,

Καραντίνα και εγκυμοσύνη

Έπειτα από απαίτηση του αναγνωστικού κοινού, το επόμενο θέμα είναι «καραντίνα και εγκυμοσύνη». Δεν είμαι μαμά, ούτε περιμένω το πρώτο μου παιδάκι, ώστε να μπορέσω να μιλήσω εκ πείρας, όμως έχω φίλες που έγιναν μαμάδες πρόσφατα, αλλά και φίλες που περιμένουν με ανυπομονησία το παιδάκι τους αυτές τις μέρες. Εκείνες είναι η εγκυκλοπαίδειά μου και χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να γράψουμε για την πιο όμορφη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας.

«Καραντίνα και εγκυμοσύνη». Δύο λέξεις με μεγάλη σημασία και διάρκεια. Μεγάλη διάρκεια. Ξεχωριστά να τις πάρεις, σου δημιουργούν ένα τεράστιο άγχος. Πόσο μάλλον, αν τις βάλεις μαζί και δίπλα – δίπλα!

«Πως νιώθεις, κορίτσι μου;». Η μόνη ερώτηση που έβγαινε απ’ τα χείλη μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των φίλων μου. Οι απαντήσεις τους; «Καλά λέω, αλλά δεν είμαι!», «πως θες να είμαι έτσι όπως τα έχουν κάνει;», «δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση!», «φοβάμαι!», «έχω μονίμως νεύρα!» κι άλλα τέτοια χαρούμενα.

Στην αρχή, προσπαθούσα να τις καθησυχάσω λέγοντάς τους πως όλο αυτό θα περάσει και μόλις περάσει, θα γεμίσει όλος τους ο χρόνος με το μπεμπέκι, αλλά χαμόγελο δεν έβλεπα. Βλέπεις, δεν μπορούσα να τις καταλάβω! Δεν μπορούσα ν’ αντιληφθώ πως νιώθουν… Δεν το είχα ζήσει και δεν ήξερα!

Μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα πιέζεται, έτσι κι αλλιώς, πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει τα ορμονικά της. Τα νεύρα της, επειδή σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, δεν μπορεί να περπατήσει ή να δέσει τα κορδόνια της. Το άγχος της με τις τόσες εξετάσεις και την πίεση που δέχεται από τους γύρω της. Το άγχος για το μετά που δεν γνωρίζει, οπότε, σκέψου πως μπορεί να νιώθει αντιμετωπίζοντας έναν εγκλεισμό και τον φόβο μιας ασθένειας… Μάλλον, τον φόβο μιας πανδημίας.

Άσε που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει κι όλο αυτό τον καταιγισμό αρνητικών εικόνων και συναισθημάτων απ’ τα social media ή την τηλεόραση συν την όποια δυσκολία μπορεί να έχει στο σπίτι της σε οικονομικό, κοινωνικό ή διαπροσωπικό επίπεδο. Συν την –καταναγκαστική- απόσταση από τους δικούς της ανθρώπους (πχ. Αν η μητέρα της είναι μακριά), αλλά και από τις φίλες της που πάντα τη στήριζαν.

Δεν είναι εύκολο! Καθόλου εύκολο! Εδώ εμείς και φρικάρουμε με τη όλη κατάσταση. Πόσο μάλλον μια εγκυούλα που το περνάει όλο αυτό μόνη της…

Όμως, να σας πω κάτι; Η καραντίνα, για τις εγκύους, μπορεί να γίνει μια θετική εμπειρία και αν αξιοποιηθεί σωστά, άκρως ωφέλιμη για τη μέλλουσα μητέρα και το μικρούλι της. Και τώρα, κολλάει η ερώτηση… «μα είσαι με τα καλά σου; Δεν ξέρεις τι λες! Αν δεν είσαι έγκυος, δεν μπορείς να ξέρεις!». Κι όμως, δεν είμαι μαμά, ούτε θα γίνω σύντομα, αλλά διάβασα. Και έψαξα. Κάτι που μπορεί να κάνει μια μέλλουσα μαμά κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο χρόνος κυλάει διαφορετικά όταν είμαστε σπίτι. Η μέλλουσα μαμά μπορεί να εργάζεται από το σπίτι, οπότε κερδίζει χρόνο, ώστε να τον αξιοποιήσει προς όφελός της. Το ίδιο φυσικά και μια μαμά που δεν εργάζεται. Έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες της και να ασχοληθεί με τον εαυτό της. Μπορεί να έρθει σε επαφή με τον νέο της ρόλο. Τον ρόλο της μαμάς!

Πέρα από την προσοχή που θα δώσει στη διατροφή και στις εξετάσεις της, μπορεί να εφοδιαστεί με βιβλία που θα τη βοηθήσουν να ξε-αγχωθεί σχετικά με το πως θα είναι σαν μαμά. Καμία δε γεννήθηκε ξέροντας! Μπορεί να κάνει διαδικτυακά μαθήματα ανώδυνου τοκετού, αλλά και να μελετήσει τεχνικές θηλασμού. Μετά το πρώτο τρίμηνο, θα μπορέσει να βελτιώσει τη φυσική της κατάσταση χρησιμοποιώντας την μετακίνηση 6. Μπορεί με βιντεοκλήσεις να παρακολουθήσει ομιλίες μαμάδων ή να συμμετάσχει σε ομάδες υποστήριξης μαμάδων. Να παρακολουθήσει σεμινάρια, να διαβάσει, να εξερευνήσει… Να προσπαθήσει να οικειοποιηθεί τη ζωή με ένα μωρό.

Επιπλέον, είναι μια πάρα, μα πάρα πολύ καλή ευκαιρία να έρθει κοντά με τον σύντροφό της. Ο χρόνος που περνάμε με το έτερον ήμισυ στην καραντίνα είναι πολύς και μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε. Μην ξεχνάμε, πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο σύντροφός μας είναι και εν δυνάμει πατέρας. Με τα ίδια άγχη, τους ίδιους φόβους και την ίδια ανυπομονησία. Μπορείτε να θέσετε κοινούς στόχους, να μελετήσετε μαζί, να προσπαθήσετε να έρθετε κοντά, να κάνετε όνειρα και να φανταστείτε τον εαυτό σας μετά. Ως νέοι γονείς!

Ξέρω, πως τα προβλήματα οξύνονται λόγω της πανδημίας, όμως η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που θα αλλάξει μετά ολόκληρη τη ζωή ενός ζευγαριού. Πρέπει να τη ζήσουν στο έπακρο! Να αφιερώσουν χρόνο στο ζευγάρι, αλλά και να δώσουν χώρο στο νέο μέλος. Οπότε η καραντίνα, μόνο προς όφελός τους είναι!

Μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα είναι μια δημιουργός και πρέπει με κάθε τρόπο να νιώθει αυτοπεποίθηση και παντοδυναμία. Δεν πρέπει ν’ αφήνει τίποτα να την επηρεάζει. Ακόμα και ο κόσμος να έρθει τούμπα, εκείνη ζει για δύο. Παύει να είναι μόνο η σύντροφος, η γυναίκα, η εργαζόμενη. Τώρα πια είναι μαμά! Και θα είναι για πάντα!

 

 

Απάντηση


Discover more from Thebluez

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading