,

Αγαπημένε μου μικρέ εαυτέ…

Αθήνα, 2021

Αγαπημένε μου μικρέ εαυτέ,

Χαίρομαι τόσο πολύ που είμαι πιο μπροστά από σένα και είδα με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα θα περάσεις μεγαλώνοντας και όλα όσα θα νιώσεις. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. «Θα»… Μέλλοντας. Είμαι εσύ στο μέλλον και ούσα σοφότερη, θα ήθελα να σου δώσω μερικές συμβουλές, ώστε να μπορέσεις να επιβιώσεις και να φτάσεις εδώ που είμαι τώρα αλώβητη. Οι δικές μου οι πληγές είναι βαθιές. Όσο κι αν κλείσουν, το σημάδι θα παραμείνει. Οι δικές σου όμως δεν έχουν χαραχθεί ακόμα. Έχεις χρόνο και είμαι εδώ για να στον δώσω. Θέλω να διαβάσεις πολύ προσεκτικά αυτές τις λέξεις και να κρατήσεις αυτό το γράμμα σαν κόρη οφθαλμού. Να αποστηθίσεις τις συμβουλές μου και να διαλέξεις το σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα. Μην κάνεις τις δικές μου μαγκιές… Κάποιοι δρόμοι είναι αδιέξοδο. Να ακολουθήσεις τον σωστό…

Συμβουλή πρώτη… Μην σταματήσεις ποτέ να πιστεύεις στις ικανότητές σου. Έχεις πάμπολλες, φίλε! Κάποιες θα ξυπνήσουν με τα χρόνια, άλλες πρέπει να τις εξασκήσεις και άλλες να τις αποδεχτείς. Δεν ξέρεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Εκείνοι που σε αγαπούν, θα σε κοιτούν και θα λένε «δεν έχεις ταβάνι, γαμώτο σου!». Μην σε σνομπάρεις όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται! Και όταν λέω «εκείνοι που σε αγαπούν», εννοώ εκείνοι που σε αγαπούν πραγματικά. Θα δεις με τα χρόνια ποιοι είναι! Σίγουρα κανένας απ’ αυτούς που εσύ αγαπάς! Μικρέ και αφελή μου εαυτέ!

Συμβουλή δεύτερη… Μην καταπιεστείς ποτέ! Κιλά είναι… Ένας αριθμός! Θα τα χάσεις όταν έρθει η ώρα. Πανελλήνιες είναι… Περάσεις, δεν περάσεις, δεν έχει καμία σημασία! Εξεταστικές… Χέστηκες! Έρωτες; Ζήσ’ τους στο έπακρο! Συναισθήματα; Άσ’ τα να ξεχυθούν και να σε πάρουν μαζί τους. Αυτή είναι η μαγεία, αγαπημένε μου εαυτέ! Αν καταπιεστείς, πώς θα ζήσεις; Και πίστεψέ με… Πολλή καταπίεση κουβαλάω στις πλάτες μου. Από μένα, για μένα! Πολλή καταπίεση…

Συμβουλή τρίτη… Μην πάψεις ποτέ να ακολουθείς τα όνειρά σου και μην σταματήσεις να παλεύεις να τα κάνεις πραγματικότητα! Μια ζωή ήθελες να γίνεις δασκάλα… Μην το ξεχάσεις! Μια ζωή ήθελες να ταξιδεύεις και να διαβάζεις. Να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Να κάνεις οικογένεια. Να χαμογελάς. Μην τα ξεχάσεις ποτέ και μην συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο απ’ την πραγματοποίηση του ονείρου.

Συμβουλή τέταρτη… Να δίνεις αλλά να μην δίνεσαι! Ο κόσμος είναι κακός. Δεν βλέπεις κανείς το καλό με την πρώτη. Να δώσεις όποτε έχεις την ανάγκη αλλά και την όρεξη γιατί, δόξα τω Θεώ, έχεις αποθέματα, αλλά μη δοθείς. Θα σε εκμεταλλευτούν. Θα σε πονέσουν. Θα σε πατήσουν για να παίρνουν. Και εσύ θα δίνεις και θα δίνεις, γιατί έτσι είναι το σκαρί σου και όσο απόθεμα κι αν έχεις, θα νιώθεις τελείως άδειος. Μην αφήσεις κανέναν να εκμεταλλευτεί το δόσιμό σου. Να το κάνεις για σένα κι όχι για εκείνους!

Και συμβουλή πέμπτη… η υπομονή είναι αρετή! Εδώ δεν χρειάζεται να πω πολλά. Θα έρθουν στιγμές που θα χρειαστείς μπόλικη κι αυτές τις στιγμές, δυστυχώς, δεν γίνεται να τις διώξω. Δεν είναι δημιούργημα δικό μου… Ανωτέρα βία! Δεν είμαι για όλα εγώ η υπαίτια! Θα χρειαστείς πολλή υπομονή και ευτυχώς έχεις μπόλικη. Αυτή τη συμβουλή, όταν έρθει η ώρα, να την μεταλαμπαδεύσεις. Να την μεταδώσεις με αγάπη και θα δεις πως θα πειστείς γι’ αυτή την αρετή!

Πριν κλείσω όμως, θα ήθελα να σου δώσω κι άλλη μια συμβουλή στα κλεφτά. Μια συμβουλή που, καλό θα είναι, να την κάνεις τατουάζ για να τη βλέπεις κάθε μέρα και να μην την ξεχάσεις ποτέ. Μια συμβουλή που θα σε κάνεις ακόμα πιο δυνατό απ’ ότι είμαι εγώ στο μέλλον. Θα σε κάνει πιο γεμάτο, πιο φωτεινό και σίγουρα θα είσαι πιο ο εαυτός σου… Ζήσ’ το, μάγκα μου! Στο έπακρο και με όποιο τρόπο θες. Μόνο ζήσ’το! Και όταν φτάσεις εδώ που είμαι, θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένος…

Να προσέχεις, εαυτέ μου! Είμαι περήφανη για σένα!

Με αγάπη

Ο μελλοντικός εαυτός σου

ΥΓ. Κι εγώ είμαι ευτυχισμένη, αλλά πέρασα πολλά μέχρι να φτάσω εδώ! Δε θέλω να τα περάσεις γι’ αυτό, το νου σου στις συμβουλές!

Κατερίνα Μοχράνη

Απάντηση


Discover more from Thebluez

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading