστε πια δύο ξένοι. Δύο ξένοι στο ίδιο κρεβάτι. Εμείς που ζήσαμε τόσα πολλά. Ένας έρωτας μεγάλος, ένα πάθος δυνατό. Μπήκε το παιδί ανάμεσά μας και δεν αντέξαμε τελικά. Έξι χρόνια ήταν αρκετά για να φέρουν τη ρήξη. Και κάτι η ηλικία λένε, γερνάω μαμά, δε φταίει για όλα το Μαριτάκι, δε θα το μάθει ποτέ. Λένε η νύφη σα γεννηθεί, στην πεθερά θα μοιάσει. Δηλαδή πόσο δύσκολο θα ήταν αντί να ξυπνάω πριν από τις κότες όπως κάνει η πεθερούλα, να μάθω να κάνω το εκμέκ της-τρέχουνσάλιατοξημέρωματηντρέλαμουμέσα;

Ύπνος. Αχ, ο ύπνος. Πόσα περάσαμε μαζί. Σε πόσα επίπεδα. Τι να πρωτοθυμηθώ; Κάθε κατηγορία μοναδική. Ναι ναι βεβαίως, πολυεπίπεδη η σχέση μας υπήρξε. Πήγε 07.30, πάω να φτιάξω καφέ. Να κάνει και χρουουυυυφςςςςχρουυυφςςς η μηχανή του εσπρέσο να ξυπνήσουν όλοι εδώ μέσα να μάθουν να ροχαλίζουν όταν δε ροχαλίζω πιο δυνατά από εκείνους εγώ, να μάθουν, θα δουν τι θα πάθουν, θα τους δείξω εγώ, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας;

Οι βασικές μου λοιπόν κατηγορίες ύπνου με τυχαία σειρά είναι:

  1. Όταν είσαι στο σχολείο ή δε δουλεύεις ΣΚ, αυτός ο ύπνος της Παρασκευής και του Σαββάτου. Κοιμάσαι με το χαμόγελο του γάτου Τσεσάιρ από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και με ελαφρύ ανασήκωμα αγαλλίασης του μεσόφρυου. Λιγότερο γλυκός και με ένα σφίξιμο ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΑΑΑΑΑ (Θέμαρος) ο μεσημεριανός της Κυριακής.
  2. Ο ύπνος μετά το πρώτο μεθύσι σε τριήμερη εκδρομή του γυμνασίου. Πάνω στην ντουλάπα του ξενοδοχείου. Τι;
  3. Ο ύπνος μετά την πενθήμερη του Λυκείου. 48ωρος. Οι γονείς σου σου έχουν τοποθετήσει καθετήρα και ορό. Σου έχουν κολλήσει post it σε όλο το δωμάτιο με πληροφορίες για τον εαυτό σου, την οικογένειά σου, τη χρονολογία, την ανθρωπότητα.
  4. Ο μοναδικός ύπνος που κάνεις το φθινόπωρο με τα πρώτα κρύα και την πρώτη κουβερτούλα.
  5. Ύπνος με air-condition στους -25 με εξωτερική θερμοκρασία +52. Πνευμονία.
  6. Ο ύπνος μετά από 15 μπουκάλια τεκίλα, 865 σφηνάκια βότκα, 1 βρώμικο, 98 στριφτά, 20ποντα τακούνια και ντίσκο boom boom. Δεξέρωτιναγράψω. May the force be with you.
  7. Ύπνος στο γραφείο μπροστά στο pc. Ζωγραφίζεις στα βλέφαρα μάτια, ακουμπάς απαλά δάχτυλα στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι και 20€ στον συνάδελφο για τσίλιες.
  8. Ο ύπνος στον ΗΣΑΠ. Πρέπει να είσαι γραφείο στις 9.00. Γραφείο Μαρούσι, σπίτι Καλλιθέα. Κάνεις επένδυση ύπνου. Πληρώνεις ταξί, πας Πειραιά και παίρνεις ηλεκτρικό από αφετηρία. Διαλέγεις προσεχτικά και μελετημένα βολική θεσούλα ανάλογα τον καιρό. Ακουμπάς κεφαλάκι στο τζάμι (το σημάδι δε φεύγει ποτέ), τσούκου τσούκου τσαφ τσουφ τσούκου τσούκου τσαφ τσουφ το τρένο περνά. Έχεις για πλάκα μια έξτρα ώρα ύπνου. Bonus αν χάσεις τη στάση και ξυπνήσεις στο τέρμα, κερδίζεις έξτρα μισαωράκι με κόστος λίγη μουρμούρα από το αφεντικό. Τα ρίχνεις στον ΗΣΑΠ, μα δε ντρέπονται λίγο, αηδία κατάντησαν, τσάμπα πλερώνω μηνιαία κάρτα απεριόριστων.
  9. Ύπνος σε ΚΤΕΛ, ιπτάμενο δελφίνι, αεροπλάνο. Γέρνεις απότομα πάντα το κεφάλι στον διπλανό σου, βασικό να είναι άγνωστος, το ξένο έχει τη γλύκα, χουχουλιάζεις και τον κάνεις καινούριο με τα σάλια που σου τρέχουν. Ενίοτε ξυπνάς είτε με καρούμπαλο από την άλλη μεριά του κεφαλιού από τη σπρωξιά που έχεις φάει, ή με χαρτάκι κινητού/προφίλ face – κάνε με αδδ κοκλα – ή με ξεκούμπωτο πουκάμισο.
  10. Ο ύπνος πριν και μετά το σεξ. Πέφτεις να κοιμηθείς, ναι; Ψοφίμι. Δίπλα σου η βέρα στο δεξί, διαβάζει βιβλίο, βλέπει τηλεόραση, κλπ, έχεις κέφια σα τις γάτες της γειτονιάς μιααααααοοοοορρρ, δε μπορείς να κοιμηθείς, στριφογυρίζεις, αρχίζεις και τρίβεις δεξί μεγάλο δαχτυλάκι ποδιού στο δικό του αριστερό μικρό, είσαι τυχερή, πιάνει το σύνθημα, εκπέμπετε στην ίδια συχνότητα, πεντάλεπτο σεμινάριο αναπαραγωγής ανθρώπινου είδους, χαμόγελο Τσεσάιρ, ροχαλητό, όβερ εντ άουτ.
  11. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης. Όλοι οι φίλοι σου που έχουν ήδη γίνει γονείς σου λένε με γουρλωμένα walking dead μάτια και με μακρόσυρτη, απόκοσμη, σχεδόν φρικιαστική χροιά “ΚΟΙΜΗΗΗΗΗΣΟΥΥΥΥΥ…. ΚΟΙΜΗΗΗΗΣΟΟΟΥΥΥΥΥ… ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ…”. Πανικοβάλλεσαι. Περνάς 9 μήνες και εσύ και ο άντρας σου στο κρεβάτι και κοιμάσαι ακόμα και όταν δε νυστάζεις. Όχι, ότι αντιμετωπίζεις καμιά ιδιαίτερη δυσκολία σε αυτό και ότι σε χαλάει, αλλά wtf people?
  12. Ο ύπνος τους πρώτους μήνες του μωρού. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.
  13. Ο ύπνος με νεογέννητο και νήπιο/ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. Μισό, μισό, θα συνέλθω, τώρα το αναλύω άμεσαΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. Σοβαρά τώρα. ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΩΑΩΑΧΖΩΑΩΑΨΑΨΑΨΑΨΑ!!!!!!!!!
  14. Ύπνος με το μωρό αγκαλιά την ώρα του θηλασμού. Ξυπνάς από τα κλάματα του μωρού το οποίο πνίγεται από τον καταρράκτη σάλιων που τρέχουν πάνω του. Κουδούνι. Πρόνοια.
  15. Ο ύπνος προβολή ταινίας. Βλέπεις είτε 15.654 όνειρα μικρού μήκους, που κάποιες φορές συνδέονται μεταξύ τους ή βλέπεις το LOTR με εσένα ως Samwise Gamgee να παίρνεις το αίμα σου πίσω από τον Frodo στα μαγικά δάση των Σπετσών που βρίσκονται όμως στον Άγιο Μαυρίκιο και ξυπνάς μιλώντας τη γλώσσα των ξωτικών Sindarin με γουρλωμένα μάτια. Εννοείται βλέπεις πάντα τον έρωτα της ζωής σου με θολό πρόσωπο, τον οποίο νομίζεις ότι συναντάς την επόμενη στον ηλεκτρικό και του κάνεις από μακριά ματάκια. Δεν έχει συμβεί ποτέ. Κάποιες φορές βλέπεις ότι είσαι βαμπίρ. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι κοιμισμένος/η σε ορθή γωνία με τα χέρια σταυρωτά στο στήθος σου, κοιτάς τον/την συμβίο/α σου που έχει ξυπνήσει μες στη μαύρη νύχτα και σε κοίτα με απορία, κάνεις χσσσςςς δείχνοντας δόντια και δίνεις τις πρώτες βοήθειες μετά το εγκεφαλικό που του/της προκάλεσες. Τυχαίο περιστατικό, δεν έχει συμβεί επίσης ποτέ. Κάποιες φορές βλέπεις ότι πέφτεις από γκρεμό και πέφτεις από το κρεβάτι. Κάποιες φορές ψοφάς στα γέλια. Ξυπνά ο/η σύντροφος ψοφά στα γέλια και αυτός/ή με τα χάλια σου και έρχεται στο δωμάτιο το παιδί και σας κοίτα με απαξίωση. Δεν πλήττουμε πότε κουφάλα ξυπνητήρι.
  16. Ο ύπνος με κουνούπι στο δωμάτιο. #&(:@:%(™¥®¥|;. ΩΝΣΓΜΣΤΣΠΤ.
  17. Ύπνος μετά από φασολάδα και αγκινάρες. Δακρυγόνα στο Σύνταγμα.
  18. Ο ύπνος στη λεκάνη όταν σηκώνεσαι μες στη μαυρίλα να κατουρήσεις. Άσχημο θέαμα.
  19. Ύπνος συγχρονισμένου ροχαλητού. Σηκώνεστε και σας έχει εγκαταλείψει το παιδί σας, το γατί σας, οι γείτονες, η ανθρωπότητα.
  20. Ο ύπνος που κάνεις όταν επισκέπτεσαι το πατρικό σου ενώ είσαι παντρεμένη. Αξία ανεκτίμητη. Αξύριστη, άπλυτη, αχτένιστη, με άπλυτα δόντια ενώ έχεις φάει μπακαλιάρο σκορδαλιά, με την τρύπια μπλούζα της πενθήμερης, λάμπεις Μπάμπη μου. (όπως κοιμάσαι δηλαδή όταν έχεις μωρά). Και περιμένεις να σου φέρει το πρωί ο πατερούλης σου το ζεστό σου γαλατάκι στο κρεβάτι και η μανούλα την αχνιστή τυροπιτούλα από τον αγαπημένο σου φούρνο της γειτονιάς μαζί με ένα μίλκο, να δεις για 58η φορά Friends και να ξανακοιμηθείς πάνω στα ψίχουλα της τυροπιτούλας. Πεινάω.

Μου αρέσει ο ύπνος. Πήγε 8.30. Νύσταξα. Πάω να ξαναπροσπαθήσω. Κυριακή σήμερα. «Μαμααααααά τσιιιιίσαααα και γάλα και τυρόπιτα και μίλκο.»

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Ράνια Γεννατά

2 απαντήσεις στο “ΥΠΝΟΣ”

  1. Είσαι απόλαυση κοπέλα μου!! Ταυτίζομαι σε όλα (εκτός από το ότι ΔΕΝ έχω χάσει ακόμη την ικανότητά μου να κοιμάμαι τα πρωινά Σαββάτου, ακόμη και αν όλη η πλάση έχει ξυπνήσει και με τραβάνε 4 παιδιά να σηκωθώ… το λες και εξάντληση βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι…)

Απάντηση


Discover more from Thebluez

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading